Canon EOS M50 Mark II

Canon har blant annet brukt influenseren Matt Adlard, som lager videoer om baking, til å fremheve videofunksjonene i Canon EOS M50 Mark II.

© Canon

Hva er et vlogger-kamera?

Flere produsenter lager kameraer som kan brukes til vlogging, men hva betyr det, og bør du velge et vlogger-kamera?

De siste årene har mange av de store kameraprodusentene lansert kameraer der de fokuserer på egenskapene innen såkalt vlogging. Det er ikke en egen kameratype, men handler primært om at kameraet er velegnet til å ta opp videoer der fotografen selv er med på opptaket.

Kameraene gjør det enkelt å få gode filmopptak, og de kan også ta veldig gode bilder. Så selv om du ikke har din egen YouTube-kanal, kan det likevel være gode grunner til å vurdere et vlogger-kamera.

Nikon Z 30

Et av de nyeste kameraene som er rettet mot vloggere, er Nikon Z 30 med en stor APS-C-bildebrikke og byttbart objektiv.

© Nikon

Hva er vlogging?

Ordet «vlog» er satt sammen av «video» og «blogg» og er altså blogger i videoform som du vanligvis finner på YouTube, Instagram og TikTok. Det er altså ikke enkeltfilmer, men videoer som legges ut fortløpende og der du vanligvis følger en bestemt person som også er med i videoene.

Vloggere kalles også ofte youtubere, og vloggene kan handle om hverdagen deres eller for eksempel om matlaging, mote, fotografering eller nye dingser.

Hva er et vlogger-kamera?

De fleste vlogger-kameraer er langt på vei vanlige kompakt- eller speilløse systemkameraer med detaljer som gjør dem spesielt velegnet til video.

>Les også: Stor guide til objektiver

Kameraene har en fleksibel skjerm som kan rettes fremover, slik at du som fotograf ser deg selv når du tar selfier og videoer der du selv er med.

Panasonic Lumix DC-G100

Skjermen på dette Panasonic Lumix DC-G100-kameraet kan peke rett frem, så det blir mye enklere å komponere når du er med på opptakene.

© Panasonic

Autofokus kan ofte låses på et ansikt eller øye slik at personer i filmene alltid er skarpe. Noen modeller har en funksjon som gjør at du kan holde opp en ting foran kameraet, og så sørger kameraet for å fokusere på den. Når du legger den bort, skifter fokuset tilbake til deg.

>Se også: I videoserien Kameraskolen gjennomgår vi kameraets funksjoner og knapper slik at du kan ta bedre bilder.

På flere modeller er det gjort litt ekstra ut av lydopptak med de innebygde mikrofonene, hvor det er lagt vekt på lyden. Du kan også koble til en ekstern mikrofon.

Sony ZV-1

Vlogger-kameraet Sony ZV-1 har en medfølgende vindhette som kan dras over den innebygde mikrofonen, slik at du får bedre lyd på utendørsfilming.

© Sony

Vlogger-kameraene hjelper deg også når du skal filme håndholdt, og mange av kameramodellene har bildestabilisering som minimerer rystelser. 

Kameraer til vlogging

Canon EOS M50 Mark II

Nikon Z 30

Panasonic Lumix DC-G100

Sony ZV-1

Sony ZV-E10

Vlogger-kameraer er også til bilder

Mange vlogger-kameraer har en ganske stor bildebrikke, noe som gir deg høy bildekvalitet – også når du fotograferer. Du kan altså også bruke et vlogger-kamera til å ta bilder av høy kvalitet, og du får de samme innstillingsmulighetene som med andre kompaktkameraer og speilløse.

>Les også: Derfor bør du ta med deg et actionkamera på eventyr

Du kan også finne flere av vlogger-funksjonene i mange andre gode kameraer som ikke gjør et nummer ut av å være til vloggere. Du kan altså godt bruke mange andre kameraer til vlogging, på samme måte som du også kan bruke vlogger-kameraene til andre oppgaver.

Kanskje du er interessert i...