© DigitalFOTO

De beste kameraene for video

For 20–30 år siden brukte de fleste et videokamera for å filme livets store (og små) øyeblikk, men i dag har du langt flere muligheter når du vil filme i høy oppløsning. Her kan du lese om hvilket videokamera som passer til dine behov.

Hvis du vil filme hjemme, på ferie eller når du holder på med idrett, trenger du et videokamera som leverer høy oppløsning.

Spoler vi tiden tjue eller tretti år tilbake, var det opplagte valget et vanlig, håndholdt videokamera, men i dag er utvalget langt større.

Det finnes nemlig mange forskjellige kameraer som filmer i høy oppløsning, så det gjelder å finne ut av hva du vil filme, før du kjøper et nytt videokamera i fotobutikkene.

Her kan du lese om fire av vanligste typene videokameraer på markedet akkurat nå, og hvilke fordeler og ulemper hver av dem har.

Vi går gjennom disse videokameratypene:

GoPro Max

GoPro MAX er et forrykende videokamera, for det forener gledene fra et tradisjonelt actionkamera og opptak i 360 grader. MAX har dessuten stemmestyring og kan tåler vanndybder på fem meter.

© GoPro

Actionkameraet for heseblesende video

Hvis du vil ha et videokamera som kan filme i høy kvalitet, og som samtidig er robust – må du velge et actionkamera.

Et actionkamera er et videokamera som er designet for å levere gode opptak under svært vanskelige forhold.

Dette kan være videoopptak hvor du står på ski, klatrer eller sykler.

Det spesielle med de fleste actionkameraer er at de har utrolig god, innebygd bildestabilisering som gir deg rolige videoer, selv når videokameraet blir ristet.

Fordelene med et actionkamera er også at du kan kjøpe mye ekstrautstyr som for eksempel gir deg mulighet for å feste videokameraet på brystet, så du ikke må holde det i hendene under filmingen.

Du kan også kjøpe en teleskopstang som kan gi deg dronelignende videoopptak, eller kjøpe et beskyttende deksel som gjør det mulig å filme under vann.

Ulempene kan være at actionkameraene har en veldig liten skjerm – eller ingen skjerm i det hele tatt – noe som gjør det vanskelig å se alle detaljene i videoene dine mens du tar dem opp.

Actionkameraet er derfor ikke det opplagte videokameravalget hvis du kontrollere filmingen på detaljnivå mens du filmer.

GoPro Max er et godt eksempel på et fantastisk videokamera. I Fordelssonen kan du også lese om alle de andre actionkameraene vi har anmeldt. 

Samsung Galaxy S20 Ultra

Samsung har designet et godt videokamera i form av Galaxy S20 Ultra, som imponerer med nydelig bildekvalitet og video i svært god 8K-kvalitet.

© Samsung

Smarttelefonen er hverdagsfotografens redning

Du bør velge en smarttelefon med et bra kamera hvis du primært skal bruke det nye videokameraet ditt til å filme hverdagsvideoer.

Den største fordelen med en smarttelefon er nemlig at de fleste har den på seg hele tiden, og det gjør det enkelt å filme noe mens det skjer, siden du ikke må finne fram videokameraet og sette det opp.

En smarttelefon er med andre ord et bra videokamera du kan ha med deg overalt.

Nyere smarttelefoner har dessuten flere egne funksjoner for blant annet sakte film eller timelapse, og det gir deg for eksempel mulighet for å få videosekvenser av solnedgangen.

Det største problemet med å bruke smarttelefonen som videokamera er at videoene ofte er håndholdte, og det er godt synlig.

Rystede videoer kan være anstrengende å se på, og det er derfor er det lurt å sette smarttelefonen på et stabilt sted eller bruker en gimbal når opptakene er lange og ikke kan riste.

Samsung Galaxy S20 Ultra er en god kandidat for en smarttelefon med et flott videokamera. I Fordelssonen kan du også lese om alle de andre smarttelefonene vi har anmeldt.

Les også: Dette er den beste kameratelefonen akkurat nå

Canon-kamera på Gorillapod og Sony kamera med vindhette

Et kompaktkamera er et bra videokamera hvis du har en liten vindhette på toppen av det. Vindstøy kan nemlig ødelegge mange utendørsopptak, men det setter pelshatten på et kompaktkamera en effektiv stopper for.

© Canon // Sony

Kompaktkameraet sikrer kvalitet på småturene

Du kan godt bruke et kompaktkamera som videokamera, og det gir også noen klare fordeler.

Den digitale zoomen i et kompaktkamera er for eksempel langt bedre enn den du får hvis du smarttelefonen din.

I tillegg er det også lettere å sette kompaktkameraet på stativ eller bruke en såkalt Gorillapod, som har fleksible ben, når du filmer eller fotograferer.

Nyere kompaktkameraer har også egne funksjoner som gjør det lett å lage time lapsevideoer og sakte film.

Mange kompaktkameraer kommer dessuten med en fleksibel skjerm som er hengslet på siden, så du kan vende og vri den i stort sett alle retninger – som et gammeldags videokamera, og det gjør det enklere å kontrollere når du filmer.

Når du bruker et kompaktkamera som videokamera, får du også langt bedre autofokus enn det du kan få med for eksempel smarttelefoner eller actionkameraer.

Det gjør at du kan fiksere kompaktkameraet under opptak, og så vil kameraet fortsatt stille skarpt selv om personen i bildet flytter på seg.

Til slutt er det også verdt å nevne at du ofte kan kjøpe en vindhette som tilbehør, som lett glir ned i blitsskoen og skjermer mot vinden.

Det gjør at denne typen videokamera er et ideelt valg hvis du vil ta opp småfilmer med tale.

Ulempene med å bruke et kompaktkamera som videokamera er at videokvaliteten egner seg best for hverdagsmotiver.

Kompaktkameraer vil for eksempel ofte ha problemer med å fange motiver i høy fart eller lyssvake motiver.

Sony ZV-1 er et bra videokamera til en fornuftig pris. I Fordelssonen kan du også lese om alle de andre kompaktkameraene vi har anmeldt.

Canon EOS M50 Mark II

Dette Canon-kameraet er et glimrende videokamera, for du får en god søker, en fleksibel skjerm, video i 4K og øyefokus –  og det koster under 7000 kroner. 

© Canon

Speilrefleks og speilløst systemkamera for dedikerte fotonerder

Et speilreflekskamera  eller et speilløst systemkamera har mange funksjoner og innstillinger, og det gir deg kontroll på detaljnivå.

Derfor er de innlysende valg hvis du vil kunne styre alle aspekter selv.

Du kan for eksempel bruke de halvautomatiske programmene som A, S og P, eller styre hele opptaket ved å velge manuelt program.

Det gir deg mulighet til å velge videoinnstillinger som passer til enten rolige eller actionfylte motiver.

Du kan også sikre deg jevn eksponering ved å velge en fast innstilling som ikke endrer seg når lyset og omgivelsene forandrer seg.

Et speilløst systemkamera eller speilreflekskamera er altså velegnet for deg som vil ha et videokamera som gir mange muligheter for å prege resultatet.

Imidlertid har speilreflekskameraer og speilløse systemkameraer den ulempen at de er store, tunge og en smule upraktiske når du vil filme – særlig hvis du har et tungt objektiv festet på det.

Canon EOS M50 Mark II utmerker seg ved å være et bra videokamera som gir deg muligheter for knivskarpe opptak. I Fordelssonen kan du også lese om alle de andre speilreflekskameraene og speilløse systemkameraene vi har anmeldt.

Kanskje du er interessert i...