Landskapsbilde bildebehandling Lightroom

Dette bildet har fått full gass i Photoshop, og fargene og skarpheten er økt altfor mye. Det gir et urealistisk og kunstig bilde. 

© Shutterstock

6 ting du ikke må gjøre når du redigerer landskapsbilder

Et par små justeringer i Lightroom eller Photoshop kan utrette mirakler for landskapsbildene dine, men det er fort gjort å overdrive. Her ser du hvilke feil du må styre unna i behandlingen.

8. mars 2019 av Sarah Marie Winter

Jo flere timer, du tilbringer foran datamaskinen i et bildebehandlingsprogram, desto større er risikoen for at du ser deg blind på bildet du jobber med. 

Dette kan gjøre at du ender opp med et bilde som ser kunstig ut - og ikke bare en forbedret utgave av det opprinnelige bildet. 

Dette er de 6 største feilene du må prøve å unngå, når du behandler landskapsbilder. 

1. Glemme å rette opp fortegninger

Det første du bør gjøre når du åpner et nytt bilde i Lightroom eller Photoshop, er å gå inn i Lens Corrections og krysse av i feltene Remove Chromatic Aberration og Enable Profile Corrections. 

Glemmer du å gjøre det, kan du risikere å få fortegninger og fargefeil i bildet. Og når du først har lagret det som en jpeg eller en annen komprimert filtype, er det veldig omstendelig å bli kvitt igjen.

> Les også: 5 tips for bedre landskapsbilder

2. Velge en helt nøytral hvitbalanse

I noen fotografiske sjangre er det er viktig at fargene er korrekte. 

For eksempel portretter, hvor det selvfølgelig ikke fungerer hvis hudtonene er for røde eller blå. Her er det lurt å finne et nøytralt grått område i bildet, som man kan stille inn hvitbalansen etter. 

Slik er det imidlertid ikke med landskapsbilder. 

Landskapsbilde bildebehandling Lightroom

Hvis vi hadde valgt den automatiske hvitbalansen i raw-konverteringen, hadde alle de gylne nyansene fra solnedgangen gått tapt.

© Digital FOTO

Hvis du gør det med et bilde av for eksempel en solnedgang, risikerer du nemlig å miste de flotte, gylne fargene på himmelen, for det grå området vil korrigere for det varme lyset og finne en mer nøytral hvitbalanse.

Derfor er det best å bruke hvitbalanseinnstillingen dagslys, selv om det kan virke underlig når bildet er av en solnedgang.

> Les også: Slik bruker du hvitbalansen

3. Lysne skyggene unaturlig mye

Vi pleier å anbefale at du, i raw-konverteringen, begynner med å trekke skyveknappene Highlights og Shadows et godt stykke til henholdsvis venstre og høyre slik at du kan gjenskape noen av detaljene som har forsvunnet på grund av høy kontrast.

Men alt med måte: De færreste bilder tåler at du trekker Shadows helt opp på +100, og som oftest vil bildet bli seende unaturlig ut og se ut som et halvgodt HDR-bilde fra forrige tiår. 

Samtidig vil du som regel få mer støy i skyggeområdene.

Du kan jo også lysne skyggene i landskapsbildet ditt – men gjør det med måte. Hvis du trenger å lysne skyggene ytterligere, trekker du skyveknappen Exposure litt opp, og trekk Highlights et tilsvarende stykke ned.

Landskapsbilde bildebehandling Lightroom

I dette bildet har skyggene blitt lysnet så mye at bildet har fått et unaturlig uttrykk. Samtidig er kontrasten borte, så bildet ser flatere ut. 

© Shutterstock


4. Gi fargene full pinne

Det er fristende å gå helt amok med Saturation-knappen, for alt ser så mye friskere og frodigere ut når fargene stråler. Men vær oppmerksom på at det lynraskt kan bli for mye.

Det finnes både smartere og mer diskrete metoder for å justere fargene. Den enkleste er å øke Vibrance eller Vibrering i stedet. Den gjør nemlig bare dempede farger kraftigere, mens den lar allerede mettede nyanser være i fred.

