Det har alltid vært vanskelig å spå om fremtiden. For ti år siden i magasinet vårt prøvde vi imidlertid likevel å forutsi hvordan kameraene ville se ut i fremtiden.
Nå begynner snart et nytt tiår, og derfor vil vi oppsummere spådommene våre.
Noen ganger tok vi helt feil, og andre ganger traff vi faktisk blink.
Vi forutsa: Farvel til batteriene

Vår mest dristige spådom for fremtiden var at kameraene ville ha brenselceller i stedet for batterier.
© ShutterstockFor ti år siden var vi overbeviste om at brenselceller var det nye og smarte. Derfor skrev i at fremtidens kameraer ikke lenger ville ha behov for oppladbare batterier.
I stedet ville en brenselcelle produsere strøm ved å skape en kjemisk reaksjon mellom oksygen og for eksempel hydrogen.
Slik gikk det i stedet
I 2008 sendte Canon inn en patentsøknad på et brenselcellebatteri som ga oss store forhåpninger. Imidlertid har aldri teknikken slått helt igjennom.
I dag finnes det imidlertid for eksempel droner som har brenselceller. Det gir dronene mye lengre flytid, men også mulighet for å fungere i temperaturer som litium-batterier ikke kan arbeide under.
Forskere på området mener at den begrensede bruken av brenselceller kommer av at de fortsatt er for dyre, men vi tror at vi vil se flere og billigere brenselceller i 2022.
> Les også: Slik forbedrer du kameraets batteritid.
Vi forutsa: Kameraene vil alltid være på nett
Vi forutsa at et kamera alltid ville være online. Teknologien ville gjøre at vi kunne legge bilder rett ut på nettet eller få informasjon om det man akkurat hadde fotografert.
Videre gjettet vi at du kunne installere programmer på kameraet. Dette kunne være Photoshop eller for eksempel Digital FOTO så du kunne lese magasinet vårt direkte på kameraet.
Vi trodde også at vi ville få mye billigere kameraer hvis vi for eksempel kjøpte et mobilabonnement sammen med kameraet.
Slik gikk det i stedet:
Kameraene har aldri kommet seg skikkelig på nett. I stedet bruker vi telefonene til det.
Kameraene kobles i stedet enkelt sammen med telefonene, som takler alt det vi forutsa at kameraene ville kunne klare i dag.
> Les også: Gå i dybden på Lightroom.

I dag har telefonene overtatt alle spådommene våre om hva vi trodde kameraene ville ha i dag.
© ShutterstockVi forutsa: Vi ville alltid få den beste komposisjonen
Vi var ganske sikre på at i 2019 ville vi ha kameraer som hjalp deg med å få perfekt komposisjon. Kameraet kunne søke på internett og finne tidligere bilder av motivet. Ut fra bildene kunne kameraet hjelpe deg med komposisjonen.
Du ville også kunne få tips om gode fotosteder fra andre fotografer. Da skulle kameraet kunne fortelle deg om du var på riktig sted, og om du rettet kameraet i riktig retning.
Slik gikk det i stedet:
Vi hadde nesten rett i den forutsigelsen. Imidlertid var det også her telefonene som i stedet stakk av med denne teknologien.
Kameratelefonen Samsung S10 hjelper deg nå for eksempel med den beste komposisjonen.
> Les også: Så rå er Samsung S10.
Vi forutsa: Bildebehandlingen ville bli mye enklere
Da vi sa at bildebehandlingen ville bli mye enklere, mente vi at du for eksempel kunne snakke til programmet ditt.
Vi mente også at programmene ville kunne se hvor på skjermen du så, og derfor vite hva du ville redigere.
Programmene ville også være oppmerksomme på hvor i verden bildet var tatt, og deretter stille inn hvitbalansen basert på vær, gps-koordinater også videre.
Slik gikk det i stedet:
Bildebehandling har blitt mye enklere. Programmene har gjort det enkelt å frilegge et motiv eller bytte ut bakgrunnen. Programmene bruker også kunstig intelligens, men dessverre er det ikke på bakgrunn av tankelesing eller hvor på skjermen vi ser.
I dag har vi talegjenkjenning fra Google, Amazon og Siri på iPhone. Men det har ikke slått skikkelig igjennom på datamaskinene. Kanskje kommer det av at det er litt upraktisk å snakke til datamaskinen hvis man for eksempel sitter på en arbeidsplass.
> Les også: 4 snarveier til flotte landskapsbilder i Photoshop Elements.

Vi forutsa at hastighetene på kabler og minnekort ville bli mye høyere. Vi forutsa imidlertid ikke helt hvor mye data kortene inneholder i dag, og hvor raske de også er.
© ShutterstockHer spådde vi fremtiden
Generelt trodde vi at overføring fra minnekort og via kabler ville gå mye raskere. Det har det også blitt. De nyeste kortene har i dag hastigheter på opptil 985 mb i sekundet.
Til slutt sa vi at du ville kunne få mye bedre video. Vi snakket ikke så mye om kvaliteten på video, men vi mente i stedet bedre autofokus og kontinuerlig autofokus.
Autofokus er blitt mye bedre på de ti siste årene, men særlig i 2019 har vi sett veldig store fremskritt. Nå er det nemlig mulig å få autofokus som automatisk følger et motiv under filming. I tillegg kan kameraene også kjenne igjen øyne og ansikter, noe som er til stor hjelp for å få helt skarpe videoer og bilder.
> Les også: Den store autofokus-ordboken