Megapiksel er ikke lig med kvalitet
megapiksler-kamera-kvalitet© Shutterstock

Flere megapiksler er ikke nødvendigvis bedre

Her gir vi deg tre gode grunner til at flere megapiksler ikke alltid er en god investering.

Før var det slik at jo flere millioner piksler, også kalt megapiksler, kameraet ditt hadde, desto bedre var det gjerne også. 

I dag, når det fortløpende kommer små mobiltelefoner med bildebrikker som gjør det mulig å ta bilder på opptil 108 megapiksler, er det ikke lenger mulig å trekke samme slutning. 

De mange megapikslene er nemlig ikke nødvendigvis en fordel, og derfor gir vi deg tre grunner til hvorfor du ikke bør bytte ut det gamle kameraet bare fordi et nyere kamera har flere megapiksler. 

1. Det er ikke nødvendig for flotte utskrifter

Hvis du ikke jevnlig skriver ut bildene dine i et større format enn det filmlerretet du finner på nærmeste kino, vil du sannsynligvis ikke ha behov for over 24 megapiksler. 

>Les mer Hvor store bilder kan jeg skrive ut?


Skriver skriver ut stort bilde

Når du velger kamera, er det en god idé å spørre seg selv om du virkelig har behov for å kunne skrive ut veldig stort når filene også tar mye mer plass. 

© Shutterstock

2. Store filer koster tid ... og penger

Jo flere megapiksler kameraet ditt har, desto større blir også bildefilene som havner på minnekortet ditt, og derfor kan du bli nødt til å kjøpe nye og større kort for å få nok plass. 

Når de store filene er overført til datamaskinen, kan de igjen skape problemer fordi de også der kan fylle opp harddisker på kort tid. 

Sist, men ikke minst, skaper RAW-filer, som noen ganger er på over 50 MB, problemer for selv nyere datamaskiner når de skal behandles til flottere utgaver. 

>Les mer 3 tips til opprydding i bildene dine

© Holger Svend Anderson

3. Mange megapiksler gir tydeligere støy

Den siste grunnen til at flere megapiksler ikke alltid er verdt det, er at når flere megapiksler er klemt sammen på samme område, f.eks. en fullformatbrikke, blir bildestøyen tydeligere enn på et tilsvarende kamera med færre megapiksler når ISO-verdien økes. 

De store bildebrikkene får til gjengjeld også finere bildestøy som kan være mindre sjenerende og enklere å fjerne. 

For de aller fleste fotografer som fotograferer i svakt lys, lønner det seg ofte bedre å bruke et kamera som har mellom 24 og 36 megapiksler. 

Kanskje du er interessert i...