På venstre side ser vi det originale bildet, og til høyre har det fått skarphet i Photoshop.

Slik får du knivskarpe bilder i Photoshop

Selv om bildene dine ser skarpe ut direkte fra kameraet, har de ofte godt av litt ekstra skarphet for å bli helt perfekte. Her viser vi tre metoder som gir deg skarpe bilder i Photoshop.

24. november 2021 av Kristoffer Engbo

Her gir vi deg tre metoder for å gjøre bildene dine skarpere i Photoshop. De to første kan brukes både på de som er litt uskarpe og de som ser helt skarpe ut. Vi gir deg metodene for henholdsvis jpeg- og raw-filer.

Den siste metoden brukes til bilder som har bevegelsesuskarphet fordi kameraet har ristet litt under fotograferingen eller motivet har beveget seg litt.

Når du justerer skarpheten, må du alltid først zoome inn til 100 prosent for å se effekten best mulig.

Slik øker du skarpheten i... 

>Les også: Slik lager du en timelapsevideo

Slik øker du skarpheten i jpeg-bilder

Til bilder som trenger ekstra skarphet eller er blitt litt uskarpe, bruker vi filteret Unsharp Mask. Velg Filter, Sharpen og Unsharp Mask.... Her justerer du hvor hardt filteret skal ta tak, med Amount. Vanligvis fungerer det bra med verdier mellom 100 og 130

Unsharp Mask i Photoshop

Ved å klikke i feltet med bildeeksempelet og holde museknappen nede kan du se før-bildet når du justerer med Unsharp Mask i Photoshop.

Radius bestemmer hvor stort område skarpheten skal økes i. Her fungerer som regel 0,8 til 1,2 best. Med Threshold kan du dempe effekten i lignende områder. På de fleste bildene fungerer det best med verdien 0, men hvis det blir mye korn på for eksempel himmelen, kan du øke til 1 eller 2.

>Les også: Tre komposisjonsregler du bør kjenne til

Slik øker du skarpheten i raw-bilder

Hvis du har tatt bilder i råformat, oppnår du best resultat ved å utføre mest mulig av bildejusteringene i raw-konverteren Camera Raw. Det gjelder også skarphet.

Her velger du fanen Detail, hvor du utvider panelet ved å sørge for at pilen ved Sharpening peker nedover. På Sharpening justerer du mengden for skarphet – verdier på 80 til 100 fungerer ofte bra, men det varierer fra bilde til bilde.

Sharpening i Camera Raw

Du kan klikke og holde nede på øyet ved siden av Detail for å se før-bildet.

Skyveknappen Radius bestemmer hvor stort område skarpheten skal økes i. Her fungerer det som regel best å holde det mellom 0,8 og 1,2. Med Detail kan du øke eller redusere for de små detaljene. Hvis du øker, kan det lett bli kornete. 

Med Masking kan du sørge for at ensartede områder, for eksempel himmelen, ikke får mer skarphet. Hold eventuelt Alt-tasten nede mens du flytter skyveknappen til høyre, slik at du kan se hvor skarpheten økes. Områdene som vises i sort, blir ikke påvirket av skarpheten.

Slik øker du skarpheten i uskarpe bilder

Håndholdte bilder tatt med en litt for lang lukkertid kan bli uskarpe på grunn av rystelser, men Photoshop har en spesiell funksjon som kan riste bildene på plass. Den kan fungere bra til bilder som er litt ustø, men på sterkt rystede bilder bør du ikke forvente mirakler.

Nedenfor har vi brukt Shake Reduction til å riste bildet på plass.

Velg Filter, Sharpen og Shake Reduction.... Filteret analyserer bildet og gir deg sitt beste forslag til justeringene. De fungerer som regel bra, men du kan også justere skarpheten med Blur Trace Bounds og hvor hardt uttrykket blir med Smoothing.

Kanskje du er interessert i...