En annen metode er å bruke HSL-panelet i Lightroom. Det står for Hue/Saturation/Luminosity, og med det kan du justere både metning, nyanse og lysstyrke på hver enkelt farge i landskapsbildet ditt.

> Les også: 6 ting du ikke må gøre når du redigerer portretter

5. Gjøre bildet altfor skarpt

Vi har alle lyst på så skarpe bilder som bare mulig, og i både Lightroom og Photoshop har mange muligheter for å optimere skarpheten, noe du også godt må bruke.

Imidlertid er det én ting du aldri må gjøre, og det er å bruke skarphet til å redde et bilde som ikke er i fokus. 

Skarphet kan ikke redde et uskarpt motiv, og det eneste som skjer, er at det blir enda tydeligere at motivet ikke er i fokus.

Landskapsbilde bildebehandling Lightroom

Ikke øk skarpheten for mye – det blir lett stygt å se på. 

© Shutterstock

På dette bildet er det kanskje ikke så synlig at noen har økt skarpheten kraftig, men du kan se det tydelig på nærbildet under...

Landskapsbilde bildebehandling Lightroom

Altfor mye økt skarphet kan ødelegge et ellers godt – og skarpt – bilde. 

© Shutterstock

I tillegg bør du alltid øke skarpheten lokalt i bildet, særlig hvis det er helt uskarpe områder i det, for eksempel i et bilde med veldig liten dybdeskarphet. 

Dessuten vil mer skarphet på en himmel som regel se merkelig ut, så ikke øk skarpheten i hele landskapsbildet.

6. Gå amok med støyreduksjon

Støyreduksjon er en nyttig funksjon som kan sikre deg detaljer i bildet samtidig som korn skapt av en høy ISO-verdi, blir mindre tydelige.

Men som med alle andre justeringer kan også dette bli for mye. 

Det er ingen som sier at et bilde ikke skal inneholde støy i det hele tatt, og hvis du overdriver støyreduksjonen, kan du ende opp med at områder som var skarpe før, blir uklare og myke.

> Les også: Dette er alt du må vite om ISO-verdi

Ekstratips: Slik styrer du utenom feilene

Du har kanskje oppdaget at det generelt gjelder å bruke de mange justeringsmulighetene med måte, i stedet for å overdrive dem. 

Vi vet at dette er lettere sagt enn gjort, og derfor anbefaler vi at du jevnlig sammenligner det opprinnelige bildet med det resultatet du har nå.

I Lightroom kan du gjøre dette med et klikk på Before & After-knappen under bildet. 

Hvis du jobber i lag i Photoshop, så klikker du bort øyet i alle lag unntatt det opprinnelige, eller gå op i panelet History og rull tilbake med musen til du kan klikke på Open

Redaksjonen anbefaler:
100 tips og kurser om bildebehandling 

Vil også du ha full kontroll på hvordan du gjør fargene flottere og detaljene skarpere når du redigerer bildene dine? 

Det kan du få nå! Digital FOTO har nettopp gitt ut en ny bok med 100 tips og kurs for Photoshop, Lightroom og Elements. 

Boken er skrevet slik at det er noe for alle nivåer i den. Dermed får du glede av den uansett om du er nybegynner eller allerede fotograferer i råformat og behandler alle bildene dine. Med boken i hånden kan du lett løfte bildene dine til helt nye høyder, takket være de grundige trinn for trinn-veiledningene hvor vi guider deg gjennom de forskjellige funksjonene, justeringsmulighetene og effektene. 

Akkurat nå kan du få boken 100 Tips og kurs med to numre av Digital FOTO for vare 49 kroner + porto. Totalt 98 kroner. Les mer om boken her.

Digital FOTO 100 tips og kurser

I boken 100 tips og kurser viser vi deg blant annet hvordan du får fram fargene i landskapsbildene dine. 

© Digital FOTO

Kanskje du er interessert i...