Skal du ha gode bilder, er det viktig at du treffer riktig hvitbalanse.
Kameraets automatiske hvitbalanse treffer generelt godt, men noen ganger tar den feil av fargenyansene i et bilde, og bildene får et skjemmende fargestikk.
For å unngå du kommer hjem med dårlige bilder, gir vi deg tre tips for alltid å få perfekt hvitbalanse.
Hva er hvitbalanse?
Forskjellig lys har forskjellig fargetemperatur. For eksempel har glødepærer en gulaktig nyanse, mens en blå himmel, kanskje ikke så overraskende, har en blå fargetemperatur.
Vi måler fargetemperatur i Kelvin. Kelvin-skalaen går fra 0 til 11 000 Kelvin. Stearinlys er noe av det guleste lyset og har typisk en fargetemperatur på 1200 Kelvin. Gjennomsnittlig dagslys er cirka 5000 Kelvin, og en helt blå himmel er 11 000 Kelvin.
Det menneskelige øye kan kompensere for de forskjellige fargetemperaturene. Derfor ser hvitt likt ut, også selv om belysningen er forskjellig. Det kan imidlertid ikke kameraene våre.
I kameraet er det hvitbalansen som bedømmer motivets fargetemperaturer og sørger for at hvitt blir gjengitt som hvitt.
> Les også: Slik bruker du hvitbalansen.

De fleste kameraene har denne Kelvin-skalaen innebygd. De forskjellige tallene viser hvor blå og gul hvitbalansen er.
© Digital FOTO1. Endre hvitbalansen i raw-filene
Det beste tipset for når du vil ha korrekt hvitbalanse, er å fotografere i råformat.
I raw-formatet kan du nemlig endre hvitbalansen i et bildebehandlingsprogram eller i en raw-konverter. Det kommer av at råformatet lagrer informasjon om alle fargene i bildet ditt.
> Les også: 5 gode grunner til å fotografere i råformat.
2. Bruk et gråkort for perfekt hvitbalanse

Et bilde med et gråkort fungerer som et referansebilde til senere, når du skal behandle bildene dine.
© ShutterstockHvis du vil ha helt korrekt hvitbalanse, må du sette inn et gråkort i bildet ditt.
Men gråfargen på kortet er ikke en hvilken som helst gråfarge – den er nemlig 100% nøytral, noe som betyr at verdiene i de røde, grønne og blå kanalene er de samme.
I praksis bruker du et gråkort ved at du tar et bilde der du har med gråkortet i billedet. Du bruker bildet som en referanse i bildebehandlingen din. Etter det første bildet kan du knipse løs uten å ha med gråkortet.
Når du så behandler bildene dine, kan du for eksempel bruke White Balance Tool i Lightroom, som har hurtigtasten W. Med verktøyet klikker du på gråkortet i bildet ditt. Nå har du gjort hvitbalansen i bildet riktig.
Hvis du ikke allerede har et gråkort, kan du skrive ut ditt eget. Hvor godt gråkortet blir, kommer an på både fotopapiret og skriveren.
Du kan lage gråkortet i et program som Photoshop. Først åpner du et nytt dokument i en størrelse som skriveren din kan skrive ut.
Nå klikker du på Set foreground color nederst i verktøykassen på venstre side av programmet. I boksen som kommer opp, setter du rødt, grønt og blått til verdien 209. Alternativt kan du skrive koden #d1d1d1. Deretter velger du Paint Bucket Tool, hurtigtasten G og farger bildet ditt.
Deretter skriver du bare ut gråfargen på papir. Husk å skrive ut i svart-hvitt. Få mer informasjon i bildet under.
> Les også: Hvordan bruker man et gråkort?

I Photoshop kan du taste inn følgende opplysninger og få akkurat den gråfargen du må skrive ut for å få et korrekt gråkort.
© Digital FOTO3. Still inn hvitbalansen i kameraet
Hvis du fotograferer jpeg-format i stedet for råformat og i tillegg tenker at du ikke har tid til å styre med et gråkort, kan du alltid stille inn hvitbalansen i kameraet ditt selv.
Typisk står kameraet ditt på Auto-hvitbalanse.
Imidlertid er ikke auto-hvitbalanse noen garanti for at du får riktig hvitbalanse. Kameraet sliter for eksempel ofte hvis du tar bilder som inneholder både kunstig og naturlig lys.
I stedet for å bruke auto-hvitbalanse kan du velge de forhåndsinnstilte hvitbalansene. Typisk har et kamera rundt åtte forhåndsinnstillinger. De varierer som regel fra glødepærer og direkte sollys til skygge.
Du kan også velge et nøyaktig tall på Kelvin-skalaen selv. Da er fremgangsmåten at du finner noe hvitt og så velger den temperaturen som også får gjenstanden til å se hvit ut i kameraet ditt.
Alternativt kan du også leke med en hvitbalanse som for eksempel er litt varmere eller kaldere enn den "korrekte." Det kan for eksempel gi bildet en følelse av varme.
> Test deg selv: Hvor mye vet du egentlig om fotografering?

Du kan også være kreativ med hvitbalansen din. Her har fotografen valgt en gulaktig hvitbalanse som teknisk sett ikke er helt korrekt. Imidlertid gir denne hvitbalansen bildet en mye varme og et annet uttrykk.
© Shutterstock