4K-skjerm-Asus

En 4K-skjerm gir deg mange detaljer når du behandler bilder.

© Shutterstock

Unngå bomkjøp: Slik finner du den perfekte skjermen

Med en god dataskjerm blir bildene dine seende fantastiske ut og du har de beste forutsetningene for å forbedre dem, men hva bør du se etter når du kjøper skjerm? Dette hjelper vi deg med her.

18. mai 2022

Det er en fornøyelse å se blinkskuddet sitt i høy oppløsning på en flott skjerm, men det kan være vanskelig å forstå betegnelser og spesifikasjoner når du er på jakt etter en skjerm til bildebehandlingen. Her hjelper vi deg med de viktigste.

Oppløsning

Med høy oppløsning får du mange detaljer, og selv om du sitter tett på kan du ikke se de enkelte pikslene. For å få den opplevelsen vil det være lurt å velge en 4K-skjerm der breddeoppløsningen ligger på rundt 3840 piksler.

>Les også: 10 gode tips til å unngå problemer med minnekortet

Størrelse

Som regel vil en skjerm på mellom 24 og 30 tommer passe godt til vanlig bruk på et skrivebord. Det finnes også ekstra brede skjermer med enda flere tommer, og dette kan være en fordel hvis du vil ha flere programmer åpne ved siden av hverandre, f.eks. Lightroom og Photoshop.

ASUS ProArt PA34VC

En skjerm som denne, ASUS ProArt PA34VC, har et sideforhold på 21:9 og er på 34 tommer. Den brede skjermen gjør det mulig å ha to programmer ved siden av hverandre.

Paneltype

Den delen av skjermen som viser bildet kalles et panel, og det finnes i hovedsak tre paneltyper. TN er den eldste typen, men den skifter farger svært fort slik at responstiden blir lav. Det er en fordel ved spilling, men fargegjengivelsen er ikke så god.

>Les også: Slik får du perfekte farger på skjermen

IPS-skjermer har den beste fargegjengivelsen og gode innsynsvinkler. Derfor er de svært velegnet til bildebehandling. Imidlertid kan de mørkeste områdene mangle litt detaljer. IPS-paneler er ikke så raske som TN, men det er mer enn nok til foto og video. 

Mellom de to andre typene har vi VA-paneler. De gir generelt bedre farger enn TN, men ikke like gode som IPS. Responstiden er heller ikke så kort, men de har høy kontrast. Vi velger likevel IPS til bilder.

>Se også: Les alle anmeldelsene våre av fotoutstyr i Fordelssonen

BenQ DesignVue PD2700U er en 4K-skjerm med god oppløsning.

Kanskje du er interessert i...