Fujifilm GFX 50S

Hva er mellomformat?

Kameraprodusenter som Fujifilm og Hasselblad har gjort det til en dyd å produsere kameraer i såkalt mellomformat – men hva er egentlig mellomformat? Få svaret her.

Akkurat som fullformat og APS-C er mellomformat en betegnelse på bildebrikkens, eller i de analoge dagene filmens, størrelse.

Mellomformat dekker også faktisk flere størrelser, men alle har til felles er at de er større enn fullformat, som måler rundt 36 x 24 millimeter, men mindre enn storformat, som er 102 x 127 millimeter.

Før i tiden var både mellom- og storformat forbeholdt studiofotografer som sto klare med en tykk lommebok. Dette har endret seg drastisk de siste par årene, der spesielt Fujifilm har bidratt til å presse prisen for mellomformat til bunns.

I tillegg har de lykkes med å øke oppløsningen til hele 100 megapiksler, samtidig som kamerahusene blir mindre og dermed nærmer seg størrelsen til speilrefleks. De er altså mye mer håndterlige enn før.

>Les også: Dette må du vite om speilrefleks

Fujifilms GFX-brikke

En bildebrikke i Fujifilms GFX-kameraer måler 43,8 x 32,9 mm.

© Fujifilm

Fire ganger større

I Fujifilms GFX-modeller måler mellomformatbrikken 43,8 x 32,9 millimeter, noe som er omtrent samme størrelse som i Hasselblad X1D-50c og Pentax 645Z.

Det finnes imidlertid også mellomformatkameraer med større bildebrikker. Phase Ones og Hasselblads bildebrikke er ofte rundt 53,7 x 40,4 mm større.

Bildebrikken i Fujifilm GFX 100S er nesten 1,7 ganger større enn fullformat og fire ganger større enn APS-C-brikken, som sitter i mange speilreflekskameraer og speilløse systemkameraer. Generelt kan vi si at jo større bildebrikken er, desto høyere bildekvalitet får du.

Det kommer delvis av det dynamiske omfanget, som betyr at du kan hente ut mer informasjon i skygger og høylys. I tillegg er det en stor fordel ved håndtering av støy, der bildestøymengden på mellomformat er markant lavere.

>Les også: Få kontroll på bildebrikkestørrelsen

Nedenfor kan du se det innbyrdes forholdet mellom de forskjellige bildebrikketypene:

Bildebrikkestørrelser

Dette er de fem vanligste bildebrikkestørrelsene.

© Digital FOTO
  • Øverst til venstre ser du mellomformatbrikken i f.eks. Fujifilm GFX 50S.

  • Øverst til høyre har vi en fullformatbrikke.

  • Nederst til venstre er APS-C-brikken.

  • Nederst i midten er det en Four Thirds-brikke, som den som sitter i Olympus- og Panasonic-kameraer.

  • Nederst til høyre har vi en 1"-brikke, som brukes i mange kompaktkameraer for entusiaster.

Brennvidden endrer seg

Slik som det er en brennviddeforlengelse på APS-C-kameraer som gjør at må du gange objektivets brennvidde med cirka 1,5 for å se hva brennvidden tilsvarer på fullformat, er det også en brennviddeforlengelse, eller snarere en brennviddeforkortelse, på mellomformatkameraene, siden bildebrikken er større enn fullformat. 

Den er cirka 0,79x på GFX 100S, så et 63 mm-objektiv tilsvarer 50 mm på mellomformatkameraet.

Les også: Så bra er Fujifilm GFX 100S

Kanskje du er interessert i...