Fuji-fjellet på 103 mm.

Vi fotograferte med Fujifilm GFX 100 ved fjellet Fuji. Bildet er en raw-fil som er justert i Lightroom. Exif-data: 1/750 sekund, F8.0, ISO 320, 103 mm.

© Kristoffer Engbo

Vår første test av Fujifilm GFX 100

Som noen av de første har vi prøvd Fujifilm GFX 100, og her får du førsteinntrykkene våre av det nye systemkameraet med en diger mellomformatbrikke og en oppløsning på hele 102 megapiksler.

Vi var invitert til lanseringen av Fujifilm GFX 100 i Japan av Fujifilm, og på turen fikk vi det meste av en dag til å teste det nye speilløse mellomformatkameraet. 

Kameraet vi prøvde, var en preproduksjonsmodell, så det kan være ting som blir justert, før de endelige kameraene kommer i salg i slutten av juni.

Under får du førsteinntrykkene våre, og vi kommer tilbake med en full test når vi får den endelige versjonen inn til redaksjonen.

Enorm bildebrikke i Fujifilm GFX 100 

Fujifilm GFX 100 er på mange måter et vanvittig kamera. Mellomformatbrikken på 43,8 x 32,9 mm er omkring 70 prosent større enn en fullformatbrikke, og i Fujifilm GFX 100 er det hele 102 megapiksler.

Likevel er modellen omtrent like stor og veier omtrent like mye som Canons og Nikons toppmodeller Canon EOS-1D X Mark II og Nikon D5 med fullformatbrikker.

> Les mer: Hva er mellomformat?

Fujifilm GFX 100

Kamerahuset på Fujifilm GFX 100 veier 1400 gram med to batterier og minnekort.

© Jonas Rask

Vanvittige detaljer fra Fujifilm GFX 100

De 102 megapiklsene gjør at man får voldsomme filstørrelser. Hvert raw-bilde tar drøyt 200 megabyte med lagringsplass, og Lightroom blir virkelig utfordret når man jobber med filene.

Klikket vi på et billde for å zoome inn til 100 prosent, tok det flere minutter før utsnittet var klart på skjermen på vår bærbare pc.

Til gjengjeld er detaljnivået rett og slett vanvittig. 

Vi fotograferte fra 273 meters høyde fra skyskraperen Yokohama Landmark Tower, og når vi zoomet i Lightroom, kunne vi se de enkelte bilmodellene på gaten eller reklamer og spillere på baseballstadion rundt 1,5 kilometer unna.

Les mer: Dette betyr bildebrikkestørrelsen

Baseballstadion i Yokohama.

Her fotograferte vi den lokale baseballarenaen i Yokohama på 200 mm, noe som tilsvarer 158 mm på Fujifilm GFX 100.

© Kristoffer Engbo
Utsnitt av bilde fra baseballstadion i Yokohama.

Her er samme bilde, hvor vi har zoomet inn midt i bildet fra baseballstadion i Yokohama, og man kan virkelig se detaljene. 

© Kristoffer Engbo

Lekre skjermer på Fujifilm GFX 100

Fujifilm GFX 100 ligger godt i hendene når du fotograferer i breddeformat, og det har også et grep med utløserknapper med mer til bilder i høydeformat. 

Her holder man ikke like godt, men det gir blant annet plass til to batterier så du kan ta omkring 800 bilder uten å bytte batterier.

I motsetning til mange andre kameraer fra Fujifilm stiller du ikke inn lukkertid og ISO-verdi eller eksponeringskompensasjon på mekaniske hjul, men ved hjelp av innstillingshjul foran og bak på kameraet, slik du kjenner det fra mange andre kameramerker.

På toppen er det en flott skjerm som viser kamerainnstillinger, og som kan stilles til for eksempel å vise lukkertid og ISO-verdi som visuelle hjul eller et histogram, som du kan se i videoen under.

God bildestabilisering i Fujifilm GFX 100

På baksiden av Fujifilm GFX 100 er det også en liten ekstraskjerm under lcd-skjermen på 3,2 tommer. Den lille skjermen kan vise innstillinger, histogram med mer, slik at du bare ser live view-bildet på den store. Det er herlig og smart.

Søkeren er ekstremt flott og detaljert og har da også hele 5,76 megapiksler. Enkelte ganger hadde vi imidlertid noen problemer med å få sensoren ved søkeren til å fungere skikkelig. 

Den skrur på søkerbildet når du setter kameraet mot øyet, men noen ganger måtte det et par forsøk til. Som nevnt var det da det også en forproduksjonsmodell vi fikk utlevert.

Fujifilm har klart å utstyre Fujifilm GFX 100 med bildestabilisering på den store bildebrikken, og den fungerer overbevisende og styrer med jernhånd når den tar tak.

Kvinne ved vindu.

Exif-data: Fujifilm GFX 100, 1/320 sekund, F5,6, ISO 800, 158 mm.

© Kristoffer Engbo

Sensoren har hele 3,76 millioner fasedetekterende piksler, noe som gir autofokus som dekker hele bildeflaten. 

Fujifilm GFX 100 fokuserte raskt og nøyaktig da vi prøvde det.

Så god er bildekvaliteten fra Fujifilm GFX 100

Den store bildebrikken har et stort dynamisk område, og vi kunne presse ut haugevis av detaljer fra mørke områder i filene i raw-konverteringen.

På jpeg-bildene er det veldig lite korn å se – og selv høyeste ISO-verdi på 102 400 ser fornuftig ut. I raw-filene er det imidlertid en del mer korn å se, også på de lavere ISO-verdiene.

Skip sett ovenfra

Da vi zoomet på dette bildet i Lightroom, kunne vi tydelig se de enkelte brosteinene, noe som kommer av den høye oppløsningen i Fujifilm GFX 100. 

© Kristoffer Engbo

Når vi får en endelig produksjonsmodell av Fujifilm GFX 100, kommer vi selvfølgelig tilbake med en endelig test i bladet og i Utstyrsguiden.

Kanskje du er interessert i...