Tips for å løsne filteret

Har filteret ditt satt seg fast? Les mer her, før du begynner å bruke makt og potensielt skader både filter og kamera.

© Shutterstock

Slik får du løsnet filteret

Det er lurt å bruke filtre når du vil minske refleksjoner, dempe lyset på himmelen eller oppnå lengre lukkertider, men filtre kan også sette seg fast. Her får du hjelp til å få dem av igjen.

18. juni 2020 av Sarah Marie Winter

Når filteret setter seg fast, er det som regel fordi det er skrudd for hardt på, fordi det er blitt utsatt for temperaturskifte, eller fordi det sitter noe i gjengene på objektivet.

Vi har samlet en håndfull tips til hva du kan gjøre, hvis du havner i denne uheldige situasjonen. Ta først objektivet av kameraet, og sørg for å holde ytterst på frontglasset, slik at du ikke vrir for mye på objektivet. 

> Les også: 4 filtre alle fotografer bør kjenne til

1. Bank på filteret med en finger

Hold objektivet i den ene hånden og vri forsiktig på filteret, mens du banker lett på siden av det med fingeren eller en hard gjenstand, for eksempel en penn. Det gir filteret et lite støt, noe som ofte er nok til å løsne det. 

2. Hold og vri på filteret med begge hender

Å presse hardt på filteret fra to sider, som du gjør når du prøver å skru det løs, kan gjøre det litt deformert, og det kan føre til at det setter seg enda bedre fast. 

Ved å sette tre fingre rundt filteret, fordeler du kreftene dine jevnt, og det kan gjøre det lettere og vri det uten å klemme det. 

> Les også: Bør jeg bruke et UV-filter til foto?

Tips for å løsne filteret

Ikke press eller klem filteret mens du prøver å skru det av – det gjør bare situasjonen verre.

© Shutterstock

3. Sett en gummistrikk rundt filteret 

De fleste har en eller flere gummistrikker i skuffen. Finn en relativt tykk strikk, og vikle den rundt filteret, slik at den ikke dekker noe av objektivet. Deretter kan du vri forsiktig på filteret igjen. 

Hvis du har en bred gummistrikk og et ekstra filter, kan du eventuelt skru det (lett!) på det filteret som sitter fast, og sette gummistrikken rundt begge filtrene. På den måten får du et enda bedre grep. 

4. Sett gaffateip på filteret

Denne metoden virker best hvis filteret er litt bredere. Vikle gaffateip rundt filteret minst én hel gang, og la det være igjen et endestykke på ca. 10 cm. 

Hold objektivet godt fast og gi endestykket et lite, men hardt rykk. Vær forsiktig så du ikke trekker objektivet ut av din egen hånd. 

5. Invester i en filtertang

Hvis du ikke står klar og skal bruke hverken objektivet eller filteret separat, kan du overveie å skaffe deg en filtertang – de koster rundt 30–40 kroner og er designet for løsne filtre fra objektiver.  

6. Ta kamera og filter med til en butikk

Hvis ikke noe av det vi har beskrevet over fungerer, er det kanskje fordi filteret er skrudd skjevt på. En siste mulighet er å ta med objektivet og filteret til en fotobutikk. Disse har som regel verktøy som kan løse problemet. 

> Les også: Backup av bilder på den sikre måten

Kanskje du er interessert i...