Helt nytt Canon 6D Mark II speilreflekskamera ubrukt rett fra esken

Du har investert i et nytt kamera og du kan rett og slett ikke vente med å komme i gang. Du må imidlertid gjøre disse ti tingene før du kaster deg ut i viktige fotoprosjekter. 

© Shutterstock

10 ting du må gjøre før du bruker det nye kameraet ditt

Det klør uimotståelig i fingrene når man står der med et helt nytt kamera. Men for å få tatt de beste bildene er det en god idé å gjøre disse 10 tingene først.

18. juni 2018 av Sarah Marie Winther

De fleste fotografer kan nok være enige om at det ikke finnes en bedre følelse enn å komme hjem med et splitter nytt kamera.

Det eneste man har lyst til så snart man trår over dørterskelen er å rive det ut av emballasjen og utforske hver en eneste krik og krok av det – hvordan ligger det i hånden, hvordan høres lukkeren ut, hvor rask er prosessoren, hvor mye kan ISO'en klare?

Men faktisk må du gi deg selv god tid til å lære kameraet ditt å kjenne før du raser ut døra for å fotografere.

På den måten unngår du å lete etter funksjoner, komme til å skade kameraet eller bli skuffet fordi du ikke fikk innstilt det ordentlig.

Derfor har vi laget denne sjekklisten som vi anbefaler at du går igjennom før du begynner å fotografere med det nye kameraet ditt for alvor .

1. Les manualen

Ja, vi vet godt at den er kjedelig å lese. Men hvis du leser manualen fra begynnelse til slutt er det mange ting du slipper å måtte google deg fram til i panikk, akkurat når du skal til å fotografere noe som er borte om noen få sekunder.

Du vil ikke være i tvil om hva AI Servo betyr, eller hvordan du slår av pipelyden, setter datostempel på bildene dine, eller starter et videopptak.

Hvis ikke du har fått en fysisk manual, kan den som regel lastes ned på produsentens hjemmeside.

2. Gå gjennom alle menypunktene

Kameraet ditt gjemmer et utall smarte funksjoner – for eksempel høylysadvarselen, som får skjermen til å blinke hvis det er områder i bildet ditt som mangler detaljer.

Gå gjennom hver eneste meny så du er sikker på at du er godt kjent med alle sammen. Du kan bli overrasket over hva du finner.

3. Tilpass det nye kameraet ditt

De fleste nye kameraer lar deg tilpasse menyer og layouten til knappene.

Finn ut av hva som gir best mening for deg, så vil du kunne spare tid under fotograferingen fordi alt ligger i en logisk rekkefølge.

4. Dobbeltsjekk minnekortene dine

Det er veldig surt å skru på kameraet og få en feilmelding fordi det minnekortet, du har satt inn ikke er kompatibelt med kamerasystemet.

Derfor bør du sjekke at du har skaffet deg de riktige minnekortene, og at der er nok plass på dem til å dekke behovene dine.

minnekort til kamera

Det er et forskjell på både størrelse og ytelse på de forskjellige minneskortene til de forskjellige kameraene. Derfor må du sjekke på forhånd at kortene dine virker i det nye kameraet ditt. Sjekk også at de er store nok - for eksempel i forhold til filstørrelsene i det nye kameraet ditt.


5. Kjør en ISO-test

Selv om kameraprodusenten kanskje lover at det kan håndtere femsifrede ISO-verdier så er det ikke dermed sagt at du faktisk får brukbare bilder med en ISO på for eksempel 10.000.

Det er derfor veldig viktig at du kjenner til den egentlige grensen i kameraet ditt – altså hvor høy ISO du kan bruke og samtidig få brukbare bilder. 

Skru av lyset i stuen og start med å ta et bilde med den laveste ISO'en. For hvert bilde skrur du et trinn opp, mens du holder øye med støy og fargefeil. 

Husk å sjekke kvaliteten på datamaskinen. Det er vanskelig å se detaljene på kameraskjermen. 

Les også: 6 ting du ikke visste om ISO

6. Test bildestilene til kameraet

Med Bildestiler (som også kan hete Picture Style eller Picture Control avhengig av kameramerket ditt) kan du velge, med presisjon, hvordan kameraet skal håndtere lys, kontrast og farger når bildet skal lagres.

Men noen bildestiler er meget markante i farger, kontrast og skarphet, så test dem ved å ta bilder med alle de forskjellige innstillingene slik at du vet hva hver bildestil gjør med bildet ditt. 

7. Sørg for at utstyret er på plass

Når du kjøper et kamera kommer det som oftest kun med det aller mest nødvendige tilbehøret. 

Derfor er det en veldig god idé å anskaffe seg ting som ekstra batterier og beskyttelsesfilm til skjermen innen du faktisk står ute i felten og mangler akkurat slike ting. 

Slikt oppdager man typisk på en søndag kveld når alle butikkene er stengt...

Les også: Slik øker levetiden til batteriene

8. Kalibrer skjermen på kameraet ditt

Selv om du kanskje ikke må bruke kameraskjermen til å sjekke fargene på bildene dine, så er det kjekt å vite at fargene er korrekte når du fotograferer. 

Husk også å deaktivere kameraets auto-brightness, så du ikke blir lurt og slik at du undereksponerer bildene dine.

9. Kjør en eksponeringstest

Samme prosedyre som ISO-testen, her må du bare være oppmerksom på de andre faktorene som påvirker eksponeringen – lukkertiden, blenderen og brennvidden. 

Når du vet hvordan og hvor mye eksponeringen endrer seg med de forskjellige lysforholdene du tester kameraet i, er det også enklere å innstille kameraet til en korrekt eksponering når du er ute og fotograferer.

Les også: 5 nybegynnerfeil fotografer bør unngå

10. Ta kameraet med ut

Endelig! Nå er du klar til å ta med det nye kameraet ditt under armen og teste det ute. 

Finn et sted og en oppstilling som minner om den du primært kommer til å bruke – uansett om det er portrett-, fugle-, makrofotografi eller noe annet.

Hold øye med hvordan kameraet ditt oppfører seg. Test alle de forskjellige funksjonene og verktøyene kameraet byr på, så du kan skille de helt essensielle, de brukbare og de uviktige fra hverandre. 

Redaksjonen anbefaler: Romslig kameraveske

Det nye kameraet ditt må beskyttes best mulig. En skulderveske er praktisk fordi du har lett tilgang til utstyret ditt når du er på farten. 

Akkurat nå kan du få en lekker skulderveske til kameraet ditt med Digital FOTO. Den er robust og romslig så du trygt kan konsentrere deg om det som er viktigst - nemlig å ta fantastiske bilder. 

Vesken er perfekt til systemkameraer, men den rommer også lett et speilreflekskamera, et ekstra objektiv, en nettbrett pluss annet småtteri. 

> Du kan få vesken med to numre av Digital FOTO for kun 49 kroner + porto. Vesken har alene en verdi på 399 kroner. Se vesken her.

Kanskje du er interessert i...