Sony Cyber-shot RX10 III

Mange kompaktkameraer har store bildesensorer som gir høy bildekvalitet – blant disse er kameraene i Sonys Cyber-shot RX10-serie.

© Sony

4 grunner til å velge et kompaktkamera

Selv om kompaktkameraer er presset av både mobiltelefoner og system- og speilreflekskameraer, har kompaktkameraer en rekke styrker som gjør dem bedre enn konkurrentene.

For 10-15 år siden var kompaktkameraene kongene av kameramarkedet, og stort sett alle produsenter hadde en lang rekke modeller på markedet. Og salget raste avgårde.

I de første fire månedene av 2007 produserte de japanske kameraprodusentene 24,6 mill. kompaktkameraer.

Det tallet har falt til bare 2 mill. kompaktkameraer i de fire første månedene av 2019, viser tall fra produsentsammenslutningen CIPA. 

Til gjengjeld er kvaliteten på kompaktkameraene mye bedre.

Hva er et kompaktkamera?

Kompaktkamera er en betegnelse for kameraer med en innebygd fast optikk som ikke kan skiftes ut som på f.eks. speilrefleks- og systemkameraer. Tross navnet er ikke kompaktkameraer nødvendigvis kompakte i størrelsen. 

Faktisk gir kompaktkameraene deg muligheter du ikke får med verken mobiltelefon eller system- og speilreflekskameraer.

Her kan du se hvorfor du bør velge et kompaktkamera – enten som ditt primærkamera eller som et supplement til en større utrustning.

1. Kompaktkameraenes kvalitet er på topp

Den faktoren som kanskje har størst innvirking på bildekvaliteten, er størrelsen på kameraets bildebrikke. Og mange av de kompaktkameraene som er på markedet i dag har store bildesensorer på 1” eller større.

Fujifilm X100F

Kompaktkameraet Fujifilm X100F har en APS-C-sensor, som altså har samme størrelse som i mange speilrefleks- og systemkameraer.

© Fujifilm

Går du for en modell med en sensorstørrelse på 1” eller mer, får du noenlunde samme bildekvalitet som med mange system- og speilreflekskameraer. 

> Læs også: Få kontroll på kameraenes bildebrikkestørrelse

2. Kompaktkameraet er lett å ha med seg

Mange kompaktkameraer fyller ikke mer enn at de kan ligge i en lomme, slik at man alltid kan ha med seg et kompaktkamera.

I dag har det til og med lykkes produsentene å klemme kraftige zoomobjektiver eller store bildesensorer ned i små lommekameraer, så du f.eks. kan få 15x zoom, tilsvarende 24-360 mm, og en stor sensor i lommeformat.

Velger du et kompaktkamera med en mindre sensor, kan du i dag få f.eks. 30x zoom i et lommekamera.

3. Kompaktkameraer lar deg fotografere diskret

Mange gatefotografer elsker kompaktkameraer – spesielt hvis bildesensoren er stor.

I motsetning til system- og speilreflekskameraer trekker ikke kompaktkameraer særlig mye oppmerksomhet, men de kan allikevel knipse i høy kvalitet.

Fotograf med Ricoh GR III

Kompaktkameraet Ricoh GR III er lite, har en stor sensor og et objektiv med fast brennvidde som tilsvarer 28 mm, noe som passer godt til gatefotografi.

© Ricoh

Gatefotografene foretrekker ofte kompaktkameramodeller med en fast brennvidde som f.eks. tilsvarer 35 mm, og et objektiv med stor lysstyrke, som blant annet gjør det mulig å ta bilder med en godt sløret bakgrunn.

> Les også: Forstå dybdeskarphet på 5 minutter 

3 diskrete kompaktkameraer

Ricoh GR III 

Fujifilm XF10

Fujifilm X100F

4. Kompaktkameraer kan ta unike bilder

Noen kompaktkameraer gir deg muligheter som du slett ikke har med hverken mobiltelefonen eller system- og speilreflekskameraer.

Hardføre kompaktkameraer kan bli med i vannet eller i snøen uten å ta skade. 

Det gjør at du kan ta helt annerledes bilder enn du er vant til når du ikke trenger bekymre deg over om utstyret kan klare oppgaven.

Nikon COOLPIX P1000

Kompaktkameraet Nikon COOLPIX P1000 har hele 125x optisk zoom, som tilsvarer 24-3000 mm.

© Nikon

Du kan også få kompaktkameraer med ekstreme zoomobjektiver, som nærmest dekker alle brennvidder. Det samme vil kreve et arsenal av objektiver og en velfylt bankkonto til speilrefleks.

Kanskje du er interessert i...