kvinnelig dykker med undervannskamera
© Shutterstock

Undervannskamera: Slik fotograferer du under vann

Gå på oppdagelsesferd i den mystiske verdenen under vannet med et undervannskamera. Vi gir deg tips til hvordan du får de beste bildene, og hvilket utstyr du trenger.

21. august 2019 av Jeppe Vestergaard

Vi lever alle på den blå planeten hvor vann dekker hele 71 prosent av jordens overflate. Det burde i seg selv egentlig være grunn nok til at du bør begynne å fotografere med et undervannskamera.

Under overflaten gjemmer det seg noen fantastiske motiver og ikke minst opplevelser for den eventyrlystne fotografen. 

I denne artikkelen guider vi deg til hvordan du velger det rette undervannskameraet og hvordan du får de beste bildene under vann. 

Vi anbefaler undervannskameraer til begynneren, entusiasten og til den toppseriøse undervannsfotografen. 

Velg det rette undervannskameraet

En mann fotograferer under vann med et undervannskamera

Det finnes et hav av muligheter for å fotografere under vann. Her har fotografen f.eks. kjøpt et undervannshus til kameraet.

© Shutterstock

Når du skal finne det rette undervannskameraet til ditt bruk, er det smart å først tenke over hvor mye du kommer til å bruke det.

Det høres banalt ut, men det er nemlig kjempeforskjell på prisene når du skal finne det rette undervannskameraet. I tillegg er det også stor forskjell på hva de respektive undervannskameraene kan.

Den første vurderingen du må gjøre er derfor hvor mye du kommer til å bruke undervannskameraet ditt, og i hvilke situasjoner du kommer til å bruke det.

> Les også: 5 tips for bedre undervannsbilder.


Undervannskamera til begynneren

Det trenger ikke være vanskelig å komme i gang med å fotografere under vann. Faktisk kan du allerede nå lage ditt eget undervannskamera med hjelp av smarttelefonen din hvis du vil finne ut om undervannsfotografering er noe for deg. 

Det eneste som kreves er en kameratelefon og en plastpose. Nå har du mulighet for å fotografere under vann. Det er selvfølgelig viktig at du sørger for at telefonen ikke blir våt. 

Unngå derfor steder med bølger.

> Les også: Møt undervannsfotografen som svømmer mellom blodtørstige haier.

Blir det hjemmelagde undervannskameraet for kjedelig for deg, er det mulighet for å putte telefonen i et etui som ikke er fullt så hjemmelagd. Se et eksempel her.

Du kan også få utstyr som gjør kameratelefonen din om til et ekte undervannskamera. Det finnes etterhvert en del muligheter hvor du kan putte telefonen din inn i et spesielt hus som gir deg sikkerhet og god mulighet for bilder under vannet. Se et eksempel her.

> Les også: Undervannskameraet til barn og barnslige sjeler.

en kvinne dykker under vann med telefonen i et vanntett etui.

Her dykker kvinnen med telefonen sin i et vanntett etui som gir henne mulighet for å fotografere under vann. 

© Shutterstock

Undervannskamera til entusiasten

Er du allerede nå sikker på at du vil fotografere mer seriøst under vann, så finnes det undervannskameraer som ikke tømmer hele din bankkontoen.

Et opplagt valg i denne kategorien er å kjøpe et actionkamera, hvor der følger med et undervannshus. Det kan fint fungere som et stabilt undervannskamera i god kvalitet.

I en del år har GoPro kameraer vært foretrukket når surfere eller andre har hatt kameraet med i vannet.

> Les også: Alt om GoPro kameraer.

Hvis du heller vil ha et kamera du bare legger i vesken og så tar med i vannet uten et snev av bekymring, kan du kjøpe et dedikert undervannskamera.

Disse kameraene har en klar fordel, da du kan endre innstillinger under vann. Dvs. at du ikke trenger la deg begrense av auto-innstillinger når du fotograferer med undervannskameraet ditt.

Kvinne snorkler med et undervannskamera i hånden.

Undervannskameraer kan mange ganger komme helt ned på 30 meters dybde, men vanskelige lysforhold og små sensorer gjør dem ofte mer aktuelle på snorkleturer.

