Slik får du bedre bilder med GoPro

Små actionkameraer som GoPro er populære på grunn av de mange monteringsmulighetene og den kraftige vidvinkelen, som gir helt nye bilder. Her får du tips til bedre bilder.

9. desember 2015

Med et GoPro eller annet actionkamera kan du komme helt tett på action takket være en ekstremt liten størrelse og en lav vekt samt muligheten for å montere kameraet på alt fra biler, på brystet og til surfebrett for å nevne noe.

Dessuten er kameraene typisk utstyrt med en kraftig vidvinkel, tilsvarende f.eks. 14 eller 17 mm, så man får en bred bildevinkel på omkring 150 grader. Bildekvaliteten er ikke på speilrefleksnivå, men du kan få langt morsommere bilder enn med det dyre og tunge utstyret. Her får du tips til å få det beste ut av de små actionkameraene.

Gå tett på Det gir en spesiell effekt når man går tett på med den kraftige vidvinkelen, hvor de objektene som er nærmest kameraet fremtrer meget store i forhold til dem som er lenger borte. Typisk kan du få skarpe bilder på en avstand av 50 cm eller enda mindre. Det kan også gi en morsom effekt ved portretter, men husk at f.eks. nesen på den du fotograferer kan bli seende veldig stor ut.

Skyt fra hoften Det krever litt jobb med å slette de dårlige bildene i etterkant, men du vil helt sikkert også få noen blinkskudd hvis du bare holder kameraet i hånden og skyter tilfeldig fra hoften og peker kameraet mot familiemedlemmer eller andre gode motiver.

Skru opp på hastigheten Er det fart i feltet, så utnytt at man med actionkameraer kan ta f.eks. 30 bilder i sekundet. Det gir mulighet for å fange det helt riktige øyeblikket i f.eks. golfslaget, sparket på en fotball og lignende.

Velg beste fotokvalitet Innstill kameraet til å ta bilder i høyeste oppløsning og beste kvalitet, så du får mest mulig detaljer. I dag kan de fleste actionkameraer knipse i 12,0 til 16,0 megapiksler. Det krever litt plass, men et forholdsvis raskt microSD-kort på 32 gigabyte fås for omkring 200 kroner.

Kanskje du er interessert i...