Bilde av barnrom med liten jente klonet mange gange

Du kan bruke deg selv, barna, barnebarna eller hvem du måtte ha til rådighet hjemme.

© Shutterstock

Artig Photoshop-utfordring du kan gjøre hjemme

Her har vi en artig fotoutfordring til deg, som du kan gjøre alene eller med et familiemedlem – og du trenger ikke gå ut døra.

30. mars 2020 av Sarah Marie Winter

Har også du litt ekstra tid du ikke helt vet hva du skal bruke til? Hva med å lære å lage et bilde som garantert får venner og familie til å sperre opp øynene?

Ved å sette sammen flere eksponeringer i Photoshop kan du få et artig portrett med mange "kloner" av den samme personen, for eksempel deg selv, barna eller barnebarna dine eller de du omgås til daglig.

> Les også: Slik fjerner du uønskede detaljer i bildene dine

Slik tar du bildet

For å få et godt resultat må du sette kameraet på stativ og velge manuelt opptaksprogram så du kan sikre deg at alle bildene blir eksponert likt. 

Dessuten er det best hvis du bruker et vidvinkelobjektiv, for da kan du få et større utsnitt og dybdeskarphet gjennom hele bildet.

Bildet kan tas både innendørs og ute i hagen. Når du har funnet et utsnitt du liker, etterstrammer du håndtakene på stativet så de ikke kan gli mens du fotograferer. 

Bruk en liten blenderåpning for å få skarphet i både for- og bakgrunn, for eksempel F11. Ta fem til ti bilder der modellen din befinner seg på forskjellige avstander til kameraet – det gir god dybde og ser mer realistisk ut. 

Sørg også for at modellen din befinner seg på forskjellige steder i bildeflaten, så klonene ikke "støter sammen" i det endelige bilde.

> Les også: Slik fjerner du urenheter i portrettbildet

Slik smelter du sammen «klonene»

Begynn med å åpne Photoshop. 

Klikk på Fil, Skript, Last inn filer i stakk..., og velg alle bildene. Kryss av i feltet Prøv å justere kildebilder automatisk, og velg OK.

Skjermbilde fra Photoshop

Velg det øverste laget. Klikk på Legg til lagmaske nederst og så på penselverktøyet. Velg en svart pensel i en passende størrelse og mal forsiktig over klonen.

Tast Ctrl + I. Velg laget under, og klikk på Legg til lagmaske igjen. Mal nå over den klonen som akkurat har dukket opp i bildet, og tast Ctrl + I.

Fortsett slik til alle klonene er synlige. Hvis du skulle male over en av klonene, velger du laget den står i, og taster x. Da blir penselen hvit, og du kan male den tilbake.

> Les også: Fire gratisprogrammer for bildebehandling

Delta i fotokonkurransen vår

I hver utgave av Digital FOTO kårer vi i redaksjonen vinnerne av vår månedlige fotokonkurranse. Vinnerbildene kommer på trykk i bladet og vises her på digital-foto.no.  

Har du klart Photoshop-utfordringen vår? 

Da sender du inn bildet ditt til den store konkurransen vår her. 

Kanskje du er interessert i...