Darktable utfordrer Adobe Lightroom

Akkurat som i Lightroom består justeringsdelen av en rekke forskjellige paneler med skyveknapper på høyre side.

© darktable

Gratis RAW-konverter darktable utfordrer Lightroom

Den kostnadsfrie raw-konverteren darktable er ute i en ny versjon, og for første gang kommer den til Windows. Vi har testet den, og her får du inntrykkene våre.

8. januar 2018 av Kristoffer Engbo

Etter å ha vært tilgjengelig til Mac og Linux i flere år er gratis raw-konverteringsprogram darktable nå endelig kommet til Windows. 

Darktable minner langt på vei om Lightroom, men er et open source-program som blir utviklet av frivillige og er helt gratis.

Som i Lightroom må du importere bildene før du kan jobbe med dem, og du kan arbeide med både raw- og jpeg-filer. Når bildene er importert, kan du blant annet gi dem søkeord og plassere dem på et kart.

Les også: Lightroom CC kraftig forbedret med nye funksjoner 

Mange justeringsmuligheter

I justeringsdelen finner vi mange muligheter. I tillegg til at man kan rette opp grunnleggende ting som eksponering, skygger og høylys, hvitbalanse og farger, er det også funksjoner for å fjerne dis og klone bort flekker i programmet.

Imponerende nok kan programmet også automatisk rette opp fortegning ut fra hvilket objektiv man har brukt. Det er generelt mange paneler med mange skyveknapper, så man kan finjustere ned på detaljnivå.

Prøv den nye Fordelssonen, vårt digitale univers med videoer, guider, forhåndsinnstillinger for bildebehandling og mye annet, med 1 nummer av Digital FOTO for bare 29 kroner

Det skorter på brukervennligheten

Darktable bildebehandlingsprogram

Du kan se bildene fra en mappe som miniatyrer og for eksempel gi dem søkeord i darktable.

© darktable

Imidlertid er ikke oppsettet så logisk, og det er vanskelig å skjønne hvor de forskjellige funksjonene ligger, og flere skyveknapper og paneler har kryptiske navn, så man må ofte prøve seg fram for å se hvilken effekt de har.

Vi fant heller ingen mulighet for å male lokale justeringer på bildet, men det er muligens fordi vi ikke kunne finne dem. Vi måtte også ty til manualen for å finne ut av å eksportere et justert bilde.

Vi tar av hatten for utviklerne, som legger mye krefter i å lage et godt og omfattende raw-konverteringsprogram, og det gir også mange muligheter. Det skorter imidlertid litt på brukervennligheten i darktable, og vi følte aldri at vi selv hadde kontroll over hva som skjedde med bildene da vi jobbet med programmet.

Vil du prøve darktable selv, kan du laste det ned gratis her.

Er du ute etter andre kostnadsfrie programmer til bildene dine, kan du se favorittene våre her.

Hvis du elsker Photoshop og Lightroom, vil du også elske kursboken vår, Photoshopskolen. Få den og to utgaver av Digital FOTO for bare 49 kroner. 

Kanskje du er interessert i...