Ørn i flukt

Fugler i flukt er et av motivene som oftest gir deg best resultat hvis du bytter til manuelt program.

© Shutterstock

3 motiver du bør fange på manuelt program

På manuelt program er det du som tar kontrollen. Vi veileder deg til hvordan du får gode resultater med motiver du ofte sliter med på autofunksjonen.

23. september 2020 av Christian Trant

1. Landskapsbilder med flere lag

Kameraets automatiske program sliter ofte når det gjelder landskapsfotografering. Her vil du ofte få et resultat der bildet ikke har den ettertraktede dybdeskarpheten der alt fra forgrunn til bakgrunn er i fokus. 

Her er det essensielt å kunne ta kontrollen selv, så du bestemmer den beste lukkertiden og blenderåpningen. 

Den kontrollen får du hvis du skrur programhjulet over til manuelt program. Her styrer du selv hvilken blender og lukkertid som er den beste. 

De fleste objektiver gir skarpest landskap når du velger en blenderåpning på mellom F8 og F11. 

> Les også: Slik fotograferer du solnedgangen

Solnedgang over fjell

Fortsett med å ta bilder selv etter at solen har gått ned bak horisonten. Lyset blir fortsatt mer og mer dramatisk, og med lange lukkertider kan du ta flotte bilder av de oransje fargene.

© Shutterstock

2. Fugler i flukt

På automatisk program risikerer du veldig lett at fuglene du fotograferer, bare blir uskarpe silhuetter, fordi kameraet ikke velger riktig lukkertid. 

Du risikerer også at skarpheden blir liggende på et altfor lite punkt så for eksempel bare den ene vingen er knivskarp. 

Du kan unngå begge deler hvis du tar over kontrollen og bytter til manuelt program. Da bør du begynne med å sette lukkertiden i kameraet til rundt 1/1000 sekund hvis du vil fryse motivet. Blir motivet fortsatt uskarpt, reduserer du lukkertiden ytterligere.

Hvis du vil at hele fuglen skal ligge i kameraets fokusområde, velger du F4.0 som et utgangspunkt og justerer deretter slik at det passer til akkurat den situasjonen du er i.  

> Les også: Slik fotograferer du fugler i flukt

Blåmeis med spredde vinger

Her går blender og lukkertid opp i en høyere enhet, for hele fuglen er skarp, og en kort lukkertid fryser samtidig motivet.

© Shutterstock

3. Blendende portrettbilder

Du kan godt ta fine portrettbilder på automatisk program, men du får størst kreativ frihet hvis du bytter til manuelt program.

Dette gjelder spesielt for portrettbilder der du vil bestemme over bakgrunnsuskarpheten selv. 

Hvis du vil ha et klassisk portrettbilde der modellen står tydelig fram fra en myk bakgrunn, er en stor blenderåpning på mellom F2.0 og F4.0 et godt utgangspunkt. 

Hva som er den beste blenderen, kommer an på hvor nært modellen du står, brennvidden din og hvor nært bakgrunnen modellen står. 

Hvis du vil ha mer uskarphet i bakgrunnen, må du redusere avstanden din til modellen og øke modellens avstand til bakgrunnen. 

> Les også: Dette er de beste kamerainnstillingene til portretbilder

Med en brennvidde på under 50 millimeter bør du bruke en blender på minst F3.2 for å få en flott uskarp bakgrunn, men jo lengre brennvidde, desto mindre blenderåpning kan du bruke.

© Shutterstock

Kanskje du er interessert i...