Mann med Canon EOS R5

Canon EOS R5 har en oppløsning på 44,8 megapiksler og er Canons første profesjonelle speilløse systemkamera.

© Digital Foto

Våre førsteinntrykk av Canon EOS R5

Som noen av de første i verden har vi her i Digital FOTO fått lov til å prøve det helt nye Canon EOS R5. Vi fikk 48 timer på å danne oss et førsteinntrykk. Dette er våre foreløpige konklusjoner.

Etter to dager i selskap med Canon EOS R5 ser det ut til at Canon er klare for å utfordre Sony A7R IV, som har sittet på tronen for speilløse systemkameraer siden lanseringen i fjor.

Utformingen av Canon EOS R5 ligner på det velkjente EOS R, men den irriterende styreflaten er byttet ut med en mer anvendelig styrespak. Ergonomien er flott med et godt grep og det velkjente store innstillingshjulet fra Canon EOS 5D Mark IV.

Les også: Få kontroll på bildebrikkestørrelsene

Canon EOS R5 har også fått tiltrengt bildestabilisering som lot oss fotografere håndholdt i skumringen på 1/6 sekund og få skarpe bilder på 24 mm. Dette er første gang med et speilløst systemkamera fra Canon.

Øyefokus imponerer

Autofokus har tilsynelatende også tatt et kvantesprang fra EOS R. Den oppdaterte ansikts-og øyefokuseringen virker veldig sikker. Når en person snudde ansiktet, byttet fokus lynraskt til ansiktsfokus og tilbake til øyefokus når personen snudde seg igjen.

Når vi sjekket bilder og satte bildevisningen til å markere hvor fokus lå under fotograferingen, kunne vi se at kameraets øyefokus traff ganske så nøyaktig hver gang.

Søkeren oppdateres med 120 bilder i sekundet, noe som gjør at den er helt uten flimring, selv ved panorering, og minner derfor veldig om en god optisk søker.

Canon EOS R5 set bagfra

Det er hele 5940 fokuspunkter i Canon EOS R5, og kameraet tar opptil 20 bilder i sekundet.

Som det første kameraet i klassen kan Canon EOS R5 filme i 8K. Vi tok noen korte sekvenser, og et klipp på ett minutt tok opp hele 3,35 gigabyte med plass. Kameraet utviklet en del varme på 8K, men det skal også Canon EOS R5 tåle.

Kameraet kan fyre av til kortet er fullt

Canon EOS R5 tar både vanlige SD-kort og de raske CFexpress-kortene. Med CFexpress kunne vi bare holde utløserknappen nede og knipse 20 bilder i sekundet. Kameraet ga på intet tidspunkt opp.

Les også: 10 gode tips for å unngå problemer med minnekortet

Det lånte eksemplaret av Canon EOS R5 var en sample-utgave, og siden det altså ikke er en helt ferdig testmodell, kan vi ikke komme med noen dybdeanmeldelse av for eksempel bildekvaliteten enda, men hold øye med Fordelszonen her på nettstedet, hvor vi snart er klare med den endelige dommen over en ferdig produksjonsutgave av Canon EOS R5.

Startprisen for Canon EOS R5 er 53 699 kroner, og det koster dermed ca. 7500 kroner mer enn konkurrenten, Sony A7R IV.


Kanskje du er interessert i...