Nikon Z 9

Z 9 er Nikons nye flaggskip, som virker som et skikkelig ekspresstog.

© Nikon

Nikons flaggskip tar i bruk nye triks for raske bilder

Med fullformatkameraet Z 9 tar Nikon kvantesprang. Det etterlengtede kameraet er det mest banebrytende på over ti år. Her kan du se noen av kameraets viktigste funksjoner som vi allerede har sett på.

28. oktober 2021 av Poul Siersbæk

Da Nikon i 2007 steg inn på scenen blant konkurrentenes fullformatkameraer med det store speilreflekskameraet D3, la Nikon lista høyt og tok raskt over ledertrøya blant verdens ledende sports- og actionfotografer.

Dette kameraet er blitt fortløpende oppdatert og heter i sin siste form D6, men rollen kan snart være utspilt, for det splitter nye flaggskipet Z 9 ser til å bli det ultimate kameraet til raske motiver – og i tillegg er det 20 prosent mindre enn D6.

Vi har allerede holdt Nikon Z 9 i hendene og må konstatere at det tegner seg et svært spennende bilde av dette helprofesjonelle kameraet. 

Her kan du se noe av det som er spesielt iøynefallende.

>Les også: Så rått er Nikon D6

Nikon Z 9

Nikon Z 9 er 20 prosent mindre enn Nikon D6, men har samme gode ergonomi.

© Nikon

Høy hastighet i Nikon Z 9 

Nikon Z 9 er utstyrt med en fullformatbrikke på 45,7 megapiksler. På høyeste oppløsning kan kameraet ta 20,0 bilder per sekund. 

En ny Expeed 7-prosessor gjør at kameraet er ti ganger raskere enn D6 når det gjelder håndtering av store filer. 

Kamerabufferen skal takle 1000 bilder i serie før den gir opp hvis man bruker et raskt CFexpress-kort.

Innovativ autofokus

Med utgangspunkt i den utmerkede autofokuseringen fra for eksempel Z 7II, har Nikon skapt et helt nytt fokussystem som nærmest kan tenke selv. I tillegg til at Nikon bruker såkalt «deep learning AI», der kameraet kontinuerlig blir kjent med fotografens metoder, er autofokuseringen i stand til å gjenkjenne hele ni motivtyper i samme bilde. 

Autofokuset kan låse seg fast på øynene ved selv svært små motiver, og algoritmer sørger i ekspressfart for å bite seg fast på for eksempel fugler, kjøretøy og fly.

Nikon har dessuten integrert den savnede 3D-trackingen fra speilrefleksene sine, noe som gjør det enda enklere å holde fast på motiver i bevegelse selv om det kommer hindringer i veien.

 Nikon Z 9 har 493 fokuspunkter, hvorav 405 brukes med autofokus.

>Les også: Alt du bør vite om actionkameraer

Nikon Z 9

Den store skjermen kan ikke bare vippes opp og ned. Det er også mulig å vippe den til siden, noe som er smart når du fotograferer i høydeformat.

© Nikon

Lynrask lukker i Nikon Z 9 

Det er svært overraskende at Nikon har droppet den mekaniske lukkeren, så med Z 9 tar du utelukkende bilder med en elektronisk lukker som kan fotografere helt lydløst og med en lukkertid på 1/32 000 sekund. 

Ifølge Nikon skal bildene være helt frie for såkalt «rolling shutter», der elementer i bevegelser kan få buede former.

Søker med rå lysstyrke

Umiddelbart virker søkeroppløsningen på 3,69 millioner punkter noe lav, men søkeren har en oppdateringsfrekvens på 120 bilder per sekund. Med en lysstyrke på hele 3000 nits er det dessuten snakk om verdens lyseste søker. 

Det fikk vi et godt inntrykk av allerede da vi holdt kameraet foran øyet. Søkeren fremsto først og fremst som klar og uten flimring på samme måte som en optisk søker. 

Nikon Z 9

Knappene kan lyse, og menyen kan dempes når du vil fotografere uforstyrret i mørket.

© Nikon

Video i 8K

For første gang kommer Nikon med et kamera som kan filme i 8K-kvalitet – med 60 bilder per sekund og uten tidsbegrensning. Dessuten kan du filme i 4K med 120 bilder per sekund, og du kan ta ta opp i profesjonelle formater som H.265 og Apple ProRes.

Nikon Z 9 har opplyste knapper og en egen nattmodus der skjermen blir dempet. Prisen for alle herlighetene er 64 990 kroner.

Sammen med lanseringen av Z 9 har Nikon også presentert to nye Z-objektiver. Det ene er allroundobjektivet Z 24–120 mm F4.0 S, som vil koste 13.490 kroner, og det svært kompakte zoomobjektivet Z 100–400 mm F4.5–5.6 VR S til 32.990 kroner.

>Les også: 10 tips for å bli en bedre fotograf

Nikon Z 9 + NIKKOR Z 100–400 mm F4.5–5.6 VR S

Et av de nye NIKKOR-objektivene dekker området 100–400 mm. Det veier bare 650 gram.

© Nikon

Kanskje du er interessert i...