Fujifilm GFX 50S

Hva er mellomformat?

På Photokina i Köln løftet Fujifilm på sløret for sitt kommende mellomformatkamera GFX 50S, og andre produsenter har også begynt å bruke det store formatet, men hva er egentlig mellomformat?

27. september 2016

På samme måte som fullformat og APS-C er mellomformat en betegnelse for bildesensorens – eller i de analoge dager filmens – størrelse.

Og mellomformat dekker faktisk flere størrelser, men felles for alle er at de er større enn fullformat på rundt 36 x 24 mm, men mindre enn storformat, som er 102 x 127 mm eller større.

Fujifilm GFX sensor

Fujifilms kommende modell har en bildesensor på 43,8 x 32,9 mm, noe som er noenlunde samme størrelse som i Hasselblad X1D-50c og Pentax 645Z.

Det finnes imidlertid også mellomformatkameraer med større bildebrikker. Phase Ones og Hasselblads er ofte like rundt 53,7 x 40,4 mm.

Fire ganger større

Bildesensoren i Fujifilm GFX 50S er nesten 1,7 ganger større enn fullformat og fire ganger større enn APS-C-sensoren som sitter i mange speilrefleks- og systemkameraer. Og generelt kan man si at jo større bildebrikken er, desto bedre bildekvalitet får du.

Akkurat som det er brennviddeforlengelse på APS-C-kameraer, så du må gange objektivets brendvidde med rundt 1,5x for å vite hva brennvidden tilsvarer på fullformat, og det er også en brennviddeforlengelse eller mer en -forkortelse- på mellomformatkameraene, for bildesensoren er større enn fullformat. Den er omkring 0,79x på GFX 50S, så et 63 mm-objektiv tilsvarer 50 mm på mellomformatkameraet.

> Les mer om Fujifilms mellomformatkamera her: Fujifilm overrasker med 51,4 megapiksler

Under kan du se de innbyrdes forholdene mellom de forskjellige sensortypene:

  • Øverst til venstre ses mellomformatbrikken i f.eks. Fujifilm GFX 50S.

  • Øverst til høyre er en fullformat-brikke.

  • Nederst til venstre er APS-C-brikken.

  • Nederst i midten en Four Thirds-brikke, slik som den som sitter i Olympus’ og Panasonics kameraer.

  • Nederst til høyre er en 1”-brikke, den brukes i mange kompaktkameraer for entusiaster.

Kanskje du er interessert i...