Canon EOS R

Både Canon og Nikon har lansert nye og spennende kameraer uten speil. Her får du førsteinntrykkene våre av de nye kameratypene. 

© Canon

Vår første test av Canon EOS R og Nikon Z

Vi var med under verdenspremieren på både Canons og Nikons nye banebrytende kamerasystemer som byr på kraftige modeller og helt nye objektiver for ekte entusiaster. Her får du den første dommen vår.

12. september 2018

Speilløse fullformatkameraer er på alles lepper i disse dager, etter at både Canon og Nikon nylig lanserte noen virkelig spennende modeller - nemlig Canon EOS R, Nikon 6 Z og Nikon 7 Z.

Som noen av de første i verden fikk vi mulighet for å prøve de tre nye kameraene da de ble lansert. 

Og vi er ikke i tvil om at vi kommer til å se mye mer til speilløse kameraer de kommende årene. 

I denn artikkelen kan du se de tre nye kameraene i en spesifikasjonsduell

Canon EOS R imponerer på bildekvalitet

Canon lånte oss Canon EOS R i 12 timer på selve lanseringsdagen, og vurdert ut fra dagens 600 bilder og videoopptak er det mye å glede seg til. 

Vi trodde ikke våre egne øyne da vi fikk opp bildene på skjermen. 

Selv ubehandlede jpeg-filer er så skarpe, detaljerte og nyanserte i fargene at vi på ingen måte savner det større og tyngre Canon EOS 5D Mark IV, som Canon EOS R minner så mye om.

Les også: Systemkamera eller speilreflekskamera - hva skal jeg velge?

Canon EOS R

Dette bildet er tatt med Canon EOS R i et utfordrende blandingslys. Vi kan dessverre ikke gjengi de første bildene vi tok med Nikon Z 6 og Nikon Z 7.

© Klaus Nyggaard

Programmerbar skjerm i Canon EOS R

I den nye Canon-modellen er speilet byttet ut med elektronikk og nye spennende funksjoner.

Det er et berøringsfølsomt og programmerbart område på baksiden av kameraet, hvor du med høyre tommelfinger kan endre for eksempel ISO-verdier, og skjermen kan slås ut og snus, noe som er den beste løsningen på markedet i våre øyne.

På de fire nye objektivene, som er laget utelukkende for Canon EOS R, er det en helt ny funksjonsring som du også kan definere selv. Her valgte vi blenderendring.

Canon påstår at autofokus er verdens raskeste, og selv i utfordrende og begrenset lys reagerte Canon EOS R også lynraskt og leverte utrolig skarpe bilder.

Canon EOS R

Canon lover at EOS R er verdens første kamera som kan fokusere ned til - 6 EV, tilsvarende lyset fra bare en halvmåne. Vi opplevde da også fokuseringen som rask og selvsikker. Detaljer og farger gjengis helt suverent i de første testbildene våre, tross mørke omgivelser og diffust kunstig lys fra flere kilder. Bildestøy er intet problem ved ISO 6400.

Selv om kameraet er nyskapende og mer programmerbart enn noen gang før fra Canon, følte vi oss raskt hjemme, og den elektroniske søkeren samt kontruksjonen av selve kameraet er så overlegne at vi ikke er i tvil om at fremtiden tilhører de speilløse.

Det bærer også de fire nye RF-objektivene vitne om. Her prøvde vi både 24-105 mm F4.0 og den ekstremt skarpe 50 mm F1.2, som er det mest lyssterke i sin klasse.

Du kan også bruke EF-objektiver på EOS R uten kvalitetstap med adapter.

> Les mer om Canon EOS R her

Hele to modeller fra Nikon

Nikon har også sjøsatt et helt nytt system med fullformatbrikker. Her kom det faktisk to kameraer med ny fatning og tre objektiver med flere på vei.

Vi har hatt en kortvarig mulighet for å prøve både Nikon Z 6 og Nikon Z 7 og noen av de nye objektivene, og førsteinntrykkene våre er virkelig gode.

Autofokus ser ut til å jobbe lynraskt og nøyaktig, selv om dette var betaversjoner av de nye kameraene.

Også den store, elektroniske søkeren var en fornøyelse i bruk. Uansett om du bruker briller eller ikke, er det mulig å få okularet helt inn mot øyet.

Også gjengivelsen av motivet og oppdateringshastigheten i virket veldig god.

> Les mer om Nikon Z 6 og Nikon Z 7 her

Nikon Z 6 Nikon Z 7

Nikon Z er Nikons kandidat for et speilløst fullformatkamera, og det skuffer så absolutt ikke. 

© Nikon

Gode muligheter for å tilpasse Nikon Z

Nikon Z har ingen egen funksjonsring på de nye objektivene, men fokusringen kan programmeres til å styre for eksempel eksponeringskompensasjonen.

Det er mange programmeringsmuligheter for de forskjellige knappene, og som Canon EOS R er Z-modellene fra Nikon forseglet.

Alle tre nyhetene har selvfølgelig mange muligheter for å filme i 4K. For øvrig har Z 6 og Z 7 bildestabilisering i huset. Canon har det i noen av objektiverne.

Vi kommer tilbake med grundige tester av de nye modellene, så følg med i Utstyrsguiden og les mer i magasinet Digital FOTO. 

> Få Digital FOTO levert i postkassen for fra bare 29 kroner. Se tilbudene her.

Nikon Z

Med en spesialadapter kan du bruke objektiver fra speilreflekskameraer både på Nikon Z 6 (på bildet) og på Canon EOS R. 

© Nikon

Kanskje du er interessert i...