Nå kommer fartsfantomet Canon EOS R3

Tidligere i år fortalte Canon at de jobber med en ny toppmodell i R-serien. Nå avslører de alle spesifikasjonene for Canon EOS R3, og det speilløse systemkameraet byr på rå hastigheter.

14. september 2021 av Kristoffer Engbo

Det nye Canon EOS R3 er snadder for sportsfotografer og andre som fotograferer motiver i høy fart. Med elektronisk lukker kan det ta hele 30 bilder per sekund med kontinuerlig autofokus og lysmåling.

Lukkertiden går helt ned til 1/64 000 sekund, og kameraet kan fokusere i løpet av bare 0,03 sekunder, noe som er hittil raskest i EOS R-serien.

Serien består av Canons speilløse systemkameraer med fullformatbrikke, og her er Canon EOS R3 altså det nye flaggskipet som blant annet retter seg mot profesjonelle sportsfotografer.

>Les også: Få kontroll på bildebrikkestørrelsene i kameraene

Ny bildebrikke i Canon EOS R3

Kameraet har en helt ny bildebrikke på 24,1 megapiksler, og ifølge Canon skal den være nesten helt uten fenomenet rolling shutter, som ellers kan skape forvrengte eller stripete bilder når du bruker elektronisk lukker.

Den nye bildebrikken gjør det også mulig å bruke blits sammen med den elektroniske lukkeren, og du kan også bruke blitser fra andre produsenter enn bare Canon.

>Les også: Guide til å ta flotte sportsbilder

Canon EOS R3 stiller skarpt der du ser

Autofokus kan stille skarpt i lys på helt ned til -7,5 EV, som i praksis er helt mørkt. Den kan låse seg fast på øyne, ansikter og kropper, og den kjenner igjen racerbiler og motorsykler som den kan holde fokus på. Du kan også velge om fokus skal låse seg på førerhjelmen eller på selve kjøretøyet.

I tillegg kan autofokus følge med på hvor du som fotograf ser i søkeren, og sørge for å stille skarpt der. Med et knappetrykk kan du låse fokus på den delen av motivet du ser på.

>I Fordelssonen kan du se en video der vi fotograferer fugler med konkurrenten Sony A1. Se videoen her.

Bildestabilisering er innebygd på bildebrikken, og kombinert med objektiver med innebygd bildestabilisering kan du hente helt opptil åtte eksponeringstrinn. Det betyr at du kan få skarpe bilder håndholdt med en lukkertid på 1/2 sekund, der du måtte ha brukt 1/500 sekund for å få et skarpt bilde uten.

Ta opp sakte film i høy oppløsning

Ifølge Canon er det mer enn 100 forbedringer sammenlignet med deres eksisterende speilløse systemkameraer og speilreflekskameraer. Det vil blant annet bli mulig å oppdatere kameraets fastvare via en smarttelefon-app.

Værtettingen skal være på samme nivå som eller bedre enn i toppmodellen blant speilreflekskameraene, Canon EOS-1D X Mark III.

Når det gjelder video, kan Canon EOS R3 filme i opptil 6K-oppløsning med 60 bilder per sekund i råformat, og med 4K-opptak med 120 bilder per sekund kan du få sakte film i høy oppløsning.

Den veiledende prisen på Canon EOS R3 er 69 999 kroner for huset.

Nye objektiver til EOS R

Canon har også lansert to nye objektiver til de speilløse EOS R-kameraene. Vidvinkelen Canon RF 16 mm F2.8 STM veier bare 165 gram og kan stille skarpt på en avstand på 13 centimeter. Veiledende pris er 3849 kroner.

Zoomobjektivet RF 100–400 mm F5.6–8.0 IS USM henvender seg blant annet til sports- og dyrefotografer som vil ta nærbilder på avstand. Det har innebygd bildestabilisering, og en Nano USM-fokusmotor skal gi deg jevnt og raskt fokus. Veiledende pris er 8299 kroner.

Kanskje du er interessert i...