Lightroom CC oppdatering

Nå kan du gjenbruke justeringene dine på flere bilder av gangen i Lightroom CC.

© Adobe

Lightroom-oppdatering gir nye muligheter

Lightroom til både datamaskin og mobile enheter har blitt oppdatert med nye funksjoner, som blant annet gjør det enklere å arbeide med presets.

Nå kan du hente nye versjoner av Lightroom til både data- og mobilenheter med Android eller iOS.

I mobilutgaven av Lightroom CC kan du nå fjerne flekker og lignende fra bilder med verktøyet Healing Brush, også kan du fjerne kromatisk aberrasjon, som er en optisk feil som kan gi fargede kanter i kontrastfulle overganger.

Fotografer med lang lukkertid i Lightroom CC på iPhone

Har du en iPhone 7, 7+, 8, 8+ eller X kan du som noe nytt ta håndholdte bilder med en lukkertid på et sekund, hvor man normalt er begrenset til ¼ sekund. 

Her tar appen flere bilder som settes sammen, så man får bevegelsessløring i for eksempel vann som renner. 

For å bruke teknologien må du slå den på under Technology Preview i appens innstillinger. 

Lightroom Long Exposure

Med den nye funksjonen Long Exposure kan du fotografere med en lukkertid på ett sekund, så det for eksempel kommer en flott sløring i vannkanten.

© Adobe

Vi har raskt testet den nye funksjonen hvor man fotograferer med lange lukkertider, og det virker faktisk ganske så overbevisende. Selv om vi tok bildene håndholdt og ikke holdt telefonen helt stille, ble stillestående elementer skarpe, mens det kom en flott sløring i de elementene som beveget seg.

Skjul presets og profiler i Lightroom

Tidligere i år kom Adobe med en stor oppdatering til Lightroom til både data- og mobilenheter, så man blant annet kan velge mellom en hel del profiler som gir bildet forskjellige uttrykk, som man kan arbeide videre med.

Profilene er oppdelt i forskjellige kategorier og med den nye utgaven av Lightroom Classic CC til data så kan man nå skjule kategorier som man ikke bruker. 

Den samme muligheten har man fått med presets som er forskjellige forhåndsinnstillinger med bildebehandling. Her kan man nå også skjule bestemte kategorier.

Les også: Flottere bilder med nye profiler i Lightroom CC

Bruk fargekoder på mapper i Lightroom Classic CC

En annen nyhet er at man nå kan gi mappene i Folders-panelet forskjellige fargekoder, slik at det blir enklere å finne de riktige mappene. 

Man kan også velge kun å se de mappene som har en fargekode.

Lightroom Labeled Folders

For kun å se mapper med en fargekoding klikker man på lupen i søkefeltet under Folders og velger Labeled Folders.

© Digital FOTO

Blant de andre nyhetene er det nå støtte for filformatet HEIF på macOS High Sierra og noen feilrettelser, og så kan Lightroom Classic CC automatisk samle bilder, som brukes til HDR- eller panoramabilder i stabler, så det kun sees én miniatyr som representerer alle bildene i Lightrooms bibliotek.

> Les alt om Lightroom her

Bruk om justeringene dine i Lightroom CC

Lightroom CC, som er den skybaserte utgaven av Lightroom til både datamaskin og mobile enheter, har også blitt oppdatert. ¨

Som i Lightroom Classic CC kan man nå skjule presets og profiler man ikke bruker, og nå synkroniseres profiler og presets også mellom Lightroom CC på datamaskinen og på mobile enheter.

En god nyhet i Lightroom CC er også at man kan kopiere bildebehandlingsinnstillinger til flere bilder, der man tidligere kun kunne kopiere til ett bilde ad gangen.

Det er også en rekke andre nyheter i Lightroom CC. Blant annet kan man nå sortere bilder etter filnavn og så er det støtte for råfiler fra flere kameraer.

Les også: 4 grunner til å bruke presets i Lightroom

Redaksjonen anbefaler: 100 tips og kurs til bildebehandling 

Har du helt kontroll på hvordan du gjør fargene flottere og detaljene skarpere når du redigerer bildene dine? Ellers er det kanskje nå du må lære det? 

Digital FOTO har nettopp gitt ut en ny bok med 100 tips og kurs til Photoshop, Lightroom og Elements.

Akkurat nå kan du få boken 100 Tips og kurs med to numre av Digital FOTO for kun 49 kroner + porto. I alt 98 kroner. Les mer om boken her.

Kanskje du er interessert i...