Nye FujiFilm X-Pro 3

Slik ser nye FujiFilm X-Pro3 ut i fargen Duratect Black.

© Jeppe Vestergaard Jensen

Førsteinntrykket vårt av nye FujiFilm X-Pro3

Fujifilm har nettopp lansert sitt nye kamera, X-Pro3. Vi har hatt det i hendene, og dette er førsteinntrykket vårt etter en dag med kameraet i Nice.

23. oktober 2019 av Jeppe Vestergaard

Fujifilm har nettopp lansert sitt nye kamera, X-Pro3. Det er et moderne speilløst systemkamera tilsatt et dryss med nostalgi. 

Digital FOTO har vært i Nice i Frankrike og hatt kameraet i hendene. Les om hva vi syntes etter en dag med bruk her. 

X-Pro3 er snadder for gatefotografen

En kvinne med hunden sin i Nice

FujiFIlm X-Pro3 er et opplagt valg for fotografen som elsker gatefoto. Kameraet er enkelt å håndtere og vekker ikke oppsikt i gatebildet.

© Jeppe Vestergaard Jensen

Nye FujiFIlm X-Pro3 er primært rettet mot gatefotografer. Det er et flott og velkonstruert kamera som ikke vekker oppsikt i gatebildet.

I tillegg har det en enkel design med for eksempel bare fire knapper og et liten styrespak på baksiden. Tanken er at du ikke skal bli distrahert av alle mulige innstillinger når du først har begynt å fotografere.

Imidlertid må du ikke la deg lure av det minimalistiske uttrykket: Det finnes nemlig mange muligheter for å justere innstillingene selv og få mest mulig ut av X-Pro3.

Kameraet har også bunn- og toppstykke av titan i god kvalitet. Kameraet kommer i tre farger, der de to dyrere modellene er Duratect Black og Silver, som er spesielt slitesterk. Den siste fargen er svart.

> Les også: Bør du velge speilløst systemkamera eller speilrefleks?

Den lille ekstraskjermen viser "filmtype"

FujiFIlm X-Pro 3 har et helt spesielt skjermsystem. 

© Fujifilm

Det mest iøynefallende på FujiFIlm X-Pro3 er bakplaten, der LCD-skjermen er gjemt bort. Det vil si at du i stedet ser en mindre skjerm som kan vise to forskjellige ting:

Den lille skjermen kan enten vise enkle innstillinger som lukkertid, iso-verdi og blender, eller også stilles inn til å gi kameraet et retroutseende.

Den lille skjermen kan nemlig vise hvilken filmtype du har valgt å knipse med. Selvfølgelig er det ikke fysisk film i dette speilløse systemkameraet, men du kan stille det inn til å simulere FujiFilms klassiske filmtyper, som den viser dekorativt på bakskjermen.

Filmtypen er ikke bare til pynt, men påvirker også bildene dine. Vi testet forskjellige filmtyper, der de for eksempel forsterket fargene i bildet eller ga mykere skygger. 

Umiddelbart er det ikke den helt store forskjellen på "filmtypene", og det har ingenting å si om du fotograferer i råformat.

FujiFilm X-Pro3 tvinger deg til å se i søkeren

FujiFIlm X-Pro 3 kommer også med en lcd-skjerm, men den må slås ned før du kan bruke den som søker eller til avspilling.

Umiddelbart er dette litt klønete hvis man for eksempel pleier å se bildene sine på lcd-skjermen. Etter ganske kort tid venner man seg imidlertid raskt til å se bildene i søkeren i stedet.

Sakte men sikkert begynner man også å glede seg over at man er tvunget til å se i kamerasøkeren i stedet for å se på en lcd-skjerm. Det gir en følelse av å jobbe med et klassisk kamera.

Nettopp dette er ifølge FujiFIlm hele greia med X-Pro3. Det er et nytt og moderne kamera som også byr på nostalgien fra tidligere kameraer.

> Få de beste tipsene til gatefoto her

En ung mann sitter ved stranden i Nice

Kameraet gir umiddelbart flotte farger og kontraster i bildene. Selv dette bildet rett fra kameraet har flotte farger.

© Jeppe Vestergaard Jensen

Du må venne deg til kameraet

Da vi fikk det nye FujiFilm X-Pro3 i hendene, tok det litt tid før vi klarte å venne oss til det.

FujiFilm X-Pro3 har en såkalt hybrid søker. Det betyr at du kan velge å se motivet ditt digitalt eller naturlig gjennom glasset i søkeren.

Den optiske søkeren fungerer veldig godt hvis du setter et 16 mm-objektiv på kameraet, siden utsnittet i søkeren er det samme i bildet ditt.

Setter du derimot et 35 mm-objektiv på kameraet, blir den optiske søkeren en anelse forvirrende, for da får du en ramme i søkeren som viser det snevre utsnitte 35 millimeteren gir. Problemet løses imidlertid lett ved å bytte til den elektroniske søkeren. Den tilpasser utsnittet til objektivet.

Kameraet har en aps-c-brikke på 26 megapiksler. ISO begynner på 160 og går opp til 12800.

Kameraet kan også filme i 4K med 30 bilder i sekundet. Du får imidlertid ikke de helt store mulighetene for utganger til for eksempel en ekstramonitor eller lyd.

FujiFilm X-Pro 3 i svart kommer i salg i slutten av november. De to dyrere modellene blir tilgjengelige i desember.

Prisen på kameraene blir henholdsvis 18 999 kroner og 20 999 kr.

En gutt klatrer på en mur

FujiFilm X-Pro 3s aps-c-brikke på 26 megapiksler håndterer teksturer og detaljer veldig godt.

© Jeppe Vestergaard Jensen

Under kan du se FujiFilms presentasjonsvideo av kameraet

Kanskje du er interessert i...