Det kan være vanskelig å bevare inspirasjonen og motivasjonen i de mørke vintermånedene, og noen fotografer føler at de går i den samme gamle tralten på denne tiden av året.
Å begynne på et fotoprosjekt er en fantastisk måte for å holde seg i gang som fotograf, og kan også bidra til å vekke fotogleden igjen. Ved å sette begrensninger for hva du skal ta bilder av, tvinger du deg selv til å tenke i andre og mer kreative baner.
Hvis du nettopp har fått ditt første skikkelige kamera, er et fotoprosjekt også en fin måte å bli kjent med det på. Samtidig vil du ha en klar tanke om hva du skal fotografere - og til slutt vil du ha en sammenhengende serie med bilder.
Et fotoprosjekt til hver måned
Vi har funnet fram 12 fantastiske fotoidéer - én for hver måned.
Du bestemmer selv om du vil fotografere hver dag, eller om du vil nøye deg med å ta ett bilde i uken.
Uansett hva du gjør, vil du ha et ferdig sett med bilder når måneden er omme.
Les også: 10 fotoidéer som kan kickstarte kreativiteten din
Fotoprosjekt 1. Tall og bokstaver
Verden vrimler av tall og bokstaver. Se både etter faktiske tall og bokstaver på hus- og veiskilt, men let også etter ting som har samme form som et tall eller en bokstav - for eksempel på fasader på bygninger eller i naturen.
Fotoprosjekt 2. Gamle biler
De fleste stopper opp og tar en ekstra titt når de kommer over en fin, gammel bil.
Når det skjer, drar du opp kameraet og prøver å få et så tidløst uttrykk i bildet som mulig – for eksempel ved å unngå moderne biler, reklamer, søppelbøtter og lignende.
Fotoprosjekt 3. Vinduer og dører

Historiske bygninger for eksempel kirker, rådhus og museer byr ofte på imponerende innganger som bare venter på å bli foreviget.
Historiske bygninger byr ofte på store porter og enorme vinduer med et mylder av detaljer, mens moderne arkitektur typisk kjennetegnes av stramme linjer og gentagelser.
Gå på jakt etter så mange forskjellige dør- og og vindustyper som du bare kan finne.
> Les også: Alt fotografen må vite om komposisjon
Fotoprosjekt 4. En fremmed
Hvis du ikke er vant til å fotografere mennesker, kan det være veldig grensesprengende å skulle spørre en person du nettopp har møtt, om du kan ta et bilde av dem.
Til gjengjeld kan det gi deg vidunderlige bilder som stråler av ærlighet og noe rått.
Husk at for hver gang du kontakter en fremmed, blir det litt enklere neste gang – og det verste du kan komme ut for, er å få et nei.
Fotoprosjekt 5. Fargetema
Velg én farge som skal dominere alle bildene dine. Sørg for at det er en farge som spretter fram, for eksempel rødt eller blått.
Du trenger ikke å fylle hele bildeflaten med fargen – faktisk kan det bare være en liten detalj i bildet, så lenge komposisjonen din leder blikket mot den detaljen.
Les også: Slik får du flottere fargebilder
Fotoprosjekt 6. Mønstre i teksturer

Når du har vent deg til å se spennende teksturer, vil du oppdage at de er overalt – helt fra gulvet på det offentlige toalettet til barken på det eldste treet i skogen.
© ShutterstockMurstein, fliser, bark og sand – det er teksturer overalt rundt oss, og i teksturene skuler det seg som oftest interessante mønstre og dermed opplagte fotomuligheter.
Sørg for å fotografere teksturerne i en vinkel på 90 grader, så overflaten ligger parallelt med objektivet ditt.
Fotoprosjekt 7. Portretter uten ansikter
Er du vant til å fotografere mennesker, kan du gi deg selv en ekstra utfordring og bestemme deg for å ta portrettbilder uten å vise ansikter.
Dette kan for eksempel være noen med ryggen til, silhuetter, en detalj som for eksempel hender eller føtter, hele kroppen – bare fantasien setter grensene.
Fotoprosjekt 8. Skygger
Lys er et av de viktigste elementene i fotografi, men mørket er minst like viktig, og du kan få fascinerende resultater ved utelukkende å fokusere på skygger og ikke selve gjenstanden som skaper den.
Se etter skyggene til både mennesker, dyr, bygninger og gjenstander.
Fotoprosjekt 9. Selvportretter

Et selvportrett er ikke det samme som en selfie. Utnytt at du har modellen – deg selv – til rådighet hele tiden, og eksperimenter med lysinnfall, vinkler og poseringer.
© ShutterstockEn del fotografer er ikke så glade i å stå modell for portretter selv, men ved å snu kameraet 180 grader rundt tvinger du deg selv ut av de trygge rammene du vanligvis holder deg innefor – og det gir grobunn for nye idéer.
Å bruke deg selv som modell trenger ikke å bety at du må holde kameraet på strak arm mot deg selv. Bruk i stedet et stativ og en selvutløser, eller finn en reflekterende overflate, for eksempel en vanndam eller et speil.
Utnytt at du for en gangs skyld har en modell som ikke klager.
Les også: 5 tips for gode bilder med reflekser
Fotoprosjekt 10. Tatoveringer
Mange tatoveringer er forbundet med personlige historier, mange vurderinger og omhyggelig arbeid. Dette gjør dem til interessante motiver som du etter hvert finner på veldig mange mennesker.
De fleste er stolte av tatoveringene sine og derfor også glade i å snakke om dem, og det gjør det lettere å få lov å fotografere dem.
Fotoprosjekt 11. Det samme stedet
Et sted kan forandre seg helt fra dag til natt eller fra sommer til vinter – bare tenk på hvordan populære kystbyer som sprudler av liv om sommeren, ser ut i januar, hvor vinden river i de visne trærne.
Å besøke det samme stedet flere ganger på en dag eller et år vil gi deg en forunderlig bildeserie som sier mye mer om stedet enn det et øyeblikksbilde noen gang vil kunne.
Finn mer inspirasjon til å fange det samme stedet på fire årstider i denne artikkelen.
Fotoprosjekt 12. Steder fra barndommen

At gjenoppleve steder du ikke har sett på flere år, kan gi ny inspirasjon og ytterst stemningsfulle bilder.
© ShutterstockHvis du bor et annet sted enn i hjembyen din, er det stor sannsynlighet for at det er steder fra barndommen din som du ikke har sett på mange år.
Bruk en dag eller to på å besøke disse stedene med nye øyne og prøv å få fram de minnene du har om stedene, i bildene dine.