© Shutterstock

Nylig har vi testet undervannskameraer fra Panasonic, som du kan lese anmeldelsen av her, og Ricoh, som du kan lese anmeldelsen av her.

Begge kameraer har et prisleie på omkring 2500 kroner.

> Les også: Film i 4k under vann med Nikon.


Undervannskamera til den seriøse

Er du er lei av den halvgode kvaliteten i et GoPro-kamera eller i de små undervannskameraene, og derfor gjerne vil oppgradere, er det også mulighet for det.

Det neste du nå må vurdere er hvor mye penger du vil ofre på et undervannskamera. Det har nemlig tendens til å bli litt dyrt.

Hvis du allerede har et speilreflekskamera eller systemkamera, kan du kjøpe et undervannshus så du kan ta med deg den gode kvaliteten ned i dypet.

profesjonell fotograf fotograferer med et profesjonelt undervannskamera.

I tillegg til et profesjonelt hus til kameraet, har dykkeren her lagt til to lamper, som gir ekstra gode bilder fra undervannskameraet.

© Shutterstock

Hvilket undervannshus som skal forvandle kameraet ditt til et undervannskamera, avhenger av hvilket kamera du allerede eier.

Husene er nemlig laget så de passer perfekt til de enkelte kameraer. Derfor må du vurdere om kameraet ditt snart er modent for utskiftning, og om du skal vente til du har et kamera du skal bruke en stund fremover.

Se et eksempel på et etui til et Sony A6000 her. Med etuiet, som koster cirka 9300 kroner, blir systemkameraet ditt til et undervannskamera.

Vil du ta undervannsfotografi til et helt nytt nivå, kan du investere i en fet undervannsdrone. Les vår anmeldelse av undervannsdronen Chasing-Innovation Gladius mini her. 

Korallrev under vann
Korallrev under vann

Korallrev er et yndet motiv for undervannsfotografer. 

© Shutterstock

Slik får du de beste bildene med et undervannskamera

Når du fotograferer under vann, er det noen gode råd, som er verdt å følge hvis du vil ha de beste bildene under vann.

Når du kommer under vann, begynner objektivet ditt å oppføre seg merkelig. Under vann blir objektivets utsikt å bli mer snever. Har du et 24 mm objektiv, blir det til 35 mm under vann. Derfor er det smart å ha en god vidvinkel på kameraet.

Det er også en god ide å komme seg tett på motivene. Her utnytter du nemlig vidvinkelen best. 

Et teleobjektiv er sjelden til nytte når du fotograferer under vann. 

Det er også sjelden at du kan se særlig langt under vann. Sørg derfor å komme så tett på motivene som mulig med undervannskameraet.

Husk å tenke over lyset i vannet

Når du befinner deg under vann må du selvfølgelig også tenke over, hvordan lyset faller i bildet. Et godt tips er at hvis du knipser opp mot overflaten eller er på samme nivå med motivet, får du de flotteste bildene. Det er mindre sannsynlig at bildene blir gode når du knipser ned mot et motiv.

Hvis du fremdeles ikke er fornøyd med bildene dine under vann, er det en god ide å ta med seg ekstra lys.

Har du mulighet for det, så bruk kameraets blits eller ta med en form for lykt eller lampe. Det ekstra lyset vil gi deg mer fargerike og skarpe bilder.

Husk imidlertid på å slå av blitsen hvis du har kameraet ditt i et undervannshus. Blitslyset blir nemlig reflektert inne i undervannshuset, som derfor ikke gir deg den ønskede effekten.

Det vil i stedet ødelegge bildet ditt.

> Les også: Slik velger du riktig blits.

Pass på deg selv og livet i havet!

Når du befinner deg under vann og vil fotografere under vannet, må du selvfølgelig huske å passe på deg selv. Sørg derfor for at du har kontroll på å dykke før du begynner å fotografere med et undervannskamera.

Husk også at du helst ikke skal forstyrre fisk, hvaler, haier, skilpadder osv, når du utforsker dyrelivet med undervannskameraet. Det er også meget viktig at du ikke ødelegger korallrev. Du må derfor verken røre ved eller stå på et korallrev.

Vil du ha inspirasjon til undervannsfotografering kan du ta en titt på i dette galleriet, hvor noen av verdens aller beste fotografer har knipset flotte bilder med undervannskamera.

Kanskje du er interessert i...