Zeiss ZX1

Zeiss ZX1 har en berøringsfølsom skjerm på hele 4,3 tommer.

© ZEISS

Derfor er Zeiss ZX1 årets mest spennende kamera

Vi klarer nesten ikke slutte å juble over Zeiss' første digitalkamera. Zeiss ZX1 viser nemlig hva vi kan forvente av fremtidens kameraer, så de blir enklere og morsommere å bruke. Her er fire grunner til at vi er begeistret.

Photokina er slutt, og på den store fotomessen ble det i år vist fram massevis av spennende produkter.

Stjernen over dem alle var imidlertid Zeiss’ første digitalkamera Zeiss ZX1, som på flere punkter tegner fremtiden for digitalkameraer.

Zeiss har nemlig lånt noen av de beste funksjonene fra smarttelefoner og lagt dem inn i det nye kompaktkameraet med fast brennvidde og full-frame-sensor.

Zeiss ZX1 kommer i handelen i begynnelsen av 2019, så vi har ikke hatt det i hendene ennå, men ut fra beskrivelsen er det massevis å se frem til.

Flere av funksjonene vil høyst sannsynlig også dukke opp i kameraer fra andre produsenter. Herunder kan du se fire grunner til at vi er så begeistret. 

1. Du får full raw-konvertering i Zeiss ZX1

Mange kameraer har en simpel innebygd raw-konverter, men i Zeiss ZX1 følger Lightroom CC med, noe som gir optimale muligheter til å justere bildene.

Har du et Creative Cloud-abonnement kan du også synkronisere raw-bilder og justeringer med Lightroom på datamaskinen. Har du en ledig stund, kan du altså redigere bildene og tildele stjerner og farger i kameraet.

Alle justeringer foretas på den store berøringsfølsomme skjermen. Når du så åpner Lightroom på datamaskinen, overføres de redigerte raw-filene. 

Ut fra Zeiss’ videoer om det nye kameraet å dømme, vil ZX1 benytte operativsystemet Android.

> Les alt om Lightroom her

2. Det er slutt med minnekort

Zeiss ZX1

Zeiss ZX1 er utstyrt med en full-frame-bildebrikke og et objektiv med en fast brennvidde på 35 mm og F2.0.

© ZEISS

Det er ingen grunn til å rote med minnekort i det nye Zeiss ZX1. Faktisk tyder ting på at du rett og slett ikke vil kunne bruke de små kortene i kameraet.

Det har nemlig et innebygd minne på hele 512 gigabyte. Her er det plass til nesten 7000 raw-filer. Du slipper også å bekymre deg om korttyper og korthastigheter.

> Les også: 10 gode tips for å unngå problemer med minnekortet

3. Det er lett å ta backup

Via Wi-Fi kan du overføre bilder fra Zeiss ZX1 til cloud-tjenester eller til din egen nettverkstilkoblede harddisk.

Du kan også koble til et usb-drev og overføre bildene til det via usb-c. På den måten kan du ta backup på en usb-nøkkel. Usb-c kan også brukes til blant annet lading.

4. Oppdatering skjer automatisk

Som på en smarttelefon kan Zeiss ZX1 oppdateres via Wi-Fi når det er ny firmware. Du kan til og med stille inn kameraet til å automatisk hente og installere oppdateringer, som f.eks. kan inneholde feilrettelser eller nye funksjoner.

> Les også: Derfor må du oppdatere kamerafirmwaren.

Zeiss har så langt ikke offentliggjort en pris på Zeiss ZX1, men kameraer med tilsvarende bildesensorer og objektiver, som Sony Cyber-shot RX1R II og Leica Q koster rundt 40 000 kroner.

> Akkurat nå kan du få et 3-i-1-objektivkit til mobiltelefonen din med to numre av Digital FOTO for kun 49 kroner. Se tilbudet her. 

Kanskje du er interessert i...