Mann holder et Canon-kamera
© Shutterstock

Stor guide: Dette betyr knappene på kameraet ditt

Et kamera er fullt av knapper og andre funksjoner du bør sette deg inn i. Vi har gjort det enkelt og viser deg hva de forskjellige knappene og andre delene av kameraet ditt styrer.

Et moderne kamera er fullt av alle mulige smarte og mindre smarte knapper og deler som kan ta pusten fra de fleste fotografer, også de garvede.

Men hvis du gir knappene og de andre tekniske delene av kameraet ditt litt oppmerksomhet, gir de deg mulighet for å endre viktige innstillinger raskt og enkelt. 

Het går vi gjennom knappene og de funksjonelle delene et kamera ofte har. Vi bruker et stort Canon EOS 6D som eksempel. 

Dessverre er verken Nikon, Canon, Sony eller andre kameramerker enige om hvilke knapper det skal være på kameraene, eller akkurat hva de skal gjøre. 

Imidlertid betyr ikke det at alle knappene og delene på kameraet er forskjellige. Derfor kan du likevel bruke det meste av denne veiledningen selv om du har et annet kameramerke.

Canon-kamera knapper

Se hva de forskjellige knappene gjør under.

© Canon / Digital FOTO

Funksjoner og knapper på forsiden

1. Utløseren

Her tar du bildet ditt. Holder du knappen halvveis nede, setter du fokus. Trykk deretter knappen helt ned for å ta bildet. 

2. Objektivringen.

Her setter du objektivet ditt. Den røde prikken på ringen skal matche symbolet på objektivet. Deretter vrir du objektivet rundt med klokka. På den måten låser du fast objektivet.

3. Løsne objektiv.

Når du holder denne knappen nede, er det mulig å vri objektivet mot klokka og deretter ta det av.

4. Speil eller bildebrikke.

Her ender lyset opp når det kommer gjennom objektivet ditt. Der kan være forskjell på hvor stor bildebrikken er på speilløse kameraer. Det er på bildebrikken bildet blir skapt.

> Les mer om hvilke bildebrikker de forskjellige kameraene har.

Se hva de forskjellige knappene gjør under.

© Canon / Digital FOTO

Funksjoner og knapper sett ovenfra

1. Fokusinnstilling

Med denne knappen kan du bestemme hvor du vil at kameraet ditt skal søke etter fokus. For å velge mellom de forskjellige typene må du bruke hjulet, som er knapp nr. 2.

2. Multifunksjonshjul

Med dette smarte hjulet kan du på stille lukkertiden på dette Canon-kameraet. På andre kameraer kan det for eksempel styre blenderen eller noe annet. Ofte kan hjulene også navigere i menyen hvis du befinner deg inne i den. Imidlertid varierer dette fra kameratype til kameratype. 

3. Multiknapper

Den første knappen heter AF. Det betyr Auto-Fokus. Her stiller du inn autofokus.

Drive-knappen justerer hvor mange bilder kameraet ditt skal ta. Det kan være ett bilde pr. trykk på utløseren eller burst-mode, hvor du tar flere bilder i sekundet.

På knappen ISO stiller du inn ISO-verdien, som er et uttrykk for hvor lysfølsomt kameraet er.

Lysmålingsknappen er den fjerde knappen. Her stiller du inn hvordan kameraet skal måle lys i bildet. Skal det for eksempel fokusere i midten av bildet eller over hele bildet?

Lyspæren er den siste multiknappen. Den bestemmer om det skal være lys i displayet eller ikke.

4. Blitssko

Her kan du sette blitsen din. Det er viktig at blitsen din passer til din kameratype. Du kan lese mer om å velge riktig blits her. 

5. Programhjul

På dette hjulet velger du hvilket program du vil at kameraet skal brukes etter. Velger du Auto, fikser kameraet nesten alt for deg. Velger du Manuelt, må du stille inn lukkertid, ISO-verdi, blender også videre selv. 

> Les også: Få kontroll på programhjulet i kameraet ditt.

6. On/off-knappen

Her skrur du kameraet ditt av og på. På de fleste nye kameraer er det sjelden nødvendigt å skru av kameraet mellom bildene dine. Ofte har kameraene en standby-funksjon som gjør at du ikke bruker opp all strømmen mellom fotograferingen.

Les om hvordan du forlenger levetiden til batteriet her. 

Se hva de forskjellige knappene gjør under.

© Canon / Digital FOTO

Funksjoner og knapper på baksiden

1. Hjul

Med denne knappen har du mulighet for å navigere i menyen hvis du bruker den. Er du ikke inne i menyen, kan den stille blenderen på et Canon-kamera.

2. Play-knappen

Her ser du på bildene eller filmene dine.

3. AF-on

Her kan du låse fokus. Ofte er det også mulig å sette den til en annen funksjon. Det kan være hvordan du velger å fokusere i bildet ditt.

4. Meny

De aller fleste kameraer har en drøss av innstillinger du kan få tilgang til ved å trykke på denne knappen. Bruk hjulet til å navigere i menyene dine.

5. Skjerm

Du kan ofte skru skjermen på kameraet ditt av og på. Skrur du den av, kan du spare strøm hvis du bruker søkeren i stedet. Du kan også stille inn displayet så det for eksempel viser alle innstillingene og om bildet ditt er vannrett eller loddrett.

6. Søppelbøtten

Hvis du ser gjennom bildene dine, kan du slette dem med et trykk på denne knappen.

7. Video/foto start-stopp

Ved å sette denne på video, får du mulighet for å filme. For å begynne et opptak anbefales det at du bruker start/stopp-knappen i midten.

> Les mere om, hvordan du stiller inn kameraet ditt gjennom menyen.

Se hva de forskjellige knappene gjør under.

© Canon / Digital FOTO

Funksjoner og knapper sett fra venstre side 

1. Mikrofonkontakt

Ofte har kamera ditt en innebygd mikrofon, men setter du i en ekstern mikrofon, får du ofte bedre lyd.

2. USB-inngang

Her kan du lade kamerabatteriet mens det sitter i kameraer. Du kan også overføre bilder til datamaskinen hvis du bruker kabelen som ofte følger med kameraet ditt.

3. HDMI-utgang

Setter du inn en kabel her, kan du spille av video eller vise bilder direkte på en TV eller annen skjerm. På noen kameraer gir det mulighet for å ta opp video på en ekstern enhet.

4. Trådutløseren

Her kan du sette på en ekstern utløseren. Det er smart hvis du har kameraet på stativ og ikke vil risikere å bevege på kameraet når du utløser det.

> Les også: 7 ting du ikke visste om kameraet ditt.

Se hva de forskjellige knappene gjør under.

© Canon / Digital FOTO

Funksjoner og knapper sett fra høyre side 

1. Minnekort

Her setter du inn minnekortet ditt. Noen kameraer kan ta flere kort. De mest vanlige minnekorttypene er SD, CompactFlash, CFast 2 and XQD.

2. Hjul til blenderen

Ved å vri på blenderhjulet endrer du blenderen. Det betyr at du får større dybdeskarphet ved et lavt blendertall, for eksempel F1.8, og ved et høyt blendertall får du mindre dybdeskarphet, for eksempel på F16.

3. Justering av søkeren

Her kan du justere det du ser i søkeren. Det kan være en fordel hvis du er langsynt eller nærsynt. Man kan si at det er en form for briller til kameraet ditt.

> Les om hvordan du holder liv i minnekortet ditt lenger her.

Funksjoner og knapper i under

1. Inngangen til batteriet ditt

Her settes batteriet inn. Noen kameraer gir deg mulighet til å sette på et batterigrep, noe som gir deg enda mer strøm.

2. Skrufatning

På nesten alle kameraer finner du et lite hul, hvor du kan skru ting på kameraet ditt. Det kan hende at du vil skru kameraet ditt rett på et stativ. 

Du har også mulighet for å skru det på en såkalt fot som passer på stativet ditt. En fot gir deg mer frihet.

> Bli bedre på kameraet ditt med vår store videoserie Fotoskolen. Se alle videoene her.

Kanskje du er interessert i...