Filming med speilløst systemkamera og gimbal

Når du filmer, er det ikke helt likegyldig hvilke innstillinger du velger.

© Shutterstock

Dette betyr videofilforkortelsene

Filendelsene på videofilene kan være vanskelige å tyde. De dekker i bunn og grunn hvilken koding som er brukt, og hvordan filene er komprimert. Her får du forklaringen på de mest vanlige videonavnene.

Uansett om du filmer med smarttelefonen, et speilløst systemkamera eller det lille actionkameraet du fester på hjelmen når du for eksempel står på ski, kan du filme i forskjellige formater og filtyper. Da kan navnene være ganske forvirrende.

For å være sikker på at du velger riktig i kameramenyen, får du nå forklaringen på vanligste filtypene og hva de forskjellige kryptiske forkortelsene innebærer.

> Les også: Bli en ekspert på å filme

GoPro HERO9 Black

Et actionkamera som GoPro HERO 9 Black filmer i hele 5K i det svært vanlige MP4-formatet. 

© GoPro

Dette betyr navnene på videofilene

Navnene på videofilene i kameraet forteller noe om formater som enten angir filtypen eller hvilken type koding som er brukt for å komprimere.

Hver fil rommmer nemlig to elementer. Det ene er et codec som inneholder algoritmene som skal til for å komprimere filen. Det andre er formatet, som er filtypen informasjonen blir komprimert til.

Formatet fungerer dermed som en boks med data, mens kodekset er redskapet som pakker informasjonen og plasserer den i boksen. Det er lett å blande de to.

> Les om forskjellene på HD, Full HD, 4K og HDR her.

Filming med Sony-kamera

Både speilløse systemkameraer og speilreflekskameraet byr på gode videoinnstillinger for både profesjonelle og entusiaster.

© Shutterstock

Dette betyr videofilforkortelsene

H.264

Det mest utbredte videocodecet for øyeblikket. Det er også kjent som AVC. Formatet kan håndteres av alle nyere datamaskiner, smarttelefoner og nettbrett.

H.265

Et videocodec som i løpet av kort tid er forventet å overta plassen til H.264. Det skyldes bedre håndtering av 4K-opptak. H.265 går også under betegnelsen HEVC.

> Les om forskjellen på HD, Full HD, 4K og HDR her.

VP9

Her er det snakk om et åpent codec som skal konkurrere med H.265. Dette codec-et kan lage mindre filer, men gir litt lavere kvalitet enn H.265.

AV1

Som VP9 er AV1 et åpent codec som konkurrerer med H.265. Dette videocodec-et er fortsatt i utviklingsfasen, men støttes allerede av for eksempel nettleseren Google Chrome.

> Les også: Dette er de beste programmene for videoredigeringFilming med smarttelefon

Selv med en smarttelefon har du flere valg som kan påvirke videokvaliteten.

© Shutterstock

MP4

Når det gjelder videoformater, er MP4 det mest populære. Det kalles også for MPEG 4 og kan inneholde video, lyd og data.

MOV

Et svært utbredt filformat som opprinnelig ble utviklet av Apple. Som hos MP4 er det snakk om en boks som kan inneholde forskjellige codecs.

> Les også: Slik får du bedre videoer med kameraet

Kanskje du er interessert i...