Gøyalt, lett og raskt fotoprosjekt dobbelteksponering multieksponering

Ved å kombinere flere eksponeringer i ett bilde kan du skape en stilig "klon-effekt". Les om hvordan i denne artikkelen. 

© Digital FOTO

Gøyalt og enkelt fotoprosjekt som du utfører på under en time

Mange nyere kameraer har en innbygd dobbelteksponeringsfunksjon, og med den kan du få både morsomme og unike bilder. Det eneste du trenger, er kameraet ditt, en modell og en enkel bakgrunn.

7. mars 2019 av Sarah Marie Winter

Flere nyere kameramodeller gir deg mulighet for å lage dobbelt- eller multieksponeringer med noen få trykk på knappene. 

Dette er spennende, for det åpner opp helt nye muligheter for å ta bilder.

På mange kameramodeller kan du selv styre hvor mange bilder du vil sette sammen, samt om kameraet skal korrigere sammensettingen av bildene selv slik at det ferdige resultatet blir korrekt eksponert. 

En av de mest interessante mulighetene er at du kan sette sammen flere forskjellige versjoner av samme motiv, for eksempel en tennisspiller som slår en ball, en ballettdanser som utfører en piruett – eller bare en person som går gjennom et bilde. 

Her kan du se hvordan du lager et bilde med dobbelteksponering som det øverst i artikkelen. 

1. Finn en mørk bakgrunn

Hvis du vil at personen skal stå tydelig fram på bildet, bør du bruke en mørk bakgrunn og be personen om å ha på seg lyse klær som på bildet øverst på siden.

2. Sett kameraet på stativ

Bakgrunnen kan ikke flytte seg det minste mellom eksponeringene, så bruk et kamerastativ. 

Husk at du ikke kan snu på kameraet underveis, så bevegelsene til modellen din må holde seg innenfor utsnittet ditt. 

> Les også: Slik velger du riktig kamerastativ

3. Velg minst tre eksponeringer

En dobbelteksponering består typisk av to bilder, men mange kameraer kan stilles inn til å ta flere eksponeringer (såkalte multieksponeringer).

Da blir bildet best hvis du velger minst tre eksponeringer. 

På noen kameraer kan du også stille inn hvordan eksponeringene skal settes sammen. 

> Les mye mer om dobbelteksponeringer her

4. Velg bildeserier

Hvis du vil fange alle bevegelsene i for eksempel et hopp, setter du kameraet til ­kontinuerlig opptak slik at kameraet fortsetter å ta ­bilder mens du holder utløserknappen nede. 

5. Sett fokus til manuelt

Fokuser der modellen din kommer til å være, og sett objektivet på manuelt fokus, for ellers vil autofokus prøve å stille skarpt på modellen mens vedkommende beveger seg gjennom bildet.

> Les også: Kom i gang med manuelt fokus

Mange tips om dobbelteksponeringer i Digital FOTO

Dobbelteksponeringer er et av de mest kunstneriske virkemidlene du kan bruke som fotograf, og i det aller nyeste nummeret av Digital FOTO er vi gått helt i dybden på teknikken og funnet tre fascinerende typer dobbelteksponeringer du kan prøve deg på.

Du kan blant annet lære om hvordan du fyller en silhuett med for eksempel et tre for å få et annerledes og vakkert portrett. Hvis du ikke finner funksjonen i kameraet ditt, skal du bare ta det med ro – du får også grundig innføring i å skape effekten i Photoshop. 

Kjøp Digital FOTO nr. 5/2019 i butikken, eller tegn et abonnement og få en kraftig kikkert og 2 numre av Digital FOTO levert i postkassen for 49 kroner + porto og ekspedisjon – totalt 98 kroner.

Abonnementet gir deg også tilgang til de nyeste utgavene av bladet i appen Wype samt tilgang til Fordelssonen med mer enn 500 videokurs om fotografering og bildebehandling.

Kanskje du er interessert i...