Bildebehandling
© Shutterstock/Rawpixel.com

Gode programmer for bildebehandling

Med det riktige programmet for bilderedigering har du optimale muligheter for å få mest mulig ut av bildene dine. Adobe er dominerende på markedet, men det finnes også andre gode alternativer. Her har du tre av favorittene våre.

Som fotoentusiast har du veldig mange gode grunner til å bruke et nytt og oppdatert bildebehandlingsprogram. 

De nye programmene vil som regel ha bedre muligheter for å fjerne støy og justere farger og lys enn et program med noen år på baken. 

Et oppdatert bildebehandlingsprogram kan også håndtere RAW-filer fra nye kameraer. RAW-filer fra forskjellige kameraer er nemlig ikke like, så når en ny kameramodell kommer på markedet, må du oppdatere RAW-konverteren for å kunne jobbe med filene, og produsentene oppdaterer ikke eldre versjoner av programmene sine. 

Derfor kan det fort lønne seg å bruke noen kroner på den delen av fotoopplevelsen.

Flere bildebehandlingsprogrammer på banen 

Det er ingen hemmelighet at Adobe og Photoshopfamilien deres har sittet tungt på tronen i mange år, men akkurat nå gir konkurrentene dem større utfordringer enn noen gang tidligere. 

Flere produsenter tilbyr nå programpakker som langt på vei holder følge med Adobe, og samtidig har noen av disse programmene tenkt nytt bildebehandling med nye funksjoner og en svært pedagogisk tilnærming. 

Under kan du se tre gode programmer, og alle er konkurransedyktige på hver sin måte.

1. ACDSee Photo Editor 10

ACDSee Photo Editor 10

Photo Editor 10 har en oversiktlig design, og du har mulighet for å jobbe i lag.

© ACDSee

Her får du et klassisk bildebehandlingsprogram til svært god pris. Photo Editor 10 har avanserte funksjoner som Dehaze og markering med Magic Wand. 

Et seriøst og billig alternativ til Elements med mange av de samme mulighetene.

Pris: 253 kroner.

2. Phase One Capture One Pro

Phase One Capture One Pro

Capture One Pro har et oversiktlig brukegrensesnitt med mange innstillingsmuligheter.

© Phase One/Stefano Gardel

Capture One er et svært avansert program som henvender seg til de mest krevende, profesjonelle fotografene. Du kan sende bildene rett inn i Capture One med en kabel fra kameraet til datamaskinen, eller så kan du importere bilder som med Lightroom.

I Capture One kan du finjustere alle parametre ned til minste detalj, så her er det mye for den krevende fotografen.

I den nyeste versjonen kan man dessuten jobbe i lag, slik vi kjenner det fra Photoshop, og har du en berøringsfølsom skjerm, kan du tegne og skrive notater rett på skjermen, som så blir lagret i egne lag. Disse notatene kan du også importere til Photoshop.

Pris: 2779 kroner eller 195 kroner/md.

3. DxO PhotoLab

DxO PhotoLab

I PhotoLab kan du justere rett på bildet med såkalt U Point-teknologi som er hentet fra Nik Collection.

© DxO

DxO PhotoLab er en god og avansert RAW-konverter som retter objektivfeil selv. Tidligere het PhotoLab Optics Pro og har to faner som gir tilgang til både sortering og bildebehandling. 

DxO har lagt ned en stor jobb i å lage profiler for forskjellige kameraer og objektiver. 

DxO PhotoLab har et svært godt skarphetsverktøy, og DxO har lagt inn muligheten for lokale justeringer. En funksjon som er hentet fra Nik Collection, som tidligere tilhørte Google.

Pris: 1992 kroner for Elite-versjonen.

Les testene våre av bildebehandlingsprogrammer

Hvis du vil lese hvordan de tre programmene klarer seg i en samletest med ni programmer for bildebehandling, kan du lese mer i blad nr. 1/2018. 

De beste programmene for bildene dine

I artikkelen har vi vurdert de 9 bildebehandlingsprogrammene på om de er enkle å jobbe med og hvilke funksjoner programmene inneholder. I tillegg har vi prioritert god RAW-konvertering høyt.

Du kan også alltid finne testene våre i Utstyrsguiden.

Gode videokurs i bilderedigering

Følg med på videokursene våre i Fordelssonen, hvor du finner mer enn 400 videokurs om smarte funksjoner i Adobe Photoshop Lightroom, Photoshop og Elements. Her får du de beste triksene våre for bildebehandling.

Tegn et abonnement nå og få 2 utgaver av Digital FOTO samt kursboken vår "Photoshopskolen" for bare 49 kroner. 

Kanskje du er interessert i...