I et sensommervarmt New York hadde vi den store glede å være med på presentasjonen av Fujifilms nyeste speilløse systemkamera i X-serien – og opplevelsen ble enda bedre da vi umiddelbart fikk mulighet til å fyre løs med X-H2 alle dagene vi var der.
Kameraet, en av to toppmodeller i X-serien, har en sensasjonell høy oppløsning på 39,8 megapiksler, noe som er rekord for en APS-C-bildebrikke. Fujifilm har her tatt utgangspunkt i den eldre X-Trans-brikken fra f.eks. X-T3 og X-T4, som opprinnelig hadde en oppløsning på 26,0 megapiksler, og har laget en helt ny bildebrikke med langt flere piksler.
Den nye brikken har blant annet gjort at laveste ISO-verdi ikke lenger er 160, men 125. I solfylte New York klarte vi oss bra med grunninnstillingen på ISO 125 i de fleste sammenhenger.
>Les også: Nytt speilløst systemkamera fra Fujifilm utfordrer fullformat

Ved Ground Zero brukte vi blant annet det nye zoomobjektivet FUJINON XF18–120 mm F4 R LM PZ WR med motorzoom.
© Digital FOTOUtfordrer fullformat
Fujifilm X-H2 har nøyaktig samme utforming som søsterkameraet X-H2S, og selv om kameraet er stort for et APS-C-kamera, ligger det godt i hendene. Både størrelse og grep minner faktisk en del om Sonys A7- og A9-modeller, som har større fullformatbrikker.
Det er også denne typen kameraer X-H2 ifølge Fujifilm skal konkurrere med når det gjelder fine detaljer i portretter, landskap og arkitektur. Riktignok kan X-H2 ta 15 bilder per sekund, noe som er utmerket i sin klasse, men det er langt opp til de 40 bildene i sekundet X-H2S kan levere med sin stablede bildebrikke. X-H2 er altså ikke et actionkamera.
>Les også: Så bra er Fujifilm X-H2S

Fujifilm FUJINON XF 16–55 mm F2.8 R LM WR var en god følgesvenn til arkitekturbilder ved Freedom Tower og Ground Zero.
© Digital FOTONøyaktig og intelligent autofokus
Fujifilm X-H2 har samme nye prosessor og avanserte autofokus som høyhastighetskameraet X-H2S. Vi opplevde den intelligente motivgjenkjenningen med rask og presis øyegjenkjenning som mye mer stabil enn vi har vært vant til med de eldre X-modellene.
Det så vi blant annet da vi tok portrettbilder, der vi for øvrig fikk mulighet til å fotografere med det helt nye og svært skarpe FUJINON XF 56 mm F1.2 R WR.
Autofokus og skarphet er viktige faktorer hvis du vil konkurrere med f.eks. Canon og Sony, som lenge har prestert bedre enn Fujifilm når det gjelder autofokus.

Kameraets autofokus med øyegjenkjenning var raskt og nøyaktig – og på et annet nivå enn eldre Fujifilm-kameraer.
© Digital FOTOManhattan sett fra luften
Under oppholdet vårt fikk vi mulighet til å fly helikopter over Manhattan. Dette ga oss et inntrykk av særlig to ting. Den ene er kameraets oppdaterte bildestabilisering, som nå kompenserer for sju eksponeringstrinn. Her opplevde vi svært god stabilitet til tross for risting og svingninger.
Den andre spennende tingen var kameraets evne til å filme, for X-H2 er det første APS-C-kameraet som også kan filme i 8K. Det ga oss noen svært detaljerte opptak av byens skyline.
>Les også: 5 tips til bedre landskapsbilder

Vi hadde også tatt med et Insta360-kamera under helikopterturen med Fujifilm X-H2, som ga oss noen artige vinkler.
© Digital FOTO
Rundflygningen ga oss mulighet til å fotografere Frihetsgudinnen og Manhattan med Fujifilm X-H2. Her brukte vi objektivet XF 16–55 mm F2.8 R LM WR.
© Digital FOTOTotalinntrykket
Vårt umiddelbare inntrykk av X-H2 er bra. Kameraet virker veldig gjennomtenkt, selv om noen Fujifilm-brukere kanskje irriterer seg over at kameraene har et klassisk programhjul som andre produsenter også bruker, i stedet for de klassiske innstillingshjulene vi har på X-Pro- og X-T-modellene.
Vi spurte Fujifilm om grunnen til denne endringen, og fikk til svar at X-H2 og X-H2S er hybridkameraer. Altså kameraer med like mye vekt på både foto og video. I den sammenheng gir det faktisk god mening.
Kamerasøkeren har en oppløsning på hele 5,76 millioner punkter, og den virker herlig lys og klar uten flimring.
Vi er nå i full gang med å gå gjennom alt bildematerialet fra turen, og kommer snart med en grundig anmeldelse av kameraet i Fordelssonen.