Konsertbilde

Det er både action og flott belysning under konserter.

© Shutterstock

10 tips til flotte konsertbilder

På konserter kan man fange stemnings- og actionfylte bilder i flott lys. Se, hvordan du fikse utfordringene best mulig.

1. april 2016 av Poul Siersbæk

Neste gang du skal på konsert, bør du ta med kameraet. Da kan du slå to fluer i én smekk. Du kan nemlig nyte musikken mens du også får mulighet for å ta både actionfylte og stemningsmettede bilder.

Konsertbilder er en veldig god utfordring hvis du ikke allerede har prøvd det. Det mørke lokalet og de blinkende lamper stiller nemlig krav om alt fra en sikker hånd til riktige kamerainnstillinger. Og har du allerede prøvd deg på denne sjangeren, er det sikkert noen områder du kan optimere bildene dine på.

For å unngå at du kommer hjem med triste og feileksponerte konsertbilder har vi samlet de 10 beste tipsene til deg. Og så det er bare å komme i gang.

>>Les også: Få kontroll på knappene på kameraet ditt

Konsertbilde

Med den riktige innstillingen kan du bevare fargene og få lysstrålene til å komme flott fram.

© Shutterstock

1. Bruk tid på forberedelser

Ta først kontakt med konsertstedet for å forsikre deg om at du i det hele tatt kan ha med deg kameraet. Så kontakter du artistene for å sjekke at det er greit at du fotograferer.

2. Ta med riktig utstyr

Bruk et speilreflekskamera eller et speilløst systemkamera og et godt allroundobjektiv som for eksempel dekker området 24-70 mm på fullformat. På et APS-C-kamera tilsvarer det cirka 18-120 mm. Da har du gode muligheter for å fotografere på forskjellige avstander.

3. Velg manuelt program

Siden kameraet vil eksponere så bildet blir normalt eksponert på de automatiske programmene, er det bedre å velge det manuelle programmet, så du kan blende ned og få en svart bakgrunn bak for eksempel sangeren.

>Les også: Unngå uskarpe bilder

Konsertbilde

Hvis du vil ha en helt mørk bakgrunn, må du undereksponere litt.

© Shutterstock

4. Velg blender og lukkertid

Er spillestedet veldig mørkt, velger du en stor blenderåpning, for eksempel F3.5, til konsertbildene dine.

Det har også den fordelen at bakgrunnen blir optimalt uskarp i konsertbildene dine. Begynn med en lukkertid på 1/320 sekund.

5. Juster ISO-verdien underveis

Siden lyset kan variere veldig i løpet av en konsert, kan du øke og redusere ISO-verdien hvis eksponeringen må tilpasses.

På den måten kan du bevare samme blender og lukkertid i konsertbildene. Begynn for eksempel med ISO 800 og beveg deg oppover til du får det riktige uttrykket.

6. Få kontroll på hvitbalansen

Det er veldig vanlig at det er blinkende lys i forskjellige farger på konserter. Det kan være med på å forvirre hvitbalansen til kameraet og gi deg fargeløse bilder.

I stedet for den automatiske hvitbalansen velger du en fast verdi, for eksempel 2500K. Fotograferer du i råformat, er ikke dette et problem, siden du kan fikse hvitbalansen i for eksempel Lightroom.

>Les også: Derfor må du ikke bruke kameraets autofunksjon

Konsertbilde

Du kan også få en god effekt ved å få med publikum ved å gå lenger bakover i lokalet.

© Shutterstock

7. Bruk følgefokus

Siden mange musikere, særlig under rockekonserter, opptrer veldig dynamisk, er det best å velge kontinuerlig autofokus så fokus kan holde følge når musikerne flytter på seg på scenen.

8. Velg serieopptak i kameraet

Med bildeserier kan du knipse løs og velge ut de beste bildene når du går gjennom dem på datamaskinen etterpå, for eksempel i Lightroom.

9. Gå gjerne tett på

Når du tar konsertbilder, kan du gjerne plassere deg så nærme scenen som mulig. Det er der lyset er.

Dette kan holde ISO-verdien nede, og du samtidig får du mye bedre bildevinkler, for du kan fotografere musikerne på nært hold. Still deg slik at mikrofonene ikke står i veien for motivet.

10. Gi konsertbildene samme bildestil

For at den røde tråden i bildefortellingen skal bevares, er det lurt å gi bildene dine de samme justeringene i for eksempel Lightroom. Det gjør du lett med Presets eller Profiles. Her kan du med fordel bruke noen av forhåndsinnstillingene til Lightroom som vi har lagt opp i Fordelssonen.

Kanskje du er interessert i...