Ung kvinne med vinterjakke og lue og kamera

Fra tid til annen kjenner de fleste fotografer et stikk av misunnelse og at det kribler etter å kjøpe nytt utstyr. Men hvis du kan nikke ja til et av tegnene under, bør du kanskje bremse litt.

© Shutterstock

3 tegn på at du ikke trenger å oppgradere kameraet

Selv om det finnes mye lekkert utstyr som gjør det både enklere og morsommere å fotografere der ute, så er det til syvende og sist ikke kameraet som tar bilder – det gjør du. Her får du tre tegn på at du bør vente med å kjøpe nytt kamerautstyr.

22. september 2019 av Sarah Marie Winter

Som fotograf har du kanskje møtt fotografer eller andre som ikke fotograferer selv, som tror at et nytt og bedre kamera er den raskeste veien til bedre bilder. 

Men faktisk bør det helst være siste utvei når ingenting annet fungerer. Her får du tre tegn på at du ikke bør oppgradere fotoutstyret ditt ennå.

> Les også: Få mer ut av fotoutstyret du allerede har

1. Du har aldri knipset helmanuelt

Knapp for opptaksprogram på Canon 6D

Så fort du begynner å ta kontroll over bildene dine og slutter å bruke Auto-programmet, vil du sannsynligvis oppleve at det blir mye morsommere å fotografere. 

© Shutterstock

Når du vil ta kontroll over eksponeringen av bildene dine, er det overordnet bare tre innstillinger du faktisk kan endre på – blender, lukkertid og ISO-verdi.

Å finne balansen mellom disse tre innstillingene er likevel noe som skremmer veldig mange fotografer, og derfor overlater mange beslutningen helt eller delvis til kameraet ved å velge automatisk program eller blender- eller lukkerprioritert program.

Men selv om kameraene blir stadig bedre på å treffe eksponering riktig, kan det fortsatt ta feil, og det kan være grunnen til at du ikke er fornøyd med bildene du får.

Så hvis du aldri selv har tatt stilling til hvilken lukkertid, blender eller ISO-verdi du bør bruke, vil vi oppfordre deg til å begynne å fotografere på manuelt opptaksprogram.

Det vil kanskje gjøre at de første 100 bildene dine blir over- eller undereksponerte – men til gjengjeld vil du lære deg forholdet mellom de tre kamerainnstillingene raskere.

Når du har kontroll på dem, vil det sannsynligvis bli morsommere å fotografere, og du vil kunne få langt mer unike bilder fordi det er du selv som bestemmer.

> Les også: 4 grunner til ikke å bruke auto-funksjonen på kameraet ditt

2. Du bruker fortsatt settobjektivet ditt

Ung mann med kamera og settobjektiv

Settobjektivet byr på mange muligheder, og hvis du foreløpig ikke har møtt noen begrensninger, er det ingen grunn til å bytte ut verken kamera eller objektiv.

© Shutterstock

For ti år siden hadde vi sannsynligvis rådet nye fotografer til å bytte ut settobjektivet så fort de bare kunne. Men i dag er settobjektivene mye skarpere og raskere, og derfor er de et helt fint utgangspunkt hvis du er ny på området.

Imidlertid har settobjektivet sine begrensninger når det gjelder brennvidde og lysstyrke, og hvis du trenger å oppgradere fordi du for eksempel vil kunne gå tettere på ville dyr eller fotografere under vanskeligere lysforhold, vil et bedre objektiv være en fornuftig investering.

Men hvis du synes at bildene dine generelt er kjedelige å se på, så er det nok snarere komposisjonen eller de motivene du velger, det er noe galt med, og ikke utstyret ditt.

Når det er sagt, må du huske at et middelmådig kamera med et fremragende objektiv stort sett alltid vil være mer nyttig enn et fremragende kamera med et middelmådig objektiv.

Med andre ord: hvis du skal oppgradere, så vurder å kaste pengene etter et nytt objektiv, ikke et nytt kamerahus.

> Les også: Få det beste ut av settobjektivet ditt

3. Du vet ikke hvilken type fotografering du vil holde på med

Ung mann med kamera og settobjektiv

Hvis du foreløpig ikke vet om du kommer til å fotografere portretter, landskap, dyr eller noe annet, bør du vente med å kjøpe nytt utstyr til du har bestemt deg. 

© Shutterstock

Som nybegynner vet du kanskje ikke hvilke fotografiske sjangre du er interessert i å dyrke – og det er helt vanlig.

Men hvis du foreløpig ikke har bestemt deg for én eller flere sjangre, er det heller ingen grunn til å bruke penger på nytt utstyr, for hvilket utstyr du trenger, kommer an på hva du vil fotografere.

Vil du for eksempel fotografere sport, trenger du et kamera som kan fokusere lynraskt og ta mange bilder rett etter hverandre. Det er selvfølgelig dyrere enn et kamera som ikke har disse funksjonene.

Derfor kan du ende opp med å betale en unødvendig høy pris hvis du for eksempel finner ut at du "bare" vil fotografere landskap og arkitektur.

Så hvis du fortsatt holder på med å finne ut hva du vil med fotograferingen din, er kameraet du allerede har, et helt godt utgangspunkt. Bruk det til alt – portretter, begivenheter, landskap, dyr, sport, også videre.

Når du kjenner at én sjanger frister mer enn de andre, kan du begynne å se etter et kamera eller et objektiv som oppfyller de nye behovene dine. 

> Les også: Disse 5 brennviddene må du kunne

Kanskje du er interessert i...