Retusjering fjern urenheter på bilder på mobilen i nettleseren i Photoshop

Det finnes mange metoder for retusjering av et bilde. Her viser vi den enkleste for retusjering på mobilen, på nett og i Photoshop.

© Shutterstock

Retusjering: Slik fjerner du urenheter i portrettbildet ditt

Noen ganger skal du baaare fjerne en liten kvise, en skjønnhetsflekk eller et arr før portrettbildet ditt er helt perfekt. Det kan du heldigvis gjøre med noen få klikk på både mobilen, på nett og i Photoshop. Se hvordan du fjerner urenhetene på tre forskjellige måter her.

3. desember 2018

Selv om vi alltid anbefaler å gå for et naturlig uttrykk, kan kviser og andre urenheter være utrolig forstyrrende og faktisk ødelegge et ellers godt portrettbilde. 

Heldigvis er det ganske enkelt å fjerne småting som dette i bildebehandlingen. 

For bare noen få år siden var retusjering forbeholdt profesjonelle fotografer, men i dag har også mange gratisprogrammer eller billige programmer også en "flekkjerner".

Som regel heter funksjonen 'Spot Healing' eller 'Spot Removal' og brukes slik at du maler på det du vil fjerne. Det tar bare noen få sekunder, og du finner funksjonen i både apper, på nett og selvfølgelig i Photoshop.

Fjern urenheter fra portrettet med mobilen 

Det finnes et hav av apper for bildebehandling, og mange av dem koster penger. Imidlertid er det en del apper som tilbyr tilgang til et begrenset antall funksjoner, uten betaling. 

En av de appene er Airbrush, som finnes for både iOS og Android. Her må du bare åpne appen, velge 'Library', åpne bildet og klikke på ikonet 'Acne'. 

Bruk fingrene til å zoome inn på bildet, og trykk med fingeren på skjermen for fjerne en kvise. Hvis ikke kvisen går bort etter ett trykk, kan du trykke igjen til den er helt borte. 

> Les også: Her er de 5 gratisappene du bør bruke til å redigere bilder på mobilen

Retusjering fjern urenheter på bilder på mobilen

Med appen Airbrush kan du raskt fjerne urenheter som kviser fra portrettbildene dine. 

© Shutterstock

Fjern urenheter fra portrettet på nett

Også på nettet er det mange verktøy som kan fjerne kviser fra portrettbildet med noen få kikk. Den mest avanserte er Photopea, som er en Photoshop-klon - direkte i nettleseren din. 

Den er ganske smart hvis du retusjere ett bilde raskt. I Photopea får du nemlig mange av Photoshop-funksjonene, men uten at du må laste ned et program til datamaskinen din. Dermed kan du bruke det på en hvilken som helst datamaskin. 

Her åpner du bildet ditt ved å klikke på 'File' og 'Open', og så kan du begynne å fjerne kviser ved å velge 'Spot Healing Brush Tool' (ikonet som ser ut som et plaster). 

Når du har valgt størrelse og hardhet på penselen, er det bare å klikke på de uønskede områdene i bildet for å fjerne dem. 

> Les mer om Photopea her

Retusjering fjern urenheter på bilder på nettet

Photopea er en gratis nettleserversjon av Photoshop, som kan fikse en del retusjering. Vil du heller ha noe som er mindre avansert, kan du for eksempel bruke makeup.pho.to.

© Shutterstock

Fjern urenheter fra portrettet i Photoshop

Til slutt har vi bildebehandlingsprogrammet Photoshop. 

Photoshop har flere forskjellige retusjeringsfunksjoner som fjerner forstyrrende elementer på hver sin måte. 

Funksjon som egner seg best til å fjerne kviser, er 'Spot Healing Brush Tool' eller 'Flekkreparasjonspensel'. Verktøyet er det samme som i Photopea  men i Photoshop er det flere muligheter for å finjustere penselen. 

> Få flere tips og triks for Photoshop her

Imidlertid er det viktigste størrelsen og hardheten på kanten. Når du har stilt inn dette, trenger du bare å klikke på kvisen eller kvisene i bildet for å få dem til å forsvinne. 

Du finner også 'Spot Healing Brush Tool' i Lightroom, og her kan du også utføre enkel retusjering uten å åpne bildet i Photoshop. 

I Fordelssonen kan du se et videokurs hvor vi viser hvordan du bruker 'Spot Healing' i både Lightroom og Photoshop. 

> Videokurs: Få kontroll på Spot Healing Brush Tool (kun for abonnenter)

Retusjering fjern urenheter på bilder i Photoshop

Photoshop har mange kloningsfunksjoner, men 'Spot Removal Tool', som ser ut som et plaster, er den mest velegnede. 

© Shutterstock

Få 100 tips og kurs om bildebehandling
med Digital FOTO

Har du full kontroll på hvordan du gjør fargene flottere og detaljene skarpere når du redigerer bildene dine? 

Hvis ikke er det kanskje nå du skal få det. 

Digital FOTO har gitt ut en ny bok med 100 tips og kurs for Photoshop, Lightroom og Elements. Boken er skrevet slik at det er noe for alle nivåer i den. 

Dermed får du glede av den uansett om du er en nybegynner eller allerede fotograferer i råformat og behandler alle bildene dine. Med boken i hånden kan du enkelt løfte bildene dine til helt nye høyder takket være de grundige trinn for trinn-veiledningene, hvor vi guider deg gjennom de forskjellige funksjonene, justeringsmulighetene og effektene. 

> Akkurat nå kan du få boken 100 Tips og kurs med to numre av Digital FOTO for bare 49 kroner + porto. Totalt 98 kroner. Les mer om boken her. 

Selvfølgelig får du også tilgang til Fordelssonen og de mange videokursene og veiledningene i det avlåste abonnementsuniverset vårt. 

Kanskje du er interessert i...