Med hvitbalanseinntillingene i Lightroom bestemmer du hvor varmt eller kjølig bildet skal bli gjengitt, og om fargegjengivelsen skal være mer mot grønt eller magenta.
Hvitbalanseinnstillingen brukes vanligvis til å kompensere for lysfargen, så for eksempel en bluse som er helt hvit, blir gjengitt som hvit selv om lyset er gulaktig
Hvitbalansen i Lightroom styres på to skyveknapper. Temp justerer mellom kaldt og varmt, mens Tint justerer mellom grønt og magenta.
>Les også: 3 metoder for perfekt hvitbalanse
Helt riktig hvitbalanse i raw-bilder
Verdiene du justerer, kan imidlertid være forskjellige fra bilde til bilde.
På et bilde kan skyveknappen Temp for eksempel stå på 4850 når du åpner det, og du kan justere skyveknappen fra 2000 til 50000. Tint kan for eksempel stå på +3 og justeres fra -150 til +150.

Det er ikke nødvendigvis én riktig hvitbalanseinnstilling til et bilde. Over har vi til venstre stilt Temp til 3720 og Tint til +25. I midten har vi kameraets valg med Temp på 4850 og Tint på +3. Til høyre har vi satt Temp til 7500 og Tint til +15.
© Kristoffer EngboPå andre bilder står begge skyveknappene på 0 når du åpner dem, og begge kan justeres fra -100 til +100.
Og hvordan det henger sammen, finnes det en veldig god forklaring på.
Når du jobber med raw-bilder, har du nemlig full kontroll over hvitbalanseinnstillingen selv, og det er først i bildebehandlingen at du velger hvitbalanseinnstillingen. Bildet vil åpne seg med samme hvitbalanse som var valgt i kameraet, for eksempel 4850, men du kan justere den fritt.

Her har vi åpnet raw-utgaven av bildet over. Kameraet har brukt en kelvinverdi på 4850, og derfor står Temp på denne verdien når vi åpner bildet.
© Digital FOTO4850 er en kelvinverdi, som er verdien man måler fargetemperatur i.
Du kan imidlertid fritt velge en kelvinverdi på for eksempel 3500 eller 6000 i stedet, hvis du synes at det passer bedre til bildet. På samme måte kan du fritt velge balansen mellom grønt og magenta.
>Les også: Slik får du perfekt hvitbalanse med et gråkort
Færre muligheter med jpeg
Åbner du derimot en jpeg-fil fra kameraet, har kameraet bestemt hvitbalansen og valgt fargene bildet skal bli gjengitt med.
Du har imidlertid fortsatt muligheter for å justere fargegjengivelsen i bildebehandlingen, men du kan ikke stille inn hvitbalansen like nøyaktig.

Her har vi åpnet samme bilde som det over i en jpeg-versjon, og der står skyveknappene på 0 i stedet for kelvinverdien kameraet valgte.
© Digital FOTOLightroom vet heller ikke hvilken kelvinverdi kameraet har valgt da bildet ble tatt, og derfor står skyveknappene på 0 når du åpner et jpeg-bilde. Herfra kan du justere mot en varmere eller kaldere gjengivelse.
>Les også: Bli enda bedre i Lightroom med videopakken vår
Ellers er det også forskjeller på hvor mange forhåndsinnstillinger du kan velge mellom i rullemenyen ved WB. Med et råformatbilde kan du velge innnstillinger til for eksempel dagslys, overskyet eller skygger, mens du med en jpeg-fil bare kan velge kameraets innstillinger eller automatiske innstillinger.