Solnedgang ved vannet

I Photoshop kan du enkelt gi solen et varmere og kraftigere lys og skape flotte, stemningsfulle reflekser.

© Shutterstock

Slik får du bedre solnedgangsbilder med Photoshop

Lyset er ofte langt vakrere ved solnedgang og soloppgang enn midt på dagen, men det er ikke alltid så lett å fange det spesielle lyset med kameraet ditt. I Photoshop kan du heldigvis justere fargene på himmelen og få akkurat den solnedgangen du drømmer om.

Det kan være vanskelig å gjengi de røde og oransje nyansene når du fotograferer solnedgangen, og det er frustrerende.

Heldigvis er det hjelp å få i Photoshop, hvor du med tre enkle steg kan øke intensiteten i de røde og oransje fargene så solnedgangen blir akkurat så storslått som det du opplevde da du fotograferte den.

Hvis du følger disse tre stegene i Photoshop, kan du enkelt justere det fantastiske lyset, og du kan også gi solen reflekser som gjør bildet enda mer stemningsfylt. 

1. De røde tonene må forsterkes

Første steg av bildebehandlingen handler om å øke intensiteten i rødlige nyanser. Først åpner du bildet ditt i Photoshop. Velg deretter Lag, Nytt justeringslag og Kurver.... 

Nå klikker du på OK og velger Rød i nedtrekksmenyen. Du vil forsterke de rødlige tonene, så du trekker kurven et stykke opp i midten. 

Velg deretter Blå og trekk kurven en anelse opp på høyre side og en anelse ned på venstre side, så den får en myk bue som buler en anelse ut mot venstre.

> Les også: 4 måter du kan bruke Dehaze-funksjonen på

Kurver i Photoshop

Trekk i kurven så den får en myk bue. Noen ganger skal det ikke så mye til for å få de røde nyansene til å stå fram i bildet.

© DigitalFOTO

2. Finjuster med funksjonen Nivåer

Neste steg handler om å finjustere de rødlige nyanser. Her er funksjonen Nivåer genial, for du kan justere skygge- og høylysområdene i bildet ditt.

Velg Lag, Nytt justeringslag og Nivåer.... Klikk på OK og velg Rød i rullemenyen. Trekk den grå trekanten i midten under histogrammet mot venstre for å gjøre hele bildet rødere. 

Dette vil også gjøre skygge- og høylysområdene veldig røde, så trekk trekantene på venstre og høyre side litt inn mot midten, til du er fornøyd. 

Velg nå Lag, Nytt justeringslag og Glød..., og klikk på OK. Sett Glød til mellom +25 og +50, avhengig av bildet.

Vibrering øker metningen for mindre mettede farger. Ofte er en verdi på mellom +25 og 50+ nok når du redigerer solnedganger.

> Les også: 4 filtre alle fotografer bør kjenne til

Nivåe i Photoshop

Følg med på om om store deler av histogrammet trekker for langt mot venstre eller høyre. Det viser nemlig at bildet er overeksponert eller undereksponert, og da forsvinner detaljene i skyggene eller høylysområdene. 

© DigitalFOTO

3. Lag reflekser fra solen

Til slutt kan du legge til reflekser fra solen. Det gir solnedgangen et naturlig uttrykk. Du begynner ved å opprette et nytt justeringslag.

Sørg deretter for at fargene i panelet til venstre er satt til svart og hvit. Etterpå velger du Filter øverst, så Gjengi og til slutt Skyer.

Det kan virke merkelig at du skal bruke Skyer-filteret, men om litt gir det mening.

Nå skal du velge Filter, Gjør uskarpt og deretter zoom/roter uskarpt. Så kommer det opp en liten redigeringsboks på skjermen, hvor du skal velge 100 i Mengde, Zoom ved Metode for uskarphet og Best ved Kvalitet.

Avslutt ved å trekke Senter for uskarphet slik at strålene kommer fra punktet der solen er på bildet ditt. Trykk på OK.

Nå skal du velge Filter igjen, og deretter Gjør uskarpt og zoom/roter uskskarpt. Trykk på OK.

Endre overgangsmodus for lag til Raster i Lag-panelet, der det står Vanlig.

Klikk med musen på den lille sirkelen nederst i Lag-panelet og velg deretter Nivåer. Sett verdiene under histogrammet til 100, 1,00 og 255. 

Nå har du lagt på solstrålene i bildet ditt, og du kan lagre det ferdige bildet.

> Les også: 4 gratisprogrammer for bildebehandling

Solstråler i Photoshop.

Passer ikke verdiene 100, 1,00 og 255 til bildet ditt? Da kan med fordel prøve å redusere 255 til cirka 160. Det handler om hvor lyst bildet ditt av solnedgangen er. 

© DigitalFOTO

Få det beste ut av Photoshop-verktøyene

Du kan gjøre underverker i Photoshop med programmets mange verktøyer, men det krever at du vet hvordan du bruker dem. 

Akkurat nå finner du 10 videoer i abonnementsuniverset Fordelssonen, hvor vi går gjennom alle verktøyene som er viktige for fotografen.

Når du har sett videoene, vil du blant annet være i stand til å frilegge nøyaktig så du kan bytte ut en bakgrunn eller skape artige manipulasjoner. Du kan også fjerne sjenerende elementer i motivet med et troverdig resultat, sette inn flotte tekster og mye annet.

Se de 10 videoene her!

I Fordelssonen kan du med dissse 10 videoene få full kontroll på Photoshops verktøykasse. Du må abonnere på Digital FOTO for å se videoene. 

© Digital FOTO

Kanskje du er interessert i...