Vinnerbilde i World Press Photo-fotokonkurransen

Vinnerne av den prestisjefulle fotokonkurransen World Press Photo er kåret. Her ser vi hovedvinnerbildet fra Yasuyoshi Chiba.

© Yasuyoshi Chiba, Agence France-Presse

Vinnerne av World Press Photo er kåret: Protester, skogbranner og orangutanger

De 45 bildene og bildeseriene som har vunnet priser i årets World Press Photo-konkurrence, er nå blitt offentliggjort. Bildene byr på både sterke, rørende og forunderlige øyeblikk – og et gjensyn med en fotograf vi har hatt med i Digital FOTO tidligere.

17. april 2020 av Sarah Marie Winther

Et bilde av en følelsesladd ung mann som leser opp et revolusjonært dikt i skjæret fra mobiltelefonlys, er nettop blitt kåret til årets beste pressebilde.

Bildet er tatt i den sudanske hovedstaden Khartoum, og den japanske fotografen Yasuyoshi Chiba forklarer at det var den eneste fredelige demonstrasjonen han støtte på under oppholdet sitt i det afrikanske landet. 

Det vi her i Digital FOTO liker med bildet, er den dramatiske belysningen fra de mange mobiltelefonene i det uttrykkksfulle ansiktet til den unge mannen, som faktisk minner om en metode for å belyse studioportretter, som kalles «badger».

I tillegg til Yasuyoshi Chibas bilde ble det også kåret vinnerbilder i kategorier som natur, mennesker, nyheter, sport og miljø, og der var det både isbjørner, orangutanger, skogbranner og en danser uten ben. 

> Les også: Dette er de beste kameraene akkurat nå

Bilde av smeltet bil i Australien

Et emne det ikke har vært mulig å komme utenom det siste året, er de voldsomme naturbrannene i Australia. Her ser vi en bil som rett og slett har smeltet på grunn av den ekstreme varmen fra brannene.

© Matthew Abbott, Panos Pictures, for The New York Times

Blant de prisbelønnede fotografene finner vi også en kjenning av Digital FOTO, nemlig den belgiske fotografen Alain Schroeder. 

I oktober i fjor år kunne vi vise en håndfull bilder fra prosjektet hans «Kid Jockeys», som skildrer indonesiske barnejockeyer på ned til fem år som setter livet på spill i farlige hesteveddeløp. 

I årets World Press Photo tok Alain Schroeder førsteplassen i kategorien Natur, både i underkategoriene enkeltbilder og bildeserier.

> Les også: Dette er de beste kompakte speilløse systemkameraene

Bilde av død orangutangunge i Sumatra i Indonesien

Orangutanger finnes bare på to øyer i hele verden, Sumatra og Borneo, og her blir de fortrengt fra habitatene sine i regnskogene av blant annet palmeoljeindustrien. 

© Alain Schroeder

Alain Schroeders vinnerbilder er sterke – de viser nemlig en liten orangutang på bare én måned som ligger på et operasjonslaken i Sumatra i Indonesia.

Den ble funnet hardt skadd på en palmeoljeplantasje, etter at lokalinnbyggere hadde skutt etter den og moren dens fordi de spiste fruktene deres.

Les mere om årets vinnere og se alle vinnerbildene her.

> Les også: 10 tips for å unngå problemer med minnekortet

Kanskje du er interessert i...