Vi anbefaler alltid at du tar bilder i råformat, for denne filtypen gir deg bedre muligheter i bildebehandlingen enn for eksempel jpeg.
Derfor forstår vi også frustrasjonen din når bildebehandlingsprogrammet nekter å åpne raw-filene dine.
Dessverre er det et vanlig problem, men heldigvis finnes det en løsning. Her forteller vi deg hvordan du løser problemet.
De forskjellige kameramerkene lagrer bildene i ulike raw-formater
Når du vil finne ut av hvorfor bildebehandlingsprogrammet ikke vil åpne raw-filene dine, er det viktig å huske at det finnes mange forskjellige råformater.
Problemet kommer nemlig ofte av at bildebehandlingsprogrammet du bruker, ikke kan «forstå» råformatet du tar bildene dine i.
Dette heter raw-filene til de ulike kameramerkene:
- Canons raw-filer heter: CRW, CR2 og CR3
- Nikons raw-filer heter: NEF og NRW
- Olympus' raw-filer heter: ORF
- Pentax' raw-filer heter: PEF
- Panasonics raw-filer heter: RW2
- Sonys raw-filer heter: ARW, SRF og SR2
- Leicas raw-filer heter: raw.
> Les også: Fem gode grunner til å fotografere i råformat

Når du vet hvilket råformat du tar bildene dine i, er det lettere å finne ut av om formatet er kompatibelt med bildebehandlingsprogrammet ditt.
© ShutterstockBildebehandlingsprogrammet må kunne lese råformatet ditt
Hvert kameramerke har sitt eget råformat, og noen kameramerker har også flere.
De ulike råformatene oppdateres fortløpende, og det stiller store krav til bildebehandlingsprogrammet du bruker.
Bildebehandlingsprogrammet henger nemlig ofte et skritt etter, ettersom de oppdaterte råformatene først blir innlemmet i senere versjoner av programmet.
Problemet skyldes derfor ofte at redigeringsprogrammet ikke kan lese dataene det mottar, fordi det er snakk om et nytt råformat som først inkluderes når bildebehandlingsprogrammet blir oppdatert.
> Les også: Det beste programmet til raw-filene dine

Her kan du se hele listen over alle råformater som finnes. Listen blir stadig lengre, og de eksisterende formatene oppdateres og forbedres kontinuerlig, noe som krever at bildebehandlingsprogrammet alltid må være à jour med de nye oppdateringene.
© AdobeDette må du gjøre hvis du abonnerer på et program
Hvis du abonnerer på bildebehandlingsprogrammet ditt, vil det nesten alltid oppdatere seg selv.
Det gjør alt litt enklere, ettersom nye råformater fortløpende blir kompatible med bildebehandlingsprogrammet ditt uten at du trenger å gjøre noe mer.
Det er imidlertid ikke ideelt å måtte vente på at utviklerne bak bildebehandlingsprogrammet får laget en oppdatering som kan «lese» råformatet du bruker, men det er som regel løsningen hvis du abonnerer.
Alternativt kan du også bruke produsentens eget programvare til å behandle raw-filene dine, inntil det kommer en ny oppdatering til f.eks. Lightroom eller Photoshop.
De fleste kameramerker har et eget redigeringsprogram som alltid er kompatibelt med de nye råformatene.
> Bli en mester til bildebehandling! Se våre komplette kurs i Lightroom her

Abonnerer du for eksempel på Lightroom og Photoshop, vil de nyeste oppdateringene ofte kunne «lese» de aller nyeste råformatene.
© ShutterstockDette må du gjøre hvis du har et eldre program
Har du betalt et engangsbeløp for bildebehandlingsprogrammet ditt, redigerer du høyst sannsynlig bildene dine i et eldre bildebehandlingsprogram som ikke oppdateres automatisk.
I en slik situasjon nytter det ikke å sitte og vente på at programmet ditt skal bli kompatibelt med de nye råformatene.
Da må du ta i bruk andre metoder. Vi anbefaler at du laster ned Adobe DNG Converter.
Med en DNG-konverter kan du enkelt konvertere kameraspesifikke raw-filer fra støttede kameraer til en mer universell DNG raw-fil.
Du kan alltid bruke DNG-filer i Adobes redigeringsprogrammer, men også flere andre programmer, og derfor er det den beste løsningen hvis du ikke vil abonnere på redigeringsprogrammet ditt.
Du kan laste ned DNG-konverteren til både Mac og Windows her.
> Les også: Gå fra nybegynner til ekspert med Fotoskolen.