Sony RX100 VII
Full fart

Sony RX100 VII har fått en skikkelig oppgradering med ekstremt mange bilder i sekundet.

© Sony

Nytt Sony RX100 VII får full fart

Den nyeste modellen i Sonys lommekameraserie RX100, Sony RX100 VII, byr på en ny prosessor som virkelig får fart på kompaktkameraet.

25. juli 2019 av Louise Hagemann

Sony disker opp med en rekke nyheter denne sommeren.

Sist kunne vi fortelle om verdensrekorden fra Sony Alpha 7R IV med 61,0 megapiksler – og ikke minst en spennende ny mikrofon.

Men Sony kommer også med nyheter når det gjelder kompaktkameraer. Her har nemlig deres populære RX100-serie fått en oppgradering.

> Les også: Sony Alpha 7R IV: De første erfaringene og testbildene våre

Rå hastighet i nytt RX100 VII

Nye Sony RX100 VII er ekstremt raskt. Kompaktkameraet kan ta 20 bilder i sekundet med kontinuerlig fokus, og med en ny funksjon kan hastigheten komme helt opp på 90 bilder pr. sekund i full oppløsning.

Med den hastighed kan kameraet imidlertid bare ta sju bilder om gangen, men du kan lagre dem som både jpeg og raw.

> Les også anmeldelsen vår av det ett år gamle RX100 VI, som da hadde verdens raskeste autofokus, noe vi belønnet med toppkarakter.

Det gir virkelig gode muligheter innen for eksempel sport og dyr i naturen, hvor du bare kan trykke på knappen, ta en rekke bildeserier og så gå hjem og finne fram bildet der kameraet har fanget høydepunktet, i ro og mak. 

Samtidig er autofokus gjort raskere enn på forgjengeren, og de 357 fokuspunktene dekker nå 68 prosent av bildeflaten mot 65 prosent på RX100 VI. Sony opplyser om at fokustiden nå er nede på 0,02 sekund selv på motiver i bevegelse.

> Les også: Smart lettvekterstativ gir perfekt video med det speilløse kameraet ditt


Sony RX100 VII

Store forbedringer på video

Autofokus har også fått Sonys realtime eyetracking, som automatisk fokuserer på øyne på både mennesker og dyr, også på 4K-video. Bildestabiliseringen under filming er også blitt åtte ganger mer effektiv.

Både opptakshastighet og autofokus er gjort mulig av to faktorer, nemlig en ny og forbedret 1"-bildebrikke samt den nyeste Bionz X-bildeprosessoren, som ellers bare sitter i toppmodellene Alpha9 og det nye A7R IV.

Som det første i RX100-serien har VII-en også fått mikrofoninngang.

> Les også: Nye objektiver fra Fujifilm slår rekorder

Presser prisen på gamle modeller

Ellers er RX100 VII i bunn og grunn identisk med RX100 VI. De har samme fremragende zoomobjektiv som tilsvarer 24-200 mm, en fleksibel skjerm på tre tommer, samme søker som du kan slå inn, og – kanskje det aller viktigste – kameraet er fortsatt så lite at det lagt sammen og skrudd av lett får plass i en lomme, godt beskyttet av det innebygde objektivdekslet.

RX100 VII er rettet mot profesjonelle, fotoentusiaster og videoentusiaster og kommer i butikkene i august til samme pris som forgjengeren, altså rundt 13 000 kroner.

> Les også: Test deg selv: Hvor mye vet du egentlig om fotografering?

Sony har tradisjon for å la tidligere modeller bli værende på markedet lenge. Det betyr at eldre modeller i RX100-serien nå er tilgjengelige for fra bare 3441 kroner.

Kanskje du er interessert i...