Fra superpopulære til glemte: Er klapptelefonen på vei tilbake?

Fra superpopulære til glemte: Er klapptelefonen på vei tilbake?

Klapptelefonene var kjempepopulære i årene etter årtusenskiftet, da mobiltelefonene skulle være små og lette. I dag er situasjonen en annen, men innimellom lanseres det fortsatt nye modeller som vi holder øye med her i Digital FOTO.

Klapptelefonene var enormt populære for 15–20 år siden, men i dag vurderer de færreste denne modellen når de skal kjøpe ny mobiltelefon.

Her kan du lese om de modellene du kan kjøpe i dag, og hvilke fordeler og ulemper som klapptelefonene har. 

Vi prøver også å se inn i fremtiden, for flere av de store produsentene har annonsert at de vurderer å blåse nytt liv i det gamle designet. 

Dagens fusjon av smarttelefoner og klapptelefoner

Klapptelefoner har sakte med sikkert blitt faset ut, og i stedet er det store smarttelefoner som ser ut som små nettbrett, som dominerer markedet.

Imidlertid blir det fortsatt lansert klapptelefoner, og det er særlig Samsung, Motorola og Nokia som står bak utgivelsene.

Du kan blant annet kjøpe Samsung Galaxy Z Flip, som har alle funksjonene som kjennetegner en smarttelefon, men som du også kan klappe sammen på midten.

Samsung Galaxy Z Flip fikk anerkjennelse over hele verden da den utfordret dagens trender, der smarttelefonene blir stadig større.

Imidlertid er ikke kameraet i Z Flip spesielt imponerende, og dessverre er dette typisk for klapptelefonene du kan kjøpe akkurat nå.

Z Flip har et dobbeltkamera som består av en kraftig vidvinkel tilsvarende 13 millimeter med en blender på F2.2, og et normalobjektiv som tilsvarer 26 millimeter med blender F1.8.

Det gjør at kameraene i Z Flip ikke matcher nivået til for eksempel kameraene i en iPhone 11 Pro.

> Les også: Dette er den beste kameratelefonen akkurat nå

Samsung Galaxy Z Flip

Samsung Galaxy Z Flip ble lansert i februar 2020.

© Shutterstock

Klapptelefonene du kan kjøpe akkurat nå

Alle klapptelefonene du kan kjøpe i butikkene akkurat nå, har til felles at produsentene har fokusert mest på å gjenskape klappdesignet, og dessverre er det ikke satset like mye på kameraene som sitter i dem. 

De nyeste utgivelsene er:

  • Nokia 2720 Flip
  • Samsung Galaxy Z Fold 2
  • Samsung Galaxy Z Flip 5G
  • Motorola Razr 5G
  • TTfone Lunar TT750
  • LG G8X ThinQ Dual Screen
Samsung Galaxy Z Fold 2

Også Samsung Galaxy Z Fold 2 er en klapptelefon, men på den kan du brette ut telefonen til dobbel størrelse, slik at du får en dobbelt så stor skjerm å jobbe på.

© Shutterstock

Fordeler og ulemper med designet

Du bør ikke kjøpe en klapptelefon på grunn av bildekvaliteten. Derimot er det verdt å vurdere utvalget av klapptelefoner hvis du savner en smarttelefon du kan slå sammen til halv størrelse.

Klapptelefonene fortjener ros for designet, siden mange er lei av at smarttelefoner generelt tar opp mye plass og krever to hender under bruk.

Imidlertid er ikke klapptelefonene spesielt gode kameratelefoner, noe som blir tydelig når vi sammenligner  kameraene i klapptelefonene med kameraene i de nyeste smarttelefonene. 

Klapptelefoner har imidlertid den ene fotofordelen at mange kan stå av seg selv når du tar bilder, og det gjør at du kan fotografere med mye lengre lukkertider uten å få uklare bilder. 

> Les også: 6 ting du må vite om kameraet i telefonen din

Klapptelefon med spill

I stedet for å satse på kameraet i de nye klapptelefonene, har mange produsenter fokusert på at de skal være gode å spille spill på.

© Shutterstock

Blir det vanligere med klapptelefon i fremtiden?

Her i Digital FOTO spår vi ikke noen stor fremtid for klapptelefonen akkurat nå – men likevel. I det siste har det nemlig gått rykter om at Apple vil lansere sin første klapptelefon.

Det vil unektelig endre markedet og de tendensene vi ser akkurat nå, ettersom Apple må sies å være en vaskeekte smartelefongigant.

De siste årene har Apple dessuten vært trendsettende når det gjelder smarttelefoner og designet på dem, så hvis Apple lanserer en klapptelefon, kan det være et tydelig tegn på at tidene endrer seg.

Forhåpentligvis kommer en potensiell Apple-versjon med kameraer som leverer god bildekvalitet, for et dårlig kamera er den klart største ulempen ved klapptelefonene du kan kjøpe i dag.

Apple-klapptelefon

Det er blitt gjettet mye på hvordan en Apple-klapptelefon vil se ut, men Apple har ikke offentliggjort noen bilder selv – derfor er denne illustrasjonen bare et forslag til hvordan klapptelefonen vil kunne se ut.

© Shutterstock

Kanskje du er interessert i...