Olympus-logo

Olympus' hovedkontor ligger i den japanske forstaden Shinjuku i Tokyo.

© Shutterstock

Alt om Olympus

Olympus har eksistert i mer enn hundre år, og opp gjennom historien har mange fotografer sverget til dette merket, men hva er det som gjør Olympus spesielt? Det kan du lese om her.

4. august 2021 av Christian Trant

Olympus er et av de aller eldste kameramerkene i hele verden. 

Helt nøyaktig ble selskapet grunnlagt i 1919, og opp gjennom historien har Olympus produsert kameraer som er både kritikerrost og elsket av mange fotografer.

Her kan du lese om Olympus' historie, produkter og kameraserier.  

Kort om Olympus' historie

Olympus ble grunnlagt for mer enn hundre siden av Yamashita Takeshi. 

I starten lagde de bare mikroskoper og termometre, men rundt 1934 ble produksjonen utvidet og Olympus begynte å produsere objektiver.

På den tiden var tanken at selskapet bare skulle produsere objektiver, men de fant aldri en kamerabedrift som ville inngå et samarbeid.

Derfor begynte Olympus selv å produsere kameraer som matchet objektivene sine.

I 1936 lanserte selskapet sitt aller første kamera, som ble døpt Semi-Olympus I.

> Les også: Alt om Canon

Semi-Olympus I

Olympus' første kamera fra rundt 1936.

© Olympus

I dag er Olympus et av de minste merkene

Hvis du lurer på hvorfor du sjelden møter på Olympus-fotografer, så finnes det en god forklaring. 

Det var nemlig bare under seks prosent av alle fotografer som kjøpte et Olympus i 2020, og selskapet har da heller aldri ligget på toppen når det gjelder flest solgte kameraer.

I stedet er det tungvekterne Canon, Nikon og Sony de fleste fotografer foretrekker når de kjøper noe nytt.

I kakediagrammet nedenfor kan du se at Olympus ligger i gruppen for øvrige merker, som står for de siste cirka seks prosentene.

> Les også: Alt om Sony

Kakediagram viser kamerasalget fordelt på merker i 2020.

Ifølge det tyske selskapet Statista, som spesialiserer seg på markeds- og forbruksdata, hørte Olympus til blant de øvrige merkene som totalt sto for 6,4 prosent av kamerasalget i 2020. 

© Statista

En oversikt over de mange forskjellige merkene

OM-D-serien

Denne serien består av Olympus' speilløse kameraer med byttbart objektiv. I denne serien finner du også kameraene som passer til entusiaster, semiprofesjonelle og profesjonelle. 

Serien bygger videre på OM-serien, som slo an på 1970- og 1980-tallet. Det ses også tydelig på designen, som er mer retro sammenlignet med de nåværende modellene fra andre kameramerker.

Til gjengjeld er OM-D-serien fylt med den nyeste teknologien. Det ses blant annet på dette Olympus OM-D E-M10 Mark IV, som vi har anmeldt her i redaksjonen.

Utstyrsguiden inneholder flere hundre anmeldelser av fotoutstyr. Her kan du få oversikt raskt og ta en snarvei til ditt neste fotokjøp.

PEN-serien

Det første PEN-kameraet ble lansert i 1959, og siden er det kommet mange kameraer i denne serien. 

Et kjennetegn for PEN-serien er at den er rimeligere enn OM-D-serien og kameraene holder da også lavere kvalitet, men til gjengjeld er også prisene deretter.

I 2020 kom PEN E-PL10, som vi anmeldte her i redaksjonen. Kameraet hadde mange spennende detaljer – samtidig som det ligger i en grei prisklasse. 

Tough-serien

Denne serien inneholder Olympus' robuste digitalkameraer. Serien består utelukkende av hardføre digitalkameraer som egner seg spesielt godt til eventyrlystne fotografer.

Digitalkameraene i Tough-serien har ikke byttbare objektiver, men til gjengjeld er de et opplagt valg når det går unna og kamerautstyret kan bli skadet. 

Vi har anmeldt dette Olympus Tough TG-6, som blant annet leverer råformat og video i 4K-kvalitet.

Kanskje du er interessert i...