Allroundobjektiver superzoomobjektiver

Allroundobjektiver, for eksempel 18-200 mm - også kalt superzoomobjektiver - er en kompakt løsning, perfekt til ferien din.

© Shutterstock

Derfor bør du ha et allroundobjektiv

Zoomobjektiver, som dekker både vidvinkel og tele, er optimale til ferie og reiser. Ofte får du fortsatt kjøpt kamerasett med den type objektiver. Her kan du se, hvordan du får det beste ut av allroundobjektivet på reisen.

Når du skal på ferie eller ut å reise, er det en stor fordel hvis du ikke har tenkt å slepe rundt på en stor mengde fotoutstyr. 

Her kommer de kompakte allround-objektivene eller superzoomobjektivene som for eksempel 18-200 mm, beleilig inn i bildet. 

Samlet i ett objektiv får du et brennviddeområde som går fra for eksempel 18 mm til 200 mm, så du kan ta både landskapsbilder på vidvinkel og zoome inn på spennende detaljer på lang avstand. 

Det gir helt andre bildemuligheter enn et vanlig kitobjektiv på 18-55 mm. 

Unngå ømme skuldre

Med allroundobjektivet på kameraet slipper du både å bekymre deg for objektivskift i forskjellige situasjoner og ømme skuldre, da du ikke trenger å slepe rundt på hele objektivarsenalet.

Tamron 18-400 mm F3.5-6.3 Di II VC HLD

Noen allroundobjektiver som dette Tamron 18-400 mm, klarer hele 400 mm tele, noe som svarer til 600 mm på et APS-C-kamera.

© Tamron

Gode kreative muligheter

Allroundobjektivene gir deg gode kreative muligheter. 

Det ene øyeblikket kan du for eksempel fotografere på vidvinkel ut over en sydlandsk markedsplass og i det neste øyeblikket zoome inn på en av de lokale beboerne til et fint portrett med sløret bakgrunn. 

Objektivene har dessuten en god nærgrense, som lar deg gå helt innpå på detaljene. 

Les også: Forstå dybdeskarphet på fem minutter

Hold øye med blenderen

Allroundobjektivene leverer en bildekvalitet som ofte er mer enn god nok til feriebilder. 

Derimot er skarphet og kontrast, ikke minst i bildehjørnene, samt vignettering og fortegning ikke alltid helt på nivå med de beste objektivene du kan få tak i. Men i noen tilfeller leverer allroundobjektivene kvalitet på samme nivå. 

Det er dessuten forskjell på hvor lyssterke de er på full tele. De billigste har for eksempler blender F6.3 som største åpning, mens du typisk kan få F5.6 ved å velge et dyrere objektiv. 

Perfekt i solskinn - vanskelig i svakt lys

Det kan være vanskelig å ta gode bilder når mørket faller på. 

Spesielt når det gjelder teleinnstillingen, må du være oppmerksom på at det kreves lengre lukkertider, som betyr at du enten må øke ISO-verdien eller bruke stativ for å få skarpere bilder. 

I solskinn vil imidlertid dette neppe være et problem, og du kan generelt nyte de forbedrede bildemulighetene det store zoomområdet gir deg.

Vil du ha bedre bilder når lyset blir svakt, kan du med fordel ta med deg det lille 50 mm-objektivet i vesken også. Det veier ca. 100 gram, og det kan du få tak i for mindre enn 1000 kroner. 

Les hvorfor, 50 mm objektivet er din (nye) bestevenn her

Kanskje du er interessert i...