Den amerikanske fotografen Chase Jarvis sa en gang at det beste kameraet er det du alltid har på deg.
For veldig mange av oss er dette mobiltelefonen. Og det kan godt hende at ikke akkurat står 11 Pro eller S20 Plus på baksiden av den, men du kan så absolutt ta flotte bilder med mobilen likevel.
Under har vi samlet et par triks som utnytter det lille, men avanserte, mobilkameraet og forlenger holdbarheten til smarttelefonen din.
> Les også: 6 ting du må vite om kameraet i mobiltelefonen din

Hvis man står langt unna motivet sitt, kan det være fristende å zoome inn for å få med flere detaljer – men faktisk er det det motsatte som skjer.
© Shutterstock1. Ikke zoom med den gamle telefonen
Alle mobiltelefoner har det som kalles digital zoom, og det er ikke den zoomtypen der linseelementer inni objektivet beveger seg fram og tilbake.
Når du zoomer inn på en mobiltelefon, beskjærer bare kameraet bildet for deg så motivet kommer nærmere. Det resulterer i mye lavere bildekvalitet.
Noen nyere mobilkameraer har imidlertid optisk zoom, men de aller fleste har ikke det, så hold deg unna denne funksjonen. Du kan alltid beskjære bildet selv og dermed velge hvor mange detaljer du vil bevare.
2. Let etter stabilisering
Det høres kanskje tullete ut når en mobiltelefon er så lett som den er, men se om du kan stabilisere mobilen før du tar bildet – slik du hadde gjort det med et vanlig kamera.
Bruk vinduskarmer, benker, rekkverk, store steiner eller det du kan finne i nærheten. Når du ser bildet i full størrelse, vil du kunne se at det utgjør en enorm forskjell.

Sørg for å stå eller sitte på en måte som gir optimal stabilisering, så du ikke får rystede bilder.
© Shutterstock3. Hold hendene i ro
Skjelvende hender kan være ødeleggende for et mobilbilde, slik de kan være for et bilde tatt med et større kamera.
Hvis du for eksempel fotograferer i svakt lys, tar du flere bilder etter hverandre eller bruker såkalt burst mode, hvor du holder utløserknappen inne for å ta en bildeserie.
På mange mobiler fungerer volumknappene også som utløserknapp, og ofte kan det være lettere å treffe dem uten å ryste bildet, fordi allerede har fingrene på siden av mobilen.
Du kan også bruke knappene på hodetelefonene dine. Det finnes også apper, for eksempel Camera+, som først tar bildet når telefonen registrerer at du holder den helt stille.
> Les også: 6 apper fotografen må ha på smarttelefonen sin

Det finnes mange gratis bildebehandlingsapper som gir et flott og naturlig resultat.
© Postmodern Studio/Shutterstock4. Bruk apper til å ta bedre bilder med den gamle telefonen
I mobilens innebygde kamera-app kan du legge fokus og bestemme eksponeringen av motivet ditt, men det finnes også flere tredjepartsapper som gir deg langt større kontroll.
Med appen Camera+ 2 kan du blant annet styre lukkertid, ISO-verdi, hvitbalanse og manuelt fokus.
5. Behandle bildene etterpå
Du har brukt tid på å ta det perfekte bildet, så hvorfor forte seg gjennom bildebehandlingen? Her kan du finpusse bildet skikkelig.
Det er heller ingen grunn til å la seg begrense av de ganske så få bildebehandlingsmulighetene som telefonens innebygde kamera-app gir deg.
Glem alt om unaturlige filtre – i appen VSCO kan du for eksempel rette opp fallende linjer, forsterke metningen av enkeltfarger og gi bildet mer skarphet.
> Les også: 5 gratisapper for bildebehandling på mobilen

Kameraet i mobiltelefonen din er veldig utsatt, for du har den med på alle mulige steder. Husk derfor å pusse frontlinsen med jevne mellomrom.
© Shutterstock6. Rens kameraetobjektivet
Du passer sikkert veldig godt på frontlinsen på objektivene dine, men glasset på kameraet til telefonen din er langt oftere i kontakt med lommerusk og fettete fingre.
Derfor er det viktig at du bare tørker av med et stoffstykke før du tar bilder.