PC til bildebehandling 2017

Velg den rette datamaskinen til Photoshop og bildebehandling

Velg den rette datamaskinen til Photoshop og bildebehandling

Vil du at bildebehandlingen skal kjøre smertefritt, må du velge riktige PC-komponenter. Få hjelp til å velge det rette utstyret til Photoshop og bildebehandling.

21. september 2017 av Poul Siersbæk

Elements og Photoshop er kraftige programmer som med rå regnekraft kan gjøre underverker med bildene dine, og de nyeste versjonene inneholder kraftige funksjoner som kan få en eldre PC-er til å hive etter pusten. 

Hvis du vil slippe lange ventetider, er det derfor lurt å velge en PC med de riktige komponentene, som fungerer best mulig sammen med Photoshop.

Få en best mulig datamaskin for Photoshop

Særlig Photoshop krever mange krefter med sine sløringsfiltre og 3D-funksjoner, og det er særlig fire komponenter som er avgjørende for at programmet kjører så glatt som mulig, nemlig prosessoren, harddisken, grafikkortet og den installerte RAM-en.

Under kan du se hvilke PC-komponenter du må sørge for å oppdatere hvis du vil ha en PC for bildebehandling som fungerer knirkefritt.

Kraftig prosessor for bildebehandling

Prosessoren bør ha flere kjerner, noe som setter opp farten på mange av funksjonene.

Den innebygde raw-konverteren og noen av sløringsverktøyene vil dessuten jobbe raskere hvis prosessoren har mer enn to kjerner, så gå gjerne for en prosessor med fire eller flere kjerner.

Rask harddisk gir rask bilderedigering

Harddisken påvirker hvor fort programmene kan starte opp, og hvor kjapt det går å åpne bildene.

Jobber du med mange åpne bilder og flere lag, kan RAM-en til maskinen bli full, og da begynner Photoshop å lagre midlertidige filer på harddisken i stedet for i den langt raskere RAM-en. Og det gjør beregningene tregere i Photoshop.

Gå derfor for en harddisk med en hastighet på minst 7200 RPM - eller enda bedre en av de lynraske, men dyrere, SSD-harddiskene.

Du kan eventuelt bruke to disker, hvor programmer og operativsystem kjører fra en rask SSD-disk på f.eks. 250 gigabyte, mens bilder og andre filer ligger på en større tradisjonell harddisk på for eksempel fire gigabyte.

> I det eksklusive abonnementsuniverset vårt, Fordelssonen, finner du over 500 videoveiledninger, blant annet til Photoshop og Lightroom. 

Oppdatert grafikkort for zoom i Photoshop

Grafikkortet blir blant annet brukt når du zoomer i bildene i Photoshop, eller når du bruker 3D-funksjonene.

Det er også en rekke filtre som gjør bruk av grafikkortet. Kortet bør minimum støtte teknologien OpenGL 2.0 eller nyere. Det gjør stort sett alle grafikkort på markedet i dag. Men det kan være verdt å gå for en modell som også støtter den nyere OpenCL 1.1 eller nyere, som kan utnyttes av de nye sløringsfiltrene.

Kortet bør ha minst 512 megabyte RAM - gjerne mer.

Mye RAM i datamaskinen

Du kan aldri få for mye RAM, men minimum åtte gigabyte passer fint for en PC for bilderedigering. Her må du sørge for å velge en type som passer til maskinen.

I dag bruker stort sett alle datamaskiner DDR3-ram. Ofte angis det en hastighet, som f.eks. 1333 etter dette. Jo høyere tall, jo raskere er RAM-en.

Hovedkortet bør likevel helst støtte hastigheten. Selve RAM-brikken må også passe fysisk i hovedkortet. Her angis typen av antall pins, f.eks. DIMM 240-pin.

Skjerm med riktige farger for bildebehandling

Skjermen må også være i orden på en best mulig PC for bilderedigering, for at bildene skal bli vist korrekt. Gå gjerne for en skjerm som kan vise hele fargerommet Adobe RGB.

En skjerm med 4K-oppløsning kan også være verdt de ekstra kronene, da kan du oppleve et mye mer detaljert bilde enn med Full HD, ikke minst hvis du vil bruke en stor skjerm.

Hvis du vil sjekke om komponentene dine egner for den Photoshop-versjonen du jobber med, kan du få oversikt på helpx.adobe.com.

Bli en kløpper på Photoshop her.

Kanskje du er interessert i...