Fotograf med kamera i hånden

Solblenderen sitter ytterst på objektivet og skjermer for sjenerende lys.

© Shutterstock

Derfor må du bruke solblender på objektivet ditt

Med en solblender på objektivet ditt kan du både heve bildekvaliteten og beskytte objektivet ditt. Her kan du lese om hva solblenderen egentlig gjør, og hvorfor den er et så viktig fototilbehør.

20. april 2021 av Poul Siersbæk

Solblenderen er et objektivtilbehør som altfor ofte ender opp med å bli liggende i vesken eller hjemme i skuffen. 

Det er synd, for solblenderen kan gjøre mer enn bare å få objektivet til å se mer profesjonelt ut når den sitter ytterst på det. Solblenderen kan nemlig heve bildekvaliteten betraktelig.

Her kan du se hvordan du bruker solblenderen optimalt, så du kommer hjem med bedre bilder. 

Det er likevel også noen situasjoner der du ikke skal bruke solblenderen. Vi kommer også innom disse.

Fotograf med zoomobjektiv

På et zoomobjektiv med tele er solblenderen sylinderformet.

© Shutterstock

Hva er en solblender?

Solblenderen er en avskjerming som du fester ytterst på objektivet for å unngå såkalt strølys og reflekser fra lys som trenger inn i objektivet fra siden. Det er typisk sollys som kan skape de forstyrrende refleksene, men det kan også være lys fra lamper eller vinduer.

Det sjenerende lyset kan oppleves ikke bare som forstyrrende lyssirkler i forskjellige farger – de er også med på å redusere kontrasten. Solblenderen gir deg dermed økt klarhet, renere farger og bedre kontrast.

Solblenderen er som oftest laget av formstøpt plast. Kjøper du spesielt dyre objektiver, er det likevel ikke uvanlig at de er laget av mer robust metall. I begge tilfeller er de helt svarte på innsiden for å dempe lyset, og i noen tilfeller kan de ha små riller som også har en dempende effekt.

>Les også: Dette må du vite før du kjøper et objektiv

Blomsterformet solblender

På vidvinkelobjektiver og zoomobjektiver med vidvinkel brukes blomstformede solblendere.

© Canon

Bruk den perfekte solblenderen

Ofte følger solblenderen med når du kjøper objektivet. Alternativt kan du kjøpe en som tilbehør. Uansett er det viktig at den passer til nettopp ditt objektiv. En Solblender kan nemlig ha veldig varierende fasonger, og det har de fordi de er tilpasset til brennvidden på objektivet ditt.

De aller fleste solblendere er blomsterformede – altså med utskjæringer. De er utformet slik at du ikke får mørke bildehjørner når du fotograferer med vidvinkel. 

Siden det også er vidvinkel på helt vanlige settobjektiver, er det også denne typen som følger med her. Det er veldig viktig at du fester den korrekt, for feil vinkel vil gi deg mørke bildehjørner. På solblenderen sitter det markeringer som hjelper deg.

Når du beveger deg lenger ut i teleområdet, er de passende solblenderne sylinderformede – altså med en helt jevn kant. På korte teler er disse solblenderne ofte korte, for eksempel bare et par centimeter lange. De kan både være runde og firkantede. 

På svært kraftige teleobjektiver kan lengden også være 15 centimeter. Bruker du en sylinderformet solblender på vidvinkelen din, vil du få mørke bildehjørner.

>Les også: 4 filtre alle fotografer bør kjenne til

Sylinderformet solblender

På lengre brennvidder er det ikke nødvendig med utskjæringer, for du vil ikke oppleve problemer med mørke hjørner. Her brukes derfor sylinderformede solblendere.

© Nikon

Bedre beskyttelse av objektivet

I tillegg til å beskytte mot lysinnfall har solblenderen også en annen viktig funksjon. 

Hvis du for eksempel ikke bryr deg om å bruke beskyttelsesfilter på objektivene dine, bør du huske alltid å ha en solblender på. Den beskytter nemlig den utsatte frontlinsen mot slag, riper og fettete fingre når du beveger deg rundt. 

Bruker du filter, vil selvfølgelig solblenderen også ha en beskyttende effekt på dette.

Bryllupsfotograf med to kameraer

Med kameraerne hengende er objektivene ofte ganske utsatt. her beskytter solblenderen perfekt mot slag og riper.

© Shutterstock

Her skal du ikke bruke solblender

Hvis du bruker blits, må du være oppmerksom på at solblenderen kan gi skjemmende skygger i bildene. Det er fordi solblenderen stikker så langt ut at lyset fra blitsen treffer den. 

Det er spesielt ille hvis du bruker sprett opp-blitsen på kameraet, hvor der er stor risiko for å få svarte bildehjørner. Derfor vil vi absolutt anbefale at du ikke bruker solblender sammen med blits – med mindre blitsen ikke sitter på kameraet og i stedet brukes som en ekstern lyskilde.

På mange ultravidvinkler og fiskeøyer er det ikke mulig å feste en solblender. Det skyldes ganske enkelt at bildevinkelen er så stor at det vil være umulig å unngå mørke bildehjørner.

Vær også oppmerksom på at solblenderen kan gjøre utstyret mer følsomt for vind. Er du ute i sterk vind, kan det derfor være en god idé å skru av solblenderen så du unngår rystede bilder.

Til sist kan det hende at du faktisk vil ha med reflekser og ha liten kontrast i bildene dine, fordi det skaper en god effekt. Det kan være verdt det å eksperimentere med en dag i den gylne time, mens solen er på vei ned.

Når du ikke bruker solblenderen, kan den svært praktisk skrus på omvendt på objektivet og dermed ikke ta opp unødvendig med plass.

>Les også: 5 tips som gir deg flottere bilder av solnedgangen

Kanskje du er interessert i...