fargede glass

Små fotoprosjekter er nyttige hvis du vil bli en enda bedre fotograf. Her beveger motivene seg sjelden, og du har god tid til å prøve deg fram.

© Shutterstock

3 artige fotoprosjekter du kan utføre hjemme

Vi veileder deg til tre små fotoprosjekter du kan utføre innenfor hjemmets fire vegger. Fotoprosjektene er en god mulighet for å leke mens du får kontroll på kamerainnstillingene.

1. Bruk en dråpe som linse

Du kan få et spennende og annerledes motiv hvis du fotograferer gjenom en vanndråpe. Imidlertid er den største utfordringen å få dråpen til å sitte fast på noe, så du på kontrollert vis kan fotografere gjennom den.

Her må du blande du vann og glyserol så vanndråpen kan vokse seg stor uten å gli - da blir alt litt enklere. Begynn med en blanding av to deler vann og to deler glyserol,

Vi anbefaler at du bruker en blomst når du skal ha dråpen til å sitte fast. Spray blomsten med en sprayflaske til du får en passelig stor dråpe. Deretter fikseres blomsten så du kan holde kameraet ditt.

> Les også: Artig og enkelt fotoprosjekt du kan utføre på under en time

Bilde tatt gjennom vanndråpe

Bruk live view til å zoome helt inn på vanndråpen. Skru av autofokus og fokuser manuelt.

© Shutterstock

2. Perfekt panorama på 360 grader

Med litt fingerferdighet, en eggklokke og et kompaktkamera som kan intervalleksponere, kan du ta flotte panoramabilder hjemme.

Mange kompaktkameraer har en innebygd funksjon der kameraet kan sette sammen flere bilder til et panoramabilde. Ofte er det imidlertid vanskelig å få en rett horisontlinje når du tar panoramabilder, men hvis du plasserer kameraet på eggklokken og vrir på klokken, får kontinuerlig opptak med en rett horisontlinje. 

Du kan feste eggklokken til kamerastativet ditt, eller du kan sette klokken og kameraet på et bord. 

> Les også: Dette er alt du må vite om panoramabilder

Innendørs panorama

Hvis du vil prøve deg på et panoramabilde innendørs, må du være oppmerksom på at de naturlige linjene på gulvet vil bli forvrengt. Det samme gjelder for hvis du har et tydelig mønster på gulvteppet ditt. Imidlertid kan du fikse dette i Photoshop.

© Shutterstock

3. Lek med lysbrytningen

Lys brytes annerledes i vann enn i luft, og det kan du bruke kreativt. Hvis du har to vinglass og litt farget papp, kan du lage et oppsett hvor fargene blir speilvendt i vinglassene.

Uanset hvilke farger du velger, får du den mest markante effekten med sterke farger. Det er viktig at du har god avstand mellom bakgrunn og glass, og sørg for at hovedlyset bare treffer bakgrunnen og ikke glassene. På den måten unngår du reflekser.

> Les også: Dette er de beste kameraene akkurat nå


Lysets brytning i et vinglass

Bakgrunnen speilvendes i glassene. Du får det beste resultatet hvis du har god avstand mellom glassene og bakgrunnen.

© Shutterstock

Kanskje du er interessert i...