Canon er en av de ledende produsentene av kameraer til både nybegynnere, entusiaster og profesjonelle. Nedenfor får du oversikt over de beste speilløse Canon-kameraene i 2023, inndelt etter pris. Vi har testet alle kameraene, og du kan klikke deg videre for å lese alle anmeldelsene.
Kameraene på denne listen er speilløse systemkameraer til nybegynnere og entusiaster. Det vil si at du kan bytte ut objektivet på samme måte som med speilreflekskameraer, men teknisk sett er det ikke speilreflekskameraer. Det er nemlig ikke noe speil i kameraet, og det gir deg en rekke fordeler.
Der søkeren i et speilreflekskamera er optisk, er den elektronisk i det speilløse kameraet. Det betyr at du kan se bildet med eksponeringen og fargene du har stilt inn kameraet ditt til. I tillegg kan autofokus være mye mer avansert i et speilløst systemkamera.
Hva er EOS?
De nyeste speilreflekskameraene fra Canon ble lansert i begynnelsen av 2020, og siden da har Canon konsentrert seg om de speilløse systemkameraene. Både speilreflekskameraene og de speilløse systemkameraene heter EOS, men de speilløse har tillegget R. EOS R er altså speilløse systemkameraer, mens kameraene som bare heter EOS, er tradisjonelle speilreflekskameraer.

I et speilløst kamera ser du vanligvis rett inn på bildebrikken når objektivet er tatt av, som på dette Canon EOS R10. I et speilreflekskamera ser du inn til speilet.
© CanonDet finnes også speilløse kameraer i EOS M-serien, som har en spesiell fatning, men der det er få objektiver. Det nyeste EOS M-kameraet ble også lansert i 2020, så mye tyder på at denne serien er på vei ut.
De speilløse kameraene har også en egen objektivfatning som er annerledes enn fatningen på Canons speilreflekskameraer. Objektivene til de speilløse R-kameraene heter RF, men du kan også bruke EF-objektiver fra Canons speilreflekskameraer med en adapter.
Canon EOS R-kameraene kan deles inn i to hovedtyper etter bildebrikkestørrelsen. De minste kameraene har vanligvis en bildebrikke i APS-C-størrelse, mens de større modellene har en større fullformatbrikke. Den større brikken vil generelt gi litt bedre bildekvalitet.
>Les også: Få kontroll på bildebrikkestørrelsene i kameraene
Til Canons APS-C-kameraer får du egne RF-S-objektiver som vanligvis er ganske kompakte. Du kan også bruke alle andre RF-objektiver på et Canon EOS R-kamera med APS-C-brikke. På grunn av den mindre bildebrikken er det imidlertid en såkalt brennviddeforlengelse på 1,6x på R-kameraene med APC-C-brikke, så et objektiv på 50 mm gir en bildevinkel som tilsvarer 80 mm.

RF-S-objektivene, som dette Canon RF-S 18–150 mm F3.5–6.3 IS STM, kan også brukes på Canon EOS R-kameraer med fullformatkameraer, men her beskjæres bildet, så oppløsningen blir lavere.
© CanonNedenfor ser du de beste speilløse Canon-systemkameraene.
Canon EOS R50

Speilløse Canon EOS R50 er svært kompakt og et godt valg for nybegynnere. Du får utmerket detaljgjengivelse og god støyhåndtering i svakt lys. Autofokuseringen er rask og god, og kameraet har motivgjenkjenning som for eksempel kan registrere en fugl og holde fokus på den uansett hvor i bildeflaten den er. Den kan imidlertid ikke registrere like mange motivtyper som noen av de større modellene.
Kameraet kan ta bildeserier med en hastighet på opptil 15 bilder per sekund, men du kan ikke ta spesielt mange bilder i den høye hastigheten før farten synker.
Spesifikasjoner – Canon EOS R50
Oppløsning: 24,0 megapiksler
Opptakshastighet: 15 bilder/sekund
Bildebrikketype: APS-C
Pris: 9593 kroner
>Les hele anmeldelsen av Canon EOS R50 her.
Canon EOS R10

Med Canon EOS R10 får du hele 4503 valgbare fokuspunkter, og det har avansert motivregistrering som for eksempel kan holde fokus på en sykkelrytter. Med elektronisk lukker kan du ta hele 23 bilder per sekund, så her går det unna.
Ergonomien er veldig god, og på baksiden er det flott at vi finner en styrespak som blant annet er god å velge fokuspunkt med. I motsetning til flere av de større modellene er ikke kameraet tettet, og det er heller ikke innebygd bildestabilisering på bildebrikken.
Spesifikasjoner – Canon EOS R10
Oppløsning: 24,0 megapiksler
Opptakshastighet: 23 bilder/sekund
Bildebrikketype: APS-C
Pris: 9990 kroner
>Les hele anmeldelsen av Canon EOS R10 her.
Canon EOS R7

Du får veldig god detaljgjengivelse med de 32,3 megapikslene i Canon EOS R7. Fokussystemet er glimrende, og motivgjenkjenningen kan blant annet registrere og holde fokus på fugler. Etter hvert som fuglen kommer nærmere, blir først kroppen registrert, deretter hodet og så øynene, og dette fungerer sikkert som banken.
Canon EOS R7 kan ta opptil 30 bilder per sekund, og da vi tok en lang serie i både jpeg og raw samtidig, fikk vi 45 bilder før bufferen sa stopp.
Spesifikasjoner – Canon EOS R7
Oppløsning: 32,3 megapiksler
Opptakshastighet: 30 bilder/sekund
Bildebrikketype: APS-C
Pris: 16 420 kroner
>Les hele anmeldelsen av Canon EOS R7 her.
Canon EOS R8

Med Canon EOS R8 får du en stor fullformatbrikke. Det leverer flott og detaljert bildekvalitet. Bilder på høye ISO-verdier som 51 200 blir brukbare, men støyen blir plagsom når du går over ISO 12 800. Eksponeringen er trygg, og fargene blir pene.
Med elektronisk lukker kan du ta hele 40 bilder per sekund. Sammenlignet med større modeller, f.eks. Canon EOS R6 Mark II, får du ikke innebygd stabilisering på bildebrikken, og batteriet er litt mindre, men du får avansert autofokus med motivgjenkjenning.
Spesifikasjoner – Canon EOS R8
Oppløsning: 24,0 megapiksler
Opptakshastighet: 40 bilder/sekund
Bildebrikketype: Fullformat
Pris: 21 197 kroner
>Les hele anmeldelsen av Canon EOS R8 her.
Canon EOS R6 Mark II

Den avanserte motivgjenkjenningen i Canon EOS R6 Mark II registrerer ikke bare mennesker, dyr og kjøretøy, men spesifikt hunder, katter, fugler, hester, sebraer, tog, racerbiler, motorsykler, fly og tog. Det fungerer fantastisk.
Hastigheten er på 40 bilder per sekund med elektronisk lukker, og vi kunne ta 63 bilder på høyeste hastighet før farten sank. Stabiliseringen i kameraet er utmerket. Med RF 24–70 mm F2.8 L IS USM på kameraet fikk vi tatt knivskarpe bilder i en mørk kirke da vi fotograferte håndholdt med en lukkertid på hele fem sekunder.
Spesifikasjoner – Canon EOS R6 Mark II
Oppløsning: 24,0 megapiksler
Opptakshastighet: 40 bilder/sekund
Bildebrikketype: Fullformat
Pris: 31 799 kroner
>Les hele anmeldelsen av Canon EOS R6 Mark II her.
Canon EOS R5

Her er oppløsningen oppe på hele 44,8 megapiksler, så du får flott detaljgjengivelse. Samtidig er støyhåndteringen i svakt lys veldig god.
Canon EOS R5 kan lagre bilder på vanlige SD-kort eller på de raske CFexpress-kortene, og med sistnevnte kunne vi fotografere ubegrenset med en hastighet på 20 bilder per sekund. Autofokus har hele 5940 fokuspunkter.
Spesifikasjoner – Canon EOS R5
Oppløsning: 44,8 megapiksler
Opptakshastighet: 20 bilder/sekund
Bildebrikketype: Fullformat
Pris: 49 975 kroner
>Les hele anmeldelsen av Canon EOS R5 her.