kvinne dykker med actionkamera
© Shutterstock

Slik tar du bedre bilder med et actionkamera

Et GoPro eller en annen type actionkamera gir deg spennende muligheter for å ta stilige og annerledes bilder. Her får du tips for å få mest mulig ut av actionkameraet ditt.

4. mars 2020 av Jeppe Vestergaard

Med et GoPro eller en annen type actionkamera kan du komme deg helt innpå blant annet action, takket være disse små og robuste kameraene som kan festes på blant annet biler, kroppen og surfebrett.

I dag er kvaliteten svært god, og det er nesten ikke grenser for hva de tåler.

Her får du tips for å få mest mulig ut av GoPro og andre actionkameraer.

1. Gå helt innpå med actionkameraet
2. Knips fra hoften
3. Øk hastigheten
4. Sett actionkameraet på "umulige" steder

1. Gå helt innpå med actionkameraet

Et actionkamera er som regel utstyrt med en kraftig vidvinkel som tilsvarer for eksempel 14 eller 17 mm, så du får en bred bildevinkel på rundt 150 grader og kan fange det meste.

Når du går helt innpå med den kraftige vidvinkelen, får du en spesiell effekt der objektene som er nærmest kameraet ser veldig store ut, sammenlignet med de som er lenger borte.

Typisk kan du få skarpe bilder på en avstand på 50 centimeter eller enda mindre. Det kan også gi en stilig effekt på portrettbilder, men husk at for eksempel nesen på den du fotograferer, kan se veldig stor ut.

> Les også: Derfor må du ta med et actionkamera på eventyr.

En mann er fotografert med en vidvinkel

Utnytt den store vidvinkelen i et actionkamera til å skape annerledes bilder. Her er actionkameraet plassert på gulvet, noe som skaper dette interessante selvportrettet.

© Shutterstock

2. Knips fra hoften

En av fordelene med et actionkamera er at de er små.

Det gjør dem nærmest usynlige, og det gir deg muligheter for spennende bilder.

Prøv å knipse fra hoften. Det kan resultere i annerledes blinkskudd fordi du kan holde actionkameraet på en diskret måte som ikke tiltrekker seg oppmerksomhet fra andre. 

3. Øk hastigheten

Hvis det går fort unna, bør du utnytte at mange actionkameraer kan filme med for eksempel 60 bilder i sekundet.

Det gir deg mulighet for å fange det perfekte øyeblikket i for eksempel golfslaget, sparket til en fotballspiller og lignende.

Hund løper veldig fort etter en ball.

Du kan fange selv de raskeste motiver med et actionkamera.

© Shutterstock

4. Sett actionkameraet på "umulige" steder

Mange actionkameraer kommer med en stor utstyrspakke som gjør det mulig å sette kameraet på nesten alt.

Selv om mange beslag og annet er designet for spesifikke overflater eller situasjoner, kan du som regel også bruke det på andre måter og få mer interessante opptak.

Sett for eksempel actionkameraet på en selfiestang og bruk det til å filme deg selv mens du dykker. Du kan også feste actionkameraet helt nede ved bakhjulet på sykkelen din, så du ikke bare får det typiske perspektivet fra styret på sykkelen.

Kanskje du er interessert i...