Lær deg å ta gode portretter med mobilen

Du kan bruke kameraet i smarttelefonen din til mer enn bare øyeblikksbilder. Under kan du lese om hvordan du tar gode portrettbilder som kan måle seg med de du tar med kameraet. 

© Shutterstock

Slik tar du gode portretter med mobilen

Du kan fint forevige familie og venner med en smarttelefon. Her får du de beste tipsene våre til å ta bedre portrettbilder med kameraet du alltid har med deg.

16. september 2020 av Sarah Marie Winter

Generelt anbefaler vi en brennvidde på 85–105 mm til portretter. Det gir deg nemlig det perspektivet som er mest flatterende for ansikter.

Men det betyr ikke automatisk at du må bruke kamera og moderat tele til å fotografere mennesker. Du kan godt bruke det lille kameraet i mobilen din, men det krever at du er oppmerksom på et par ting.

> Les også: Dette er den beste kameratelefonen akkurat nå

1. Gå nærmere 

Generelt har vi en tendens til å stå for langt unna motivene våre, og portretter er ikke noe unntak. Hvis de som ser bildet virkelig skal kunne merke mennesket bak, må de så nært at ansiktet fyller det meste av bildeflaten. 

2. Pass på vinkelen

I de aller fleste smarttelefoner sitter det et vidvinkelobjektiv. Det betyr at elementer nært kantene i bildet har en tendens til å bli forvrengt. 

For å unngå at det går ut over ansiktet, må du være oppmerksom på å plassere ansiktet så langt mot midten av bildet som mulig. 

> Les også: 6 ting du må vite om kameraet i telefonen din

3. Fotografer i portrait mode

Lær deg å ta gode portretter med mobilen

Med funksjonen «portrait mode» kan du gjøre bakgrunnen i bildene dine uskarp på samme måte som når du bruker et speilreflekskamera eller speilløst systemkamera og stor blenderåpning. 

© Hadrian / Shutterstock

Mange nyere smarttelefoner har et såkalt «portrait mode», eller en portrettmodus som sørger for å gjøre bakgrunnen uskarp, så det ser ut som den bokehen som kameraer med større bildebrikker produserer på liten dybdeskarphet.

Selv om det fortsatt ser litt kunstig ut sammenlignet med ekte vare, er det med på å isolere motivet fra bakgrunnen og dermed gi deg et mer interessant portrett.

Hvis mobilen din ikke har portrettmodus, kan du i stedet finne en enkel bakgrunn som ikke stjeler oppmerksomhet fra motivet. Er du for eksempel i en storby, kan bakgrunnen være en ensfarget vegg eller en tett hekk.

4. Lek med eksponeringen

I utgangspunktet finner smarttelefonen din den beste eksponeringen selv, men du kan lett endre den ved å trykke én gang på skjermen for å fokusere, og deretter dra fingeren opp eller ned for å over- eller undereksponere.

Hvis mobilen ikke treffer riktig eksponering, eller hvis du er ute etter et spesielt uttrykk, bruker du et øyeblikk på å eksperimentere med eksponeringen til du finner riktig balanse.

5. Gi portrettet et knepp opp med Photolemur

Når du har tatt et portrettbilde du er fornøyd med, bør du kjøre det gjennom et bildebehandlingsprogram, akkurat som du hadde gjort med bildene du tar med andre kameraer.

Et av programmene som egner seg godt til portretter, er Photolemur. Med bare et par klikk kan du gjøre øynene større, huden glattere og hudtonene mer naturlige.

Derfor er det genialt hvis du har travelt eller ikke gidder å bruke mye tid på å behandle mobilbilder. Hvis du abonnerer på Digital FOTO, kan du akkurat nå laste ned programmet helt gratis i Fordelssonen.

> Les også: De beste tipsene for bedre mobilbilder 

Kanskje du er interessert i...