Med Elements kan du blant annet få fram flere detaljer i mørke områder og fikse på utvalgte farger.

© Shutterstock.com

4 triks for bedre feriebilder i Photoshop Elements

Se hvordan du løfter feriebildene dine og får fram flere detaljer, flottere farger, et renere uttrykk og optimal komposisjon i Photoshop Elements.

12. august 2020 av Kristoffer Engbo

Ofte er det de samme justeringene vi gjør på feriebildene våre, igjen og igjen. Her har du fire funksjoner i Photoshop Elements som fikser typiske skavanker fra reisen og løfter feriebildene dine.

Du finner funksjonene vi går gjennom under, i Photo Editor-delen av Elements, hvor du velger modulen Expert øverst.

>Les også: Derfor er et 50 mm-objektiv din (nye) bestevenn

1. Få fram detaljene i solen

Sterkt sollys gir bilder med høy kontrast og veldig mørke skyggeområder, og de lyseste områdene blir nesten hvite.

I Photoshop Elements kan du hente fram flere detaljer slik at lyset ikke ser riktig så hardt ut. Velg Enhance, Adjust Lighting og Shadows/Highlights.... Flytt på de tre skyveknappene til du er fornøyd med resultatet. Pass på ikke å overdrive, for det kan fort bli seende kunstig ut.

Shadows/Highlights i Photoshop Elements.

Med skyveknappen Lighten Shadows justerer du hvor lyse skyggeområdene skal bli. Flytt skyveknappen Darken Highlights mot høyre hvis du vil gjøre de lyse områdene mørkere. Uttrykket kan bli litt matt, men det kan du fikse med Midtone Contrast, som øker kontrasten i mellomtonene.

2. Juster enkeltfarger

Ble ikke Middelhavet riktig så blått som du husket det, kan du justere fargen på plass i Photoshop Elements. Velg Enhance, Adjust Color og Adjust Hue/Saturation....

>Les også: 5 tips for bedre landskapsbilder

Velg fargen du vil endre, for eksempel Greens, i stedet for Master i rullemenyen. Klikk med pipetten på den fargen du vil endre, i bildet. Med skyveknappen Hue kan du nå endre fargenyansen. Klikk på OK når du er fornøyd.

Hue/Saturation i Photoshop Elements

Her har vi gjort vannet blåere. Personen er maskert slik at badetøyet ikke har endret fargenyanse.

© Shutterstock.com

3. Fjern andre turister

Det kan ødelegge en severdighet når du får med andre turister på bildet, men det er overraskende lett å fjerne dem i Photoshop Elements.

Du velger bare verktøyet Spot Healing Brush Tool. Pass på at du har valgt Proximity Match nederst. Tilpass penselen til det du vil fjerne, med Size, og mal så på for eksempel en person. Elements fyller automatisk ut området og gjør faktisk en veldig god jobb. 

Spot Healing Brush Tool i Photoshop Elements.

Du kan aktivere verktøyet Spot Healing Brush Tool med hurtigtasten J.

4. Rett opp horisonten i Photoshop Elements

Det er nesten umulig å holde kameraet helt i vater, og fotograferer du ved vannet, blir det avslørt nådeløst hvis horisonten er bare bittelitt skjev.

I Photoshop Elements retter du opp bildet ved å velge verktøyet Straighten Tool. Nederst markerer du Crop to Remove Background. Trekk en strek langs horisontlinjen i bildet, og så retter Elements opp automatisk.

>Les også: 3 komposisjonsregler du må kunne

Bli bedre på Elements i Fordelssonen

Nå kan du laste ned sesong 2 av grunnkurset vårt i Photoshop Elements i Fordelssonen. I fem nye videoer lærer du deg blant annet å utføre veldig nøyaktige justeringer i utvalgte områder uten å påvirke resten, og du får tips for å øke skarpheten og fjerne støy.

Pakken med videoer har en verdi på 349 kroner, men som abonnent på Digital FOTO er den en del av abonnementet ditt.

>Se de fem nye videoene her

Du kan fortsatt se første sesong, hvor vi går gjennom oppbygningen og de mest grunnleggende mulighetene som hjelper deg godt i gang med Photoshop Elements.

> Se første sesong av «Grunnkurs i Photoshop Elements» her

Kanskje du er interessert i...