Lær teknikken bak hvitbalanse

En korrekt hvitbalanse sørger for at de hvite elementene i et bilde ses uten fargestikk. I noen motiver kan man imidlertid utnytte hvitbalansen kreativt og dermed understreke f.eks. blå eller gule farvenyanser. Se hvordan du styrer fargene.

13. juli 2015

Kameraets hvitbalanse sørger for at fargene ser realistiske ut. Autohvitbalansen rammer generelt presist, men det kan skje at den tar feil av fargnyansene i et foto, og bildene får et stygt fargestikk. Forskjellig lys har varierende fargetemperaturer, som måles i Kelvin. Lyspærer har f.eks. en gulaktig nyanse, mens en overskyet himmel har en blå farge.

Det menneskelige øyet kan kompensere for de forskjellige fargetemperaturene. Derfor ser hvitt likt ut, selv om belysningen er forskjellig. I kameraet er det hvitbalansen som bedømmer motivets fargetemperaturer og sørger for at hvitt gjengis som hvitt. De fleste kameraer har normalt åtte forskjellige hvitbalanseinnstillinger som passer til de lysforholdene man knipser i. Her kan du lese om hvordan du bruker innstillingene optimalt.

Kanskje du er interessert i...