Photoshop åpner en helt ny verden av muligheter når du redigerer bilder. Du kan for eksempel klippe ut deler av bilder og lime dem inn i andre bilder.

© Shutterstock

Dette må du vite om Photoshop

Bildebehandlingsprogrammet Photoshop er blitt bortimot ensbetydende med bildemanipulering, men det kan mye mer enn å jukse med bilder. Her får du en rask innføring i programmet.

6. september 2023 av Christian Trant

Photoshop er blitt det trolig best kjente programmet til bilderedigering. På mange språk snakker man faktisk ofte om photoshopping i stedet for bilderedigering.

Den første versjonen av Photoshop ble lansert i 1990, så programmet har nå 30 år på baken. Selskapet Adobe, som står bak programmet, har imidlertid klart å fornye Photoshop slik at det fortsatt er høyst relevant.

Det kommer stadig nye oppdateringer til programmet. I løpet av de siste årene er det for eksempel kommet til flere funksjoner som utnytter kunstig intelligens, også kalt KI, slik at det blir enklere å få gode resultater.

> Les også: Dette er de beste bildebehandlingsappene til mobilen

Hva kan du bruke Photoshop til?

Bildebehandlingsprogrammet brukes av grafiske designere, profesjonelle fotografer, fotoentusiaster og mange andre, men det kan også brukes av nybegynnere innen bildebehanlding.

Photoshops brukergrensesnitt

På venstre side av programmet finner du ulike verktøy som du kan bruke direkte på bildet, for eksempel til å fjerne objekter. På høyre side finner du paletter med ulike funksjoner. Her holder du for eksempel oversikt over lagene i et bilde.

Programmet er utformet slik at nybegynnere kan komme raskt i gang, mens kompleksiteten øker gradvis etter hvert som du lærer deg å bruke nye funksjoner i programmet. På denne måten er Photoshop tilpasset dine behov, enten du er nybegynner eller avansert bruker.

Du kan se mye mer om programmets muligheter i vår videoserie Grunnkurs i Photoshop, som du kan se her.

Photoshop er kanskje mest kjent for sin evne til å manipulere bilder. Du kan for eksempel enkelt fjerne en kabel eller til og med en hel person som har sneket seg inn i bildet. Du kan glatte ut hud eller endre former og mye mer.

Du kan også jobbe i lag i Photoshop. Det betyr at du kan ha en bakgrunn som du plasserer andre objekter på. Det kan være et dyr, en person eller noe annet som du plasserer på en ny bakgrunn. Ved hjelp av lag kan du lage helt nye bilder - enten for å jukse litt eller for å skape nye kreative bilder.

>Les også: 5 gode grunner til å fotografere i råformat

Manipulering i Photoshop

Ved hjelp av blant annet lag i Photoshop kan du sette sammen kreative bilder som dette.

© Shutterstock.com

Photoshop kan imidlertid også brukes til generelle bildeforbedringer. Du kan korrigere lys, farger og kontrast, fjerne støy og mye mer. Eller så kan du endre størrelsen på et bilde. Det finnes mange avanserte funksjoner til å justere bildene dine, og du kan også lage effekter som ligner på for eksempel Instagram-filtre.

Med de nye KI-funksjonene kan du for eksempel enkelt fargelegge et svart-hvitt-bilde, endre ansiktstrekk eller fremheve bestemte områder i et bilde.

>Les også: Slik fotograferer du fascinerende nordlys

Programmet er designet for å arbeide med ett bilde om gangen, men du kan ha flere bilder åpne. Du justerer altså et bilde, lagrer det – eller en kopi – og åpner det neste bildet du vil jobbe med. I motsetning til for eksempel Lightroom kan du ikke sortere og organisere bildene dine i programmet.

Sollyset bryter gjennom trekronene.

Ved hjelp av blant annet lag i Photoshop og andre verktøy kan du sette sammen kreative bilder som dette.

Hvor mye koster Photoshop?

Du abonnerer på Photoshop, noe som betyr at du kan velge bort tjenesten i perioder der du ikke bruker den.

Du kan abonnere på Photoshop alene for 236,25 kroner per måned hvis du abonnerer i ett år, men for 117,50 kroner per måned kan du abonnere på den rimeligere Foto-planen, som også inkluderer Lightroom.

Photoshop fungerer både på Windows og Mac. Du kan laste ned en prøveversjon av programmet eller kjøpe det på Adobes hjemmeside her.

> Les mye mer om Photoshop her

Med Photoshop kan du justere lysforholdene i et bilde, for eksempel for å gjøre skyggeområder lysere og få frem detaljer i de lyseste områdene.

Kanskje du er interessert